Hola, bonita! Bilbao, capitala Țării Bascilor

Hola, bonita! Bilbao, capitala Țării Bascilor

by Anca @ 1001 călătorii
1472 views

Bilbao

În scurta mea călătorie prin Țara Bascilor mi-am stabilit reședința în Bilbao, principalul oraș al regiunii. Este o localitate destul de liniștită, ceea ce e ironic, având în vedere istoria sa destul de agitată – ultimele atacuri teroriste comise de ETA au avut loc prin 2010, adică acum șase ani. Însă nu ai bănui nimic de genul ăsta, plimbându-te pe malul râului Nervion, cu ochii după silueta metalică a Muzeului Guggenheim: cât am stat acolo m-am temut mai mult de ploaie, decât de atacuri teroriste.

Bascii își numesc țara Euskadi, iar teritoriul locuit de ei se întinde în Spania și în Franța. Vorbesc o limbă ciudată, cu multe x-uri care se citesc ”ci” când sunt după un t, și peste tot în Țara Bascilor am văzut indicatoare bilingve, cu fraze care sună cam așa: ”Oinezkoek izango dute lehentasuna” (”Pietonii au prioritate”)

Pe stradă, însă, n-am auzit decât spaniola și, ocazional, alte limbi străine, căci mai erau turiști, dar nu exagerat de mulți. Am fost acolo în noiembrie, totuși.

Bilbao01.JPGBilbao02.JPGBilbao03.JPGBilbao04.JPGBilbao05.JPGBilbao06.JPGBilbao07.JPGBilbao09.JPGBilbao10.JPGBilbao11.JPGBilbao12.JPG

Muzeul Guggenheim

Principalul obiectiv turistic din Bilbao este Muzeul Guggenheim. E o construcție bizară, ca o pasăre metalică înfoiată, proiectată de Frank Gehry și inaugurată în 1997. Mă așteptam să fiu mai impresionată de silueta futuristă a muzeului, dar n-a fost așa. Nici clădirea nu mi s-a părut foarte mare, impresia păstrându-se și după vizitarea interiorului. După ce am văzut Centrul Heydar Aliyev din Baku proiectat de Zaha Hadid, e mai greu să mi se pară ”Wow!” o altă construcție.

La Guggenheim am văzut, totuși, câteva lucruri interesante, ca instalațiile lui Richard Serra, The Matter of Time, care constau în niște elipse care par că se prăbușesc peste tine sau, dimpotrivă, că se îndepărtează. Sunt uriașe și te poți plimba prin ele ca într-un film SF. Mi-au plăcut și lucrările lui Anselm Kiefer și expoziția temporară cu lucrările lui Francis Bacon.

Cum muzeul nu e foarte mare, nu îți mult timp să îl vizitezi. Nu uitați să luați ghidul audio, este inclus în prețul biletului – fără explicațiile din ghid e cam dificil să înțelegi unele exponate. E interesant să vezi clădirea și din interior – are tot felul de unghiuri care se completează reciproc, la momentul inaugurării trebuie să fi fost ceva cu totul inovator.

Accesul și vizitarea: biletul de intrare costă 10 Euro cumpărat online și 13 Euro la fața locului.

Bilbao08.JPGBilbao13.JPGBilbao14.JPGBilbao15.JPG

Casco Viejo

Un alt loc de vizitat în Bilbao este cartierul Casco Viejo – se găsește la 30 minute de mers pe jos de Muzeul Guggenheim și e înțesat de magazine și turiști care cască gura. În Casco Viejo se găsește și casa în care s-a născut Miguel Unamuno, dar n-am vizitat-o, nu sunt fan.

Mai sunt și alte locuri de văzut, dar nu mi-a ajuns timpul și nici nu m-am dat peste cap să văd tot: mi-ar fi plăcut să mă plimb pe Podul Vizcaya, în Portugalete, se poate ajunge acolo cu metroul. În schimb am preferat să mă rătăcesc în absolut fiecare seară în drum spre pensiune, cu tot cu GPS, să mă plimb prin magazine și să pierd vremea pe treptele dintr-o piațetă din Casco Viejo, cu un cornet cu cartofi prăjiți în mână. Deh, vacanță…

Bilbao16.JPGBilbao17.JPGBilbao18.JPGBilbao19.JPGBilbao20.JPG

Lucruri utile

La Bilbao se ajunge din Madrid cu autocarele Alsa, drumul durează 4 ½ ore.

Cazare: am stat la Pension Vista Alegre, la 15 minute de mers pe jos de Muzeul Guggenheim.

2 comentarii
0

2 comentarii

Ana 11 noiembrie 2016 - 7:56 am

Bine ai revenit.Fotografiile sunt, ca intotdeauna extraordinare.Multumesc pentru ca le impartasesti.Succes in continuare.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 11 noiembrie 2016 - 7:56 am

Multumesc, Ana 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și:

error: Conținutul este protejat