La Pamukkale găsești un peisaj ireal, format din cascade pietrificate și bazine terasate formate de izvoarele încărcate cu bicarbonat de calciu, totul într-un alb imaculat. Pamukkale nu e doar o minune a naturii, e și un sit arheologic important: orașul grecesc Hierapolis a fost fondat aici de către regii din Pergamon, iar de pe vremea lor s-au păstrat ruinele băilor, templelor și un amfiteatru mare, totul pe un spațiu întins pentru care ai nevoie de cel puțin o zi ca să-l vizitezi pe îndelete.
Denizli
M-am dus acolo cu o excursie organizată și a fost o experiență dulce-amară, ca întotdeauna la tururile astea în care nu ai timp să vezi tot ce ți-ai dori. Pamukkale e lângă Denizli, un oraș care trăiește din turism și industria textilă. Deși când am cumpărat turul mi s-a spus răspicat că e fără shopping, am petrecut în total o oră la shopping în două magazