Hold Your Breath: Sankt Petersburg

Hold Your Breath: Sankt Petersburg

by Anca @ 1001 călătorii
1608 views

Într-o vară am plecat spre Rusia, cu trenul. Am mers două zile și două nopți, am dormit și am vorbit cu pasageri ruși, am învățat alfabetul chirilic, am râs, am primit ciocolate, am citit și am visat. La ce? La o lume necunoscută, îndepărtată, fascinantă. La drumuri nebătute (de mine), care așteptau să le descopăr. Visam la Rusia și la toate țările neîntâlnite încă.

Dimineața în Sankt Petersburg

Am ajuns în Sankt Petersburg dimineața devreme, când încă nu răsărise soarele. Amețită de drumul lung, am luat-o într-o direcție greșită și m-am trezit, după ce am mers îndelung pe un bulevard, în cealaltă parte a orașului, unde m-a întâmpinat priveliștea unor furnale:

SanktPetersburg01.JPG

Insula Zayachiy

O dată ce am găsit drumul corect, am căutat hostelul la care urma să stau. Cazarea din Sankt Petersburg a fost cea mai ciudată experiență din toată călătoria asta lungă. Fata care se ocupa de rezervări mă tot avertizase să o sun înainte, căci adresa era foarte greu de găsit. Așa că după ce am ajuns în Sankt Petersburg am așteptat să se facă ora 8, care mi se părea o oră decentă pentru dat telefoane, și m-am prezentat la adresa menționată în rezervare, o curte din zona centrală a Sankt Petersburgului.

Tatiana, așa o chema pe fată, mi-a răspuns somnoroasă și m-a apostrofat că n-am sunat ”before”. ”Before when?!” Apoi mi-a zis să rămân acolo, că hostelul e în altă parte și o să vorbească cu administratorul să mă conducă, eu fiind prea obosită ca să caut adresa. În câteva minute am primit un sms care zicea ”Anka, Ivan administrator run!”. ”Run where?!”Run away, run to get me, run to Paris?! Rușii ăștia și engleza lor stâlcită…

Nu a trecut mult și a apărut Ivan administratorul, o combinație între un tocilar de liceu și un contrabandist de țigări, un tinerel cu ochelari și părul dat bine cu gel. Ivan nu vorbea engleză așa că m-a condus repede pe niște străzi, am intrat pe o ușă metalică, am urcat câteva etaje și m-am trezit într-un apartament a cărui ușă Ivan a închis-o cu grijă.

La naiba, chiar nu știam unde sunt și în ce m-am băgat… Dar Ivan mi-a arătat camera, destul de ponosită, cu vreo șase paturi suprapuse, mi-a dat lenjeria pentru pat și apoi telefonul să vorbesc cu Tatiana. ”Totul este ok?””Da”, am zis eu și am întrebat dacă să-l plătesc acum pe Ivan. ”Da, da, acum!” I-am dat banii și Ivan s-a înveselit brusc, mi-a arătat baia și bucătăria, am primit cheile și asta a fost tot. M-am trezit singură în toată camera, într-un hostel care numai hostel nu era. Aș zice mai degrabă că era locuința unor studenți care s-au gândit să mai facă un ban pe timpul verii închiriind una dintre camere.

Alături de mine stăteau niște băieți ruși care erau mai tot timpul acasă și de regulă îi găseam pe la bucătărie gătindu-și ceva – ba un ou fiert, ba niște cartofi sau colțunași, iar frigiderul lor era cel mai ticsit cu mâncare din câte am văzut vreodată, de abia am găsit un locșor să îmi pun și eu un iaurt.

După ce m-am cazat am încuiat ușa de la cameră și am dormit câteva ore, eram frântă de oboseală și înghețată de frig. Apoi am plecat să mă plimb, având grijă să mă uit bine în jur când am ieșit pe stradă, căci habar n-aveam la ce adresă mă aflam. Din fericire eram într-o zonă centrală, cam la 5-10 minute de mers pe jos de Muzeul Ermitaj.

