Acasă » Hong Kong: power, money, glory

Hong Kong: power, money, glory

by Anca

Déjà vu: de ce îmi amintesc momentul ăsta din Old Hong Kong, cu chinezi bătrâni și guralivi într-un pavilion chinezesc? Țestoasele se încălzesc la soare, bătrânii trăncănesc, afară e cald de te topești, iar eu nu mai am bani decât pentru bilet metrou, poate ferry.

Possession Street

Plimbarea prin vechiul Hong Kong începe în Possession Street. Strada este importantă în istoria Hong Kong-ului: la 25 ianuarie 1841 flota militară britanică a ajuns în Possession Point (acum Hollywood Road Park) și a dat startul celor 150 de ani de stăpânire colonială. Acum zona este plină de restaurante, magazine boutique și mici prăvălii locale, străzi în pantă și parcuri pitite printre clădiri cu zeci de etaje.

HongKong01.JPGHongKong02.JPGHongKong03.JPGHongKong04.JPG

Templul Man Mo

Poți rata templul cu ușurință dacă nu ești atent, nu e foarte mare și nici nu atrage atenția din exterior, deși interiorul e bogat decorat și foarte frumos. Man Mo e dedicat unei zeități literare – Man Cheong și zeului războiului – Mo Tai și e vizitat în general de studenți. Intrarea e liberă, poți face fotografii și nici nu e prea aglomerat.

HongKong05.JPGHongKong06.JPGHongKong07.JPGHongKong08.JPGHongKong09.JPG

Muzeul de Științe Medicale din Hong Kong

Clădirea este un simbol al dezvoltării științelor medicale în Hong Kong, după ce ciuma bubonică a lovit orașul la sfârșitul secolului XIX. Am găsit muzeul închis, dar tot e o zonă frumoasă în care merită să te plimbi.

HongKong10.JPGHongKong11.JPGHongKong12.JPGHongKong13.JPG

Moscheea Jamia

Un loc care e vizitat mai degrabă de porumbeii cartierului, decât de turiștii care ajung în Hong Kong, e această moschee la care se ajunge de pe o scară lungă și circulată care face legătura între două bulevarde. Interiorul nu e deosebit de interesant, dar curtea moscheii e un loc tihnit în care te poți odihni câteva minute.

HongKong14.JPGHongKong15.JPG

Tai Kwun

Tai Kwun, care înseamnă „stație mare” în cantoneză, este fostul sediul al poliției centrale, transformat într-un complex cultural cu muzee, galerii de artă și magazine. Situl cuprinde 16 clădiri de patrimoniu care se pot vizita, inclusiv fostele celule. Intrarea este liberă, dar unele expoziții se vizitează contra-cost.

HongKong16.JPGHongKong17.JPGHongKong18.JPGHongKong19.JPGHongKong20.JPGHongKong21.JPGHongKong22.JPG

Zona business a orașului

Dacă vrei să vezi unde se fac banii, ăia care i-au adus Hong Kong-ului ”power” și ”glory”, poți să te plimbi pe bulevardele mărginite de clădiri înalte din sticlă, deși toate se văd mai frumos de la distanță, fie de pe Victoria Peak, fie de pe Avenue of Stars.

HongKong23.JPGHongKong24.JPGHongKong25.JPGHongKong26.JPGHongKong27.JPGHongKong28.JPGHongKong29.JPGHongKong30.JPG

Promenada Tsim Sha Tsui: Avenue of Stars

Zona cea mai frumoasă și mai aglomerată din Hong Kong este promenada din Tsim Sha Tsui. Ajungi acolo cu Star Ferry și dintr-o dată ai în fața ta mărețul Hong Kong, în toată imensitatea lui. Avenue of Stars este o promenada lungă, cu amprentele mâinilor unor chinezi vestiți pe bordura de pe malul apei. În fiecare seară, la 8 pm, începe un spectacol de lumini și sunete care nu trebuie ratat, e ca și cum ar fi Anul Nou în fiecare zi, dar fără artificii. E frumos tare să prinzi apusul acolo și să te relaxezi după o zi de hoinăreală.

HongKong31.JPGHongKong32.JPGHongKong33.JPGHongKong34.JPGHongKong35.JPGHongKong36.JPGHongKong37.JPG

Protestele din Hong Kong

Am fost în Hong Kong în august 2019, în perioada de vârf a protestelor de stradă. Înainte de a ajunge acolo mă întrebam cum e cu protestele astea, sunt peste tot (n-aveau cum să fie), e periculos să te plimbi prin oraș (nu a fost), mai poți pleca din Hong Kong după ce ajungi acolo (a fost cât pe ce să nu…)

Am ajuns într-o sâmbătă, luni protestatarii blocaseră aeroportul și fuseseră anulate sute de zboruri. Eu aveam zbor spre Taipei marți dimineață și luni seara nu știam nimic: dacă voi zbura a doua zi și dacă nu, ce urma să fac. Puteam renunța la Taipei și să iau trenul direct spre Shanghai, dar la câte zboruri fuseseră anulate, era extrem de improbabil să mai găsesc vreun bilet de tren.

Marți dimineață m-am dus la aeroport: în holul principal dormeau pe jos zeci de protestatari, iar la avizierul pentru Departures zeci de zboruri erau marcate cu roșu: canceled! Zborul meu nu fusese anulat, dar asta nu însemna nimic, putea fi anulat în orice clipă. Check-in, security control, passport control…am ajuns la poartă și tot nu știam sigur dacă vom decola sau nu. Apoi, bucurie mare: a început îmbarcarea! Am fost așa de fericită că voi zbura la Taipei încât momentul ăla a eclipsat altele mai importante 😊

HongKong38.jpg

S-ar putea să îți placă și

Leave a Comment