Deși era mijloc de săptămână, peste tot era plin de mirese, miri și limuzine. Era o zi din aia extrem de frumoasă, cu soare, dar și cu câțiva nori, suficient cât să te facă să lâncezești pe malul Nevei. Am luat toate locurile de pe malul apei la rând, peste pod, pe insula Zayachiy, pe micuța plajă cu nisip fin de pe insulă, pur și simplu nu mă mai săturam de priveliști. E frumos Sankt Petersburg, al naibii de frumos…

SanktPetersburg02.JPGSanktPetersburg03.JPGSanktPetersburg04.JPGSanktPetersburg05.JPGSanktPetersburg06.JPGSanktPetersburg07.JPGSanktPetersburg08.JPGSanktPetersburg09.JPGSanktPetersburg10.JPGSanktPetersburg11.JPGSanktPetersburg12.JPGSanktPetersburg13.JPGSanktPetersburg14.JPGSanktPetersburg15.JPGSanktPetersburg16.JPGSanktPetersburg17.JPGSanktPetersburg18.JPGSanktPetersburg19.JPGSanktPetersburg20.JPGSanktPetersburg21.JPGSanktPetersburg22.JPGSanktPetersburg23.JPGSanktPetersburg24.JPG

Canalele din Sankt Petersburg

Plimbându-mă prin oraș, pe canalele care îl străbat dintr-o parte în alta, am avut senzația că sunt mai degrabă la Amsterdam, decât în Rusia. Iar când au apărut și bărcile pline cu turiști, iluzia a fost perfectă. Știam că este un oraș european, dar e cu totul altceva când ajungi acolo după ce ai vizitat Moscova, cu bisericile ei cu turnulețe colorate și zidurile de netrecut ale Kremlinului.

În Sankt Petersburg am luat metroul destul de des: nu am primit bilete, ci niște jetoane din metal pe care inițial le-am confundat cu niște bănuți și o tot întrebam pe tanti de la casierie unde sunt biletele. Turiștii ăștia… Stațiile sunt foarte-foarte adânci (cele mai adânci din lume, se pare), atât de adânci încât unii pasageri se așezau pe câte o treaptă a scării rulante în timpul coborârii, iar eu am avut timp o dată să scotocesc în rucsac, să îmi schimb jacheta, să pun totul la loc tacticos – toate astea până la jumătatea drumului.

Altă ciudățenie: unele stații aveau, în dreptul peronului, niște uși de metal, ca la lift. Nu vedeai trenul sosind, doar îl auzeai, apoi se deschideau ușile trenului și ușile astea grele și abia apoi intrai înăuntru. Se pare că ușile au fost proiectate ca o măsură de siguranță în caz de explozie, căci stațiile de metrou fuseseră construite și ca adăposturi subterane.

Deși am stat 3 zile și m-am plimbat și în afara orașului, aș mai fi stat încă o săptămână, erau o grămadă de palate în jurul Sankt Petersburgului numai bune pentru explorat și parcă nici orașul nu l-am vizitat suficient de bine, pretext să mă întorc într-o bună zi 😊

Da, acolo, lângă Neva, m-am îndrăgostit (și) de Sankt Petersburg.

SanktPetersburg25.JPGSanktPetersburg26.JPGSanktPetersburg27.JPGSanktPetersburg28.JPGSanktPetersburg29.JPGSanktPetersburg30.JPG

19 comentarii
3

19 comentarii

Liliana 29 august 2011 - 12:13 pm

Mi-am amintit ce lungi sunt distantele in Skt Petersburg. Am umblat pe jos in 4 zile o gramadaaaaaa 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 29 august 2011 - 12:51 pm

Da, e mai mare decat ai crede…

Răspunde
nami 29 august 2011 - 12:52 pm

Unii spun ca acest oras e chiar mai frumos decat Moscova…

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 29 august 2011 - 12:54 pm

Este, desi sunt orase foarte diferite, Sankt Petersburgul e mai mult european decat rusesc…

Răspunde
Liliana 29 august 2011 - 4:15 pm

Asa simti? Mie mi s-a parut foarte rusesc 🙂

Răspunde
Loredana 29 august 2011 - 4:58 pm

cand ti se face dor de Sankt Petersburg, da de stire, poate te insotesc 😀

Răspunde
alicee 31 august 2011 - 10:13 pm

Ce frumos! si eu imi doresc sa ajung acolo intr-o zi! Apropo de acele usi metalice sunt sila Paris de sticla in unele statii de metrou si cumnta-mea zicea ca e precautie pentru sinucigasi ca zilnic se aruncau in fata metroului si opreau 'circulatia' si cate jumatate de zi pe un nod important! :)))

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 1 septembrie 2011 - 8:14 am

Iti doresc sa ajungi intr-o zi la Sankt Petersburg, Alicee 🙂

Răspunde
M. 1 septembrie 2011 - 6:56 pm

Deci cand mai ajungi la Sankt Petersburg sa nu uiti sa iei ce e mai important… pe mine!!!!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 1 septembrie 2011 - 7:24 pm

Hah, ca bine zici 🙂

Răspunde
Mihaela M 4 septembrie 2011 - 6:20 pm

Imi plac sandalele:)

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 5 septembrie 2011 - 12:15 pm

Le-am terminat in calatoria asta, saracele…

Răspunde
Anonim 23 august 2013 - 3:51 pm

Frumos zugrăvit totul !!

Răspunde
Anastasia 25 septembrie 2013 - 1:12 pm

Am fost in Moscova si in Sankt-Peterburg in anul 2011.Desi am la Moscova am petrecut cam o luna de zile si in Sank-Peterburg o singura saptamana,dar pot sa zic cu siguranta,experienta din Piter,nu se comara cu cea din Moscova.
Desi m-am indragostit de Moscova,pot sa zic si acum ca este orasul meu,in sens ca m-as stabili acolo pe veci:)) Dar Sankt-Peterburgul a devenit orasul meu de suflet,acolo as reveni si as reveni in fiecare an! Am vazut aproape toate destinatiile turistice,am fost fascinata in asa fel,in cat tema licentei mele a fost "Turismul cultural al Sankt-Petersburg",:)
Recunosc,sunt din Republica Moldova si stiu rusa,bineinteles mi-a fost foarte usor si inca un plus foarte mare,verisoara mea sta de 10 ani acolo,m-a ajutat sa ma descurc si sa vad toata frumusetea orasului.Tocmai de aceea am si reusit intr-o saptamana sa vad atatea!:)
Ma bucur ca ai reusit si tu sa ajungi in aceasta tara si orasul asta fascinat,sper sa revii si de fiecare data sa-l descoperi din ce in ce mai mult!:D

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 25 septembrie 2013 - 1:28 pm

Multumesc, mi-ar placea sa il revad intr-o zi 🙂

Răspunde
Septimia Dobrescu 21 octombrie 2014 - 8:13 pm

Cum e cu viza, ca m-am uitat pe siteul Ambasadei Ruse si m-am speriat cand am vazut ca nu se da decat pe baza unui voucher emis de o agentie de turism ruseasca agreata de Guvern. Bineinteles nu exista lista agentiilor pe site. Am gasit ceva pe net si am constat ca ar costa cam 20 EUR/persoana. Dar de unde stii daca nu primesti o teapa in schimbul celor 20 EURO? O rezervare de cazare nu e suficienta. Cam descurajant, desi Sankt Petersburg e o destinatie pe care doresc tare sa o ating.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 21 octombrie 2014 - 8:38 pm

Despre viza am scris pe blog, inclusiv despre voucherul comandat online – sunt multe tari care cer o invitatie care se poate comanda online. Viza pentru Rusia se ia chiar usor, comparativ cu alte tari…

Răspunde
Septimia Dobrescu 21 octombrie 2014 - 9:01 pm

Multumesc. Am gasit articolul despre viza. Util

Răspunde
Corina Bodea 21 octombrie 2015 - 11:26 am

In spite of all political correctness , the sun comes always from East…

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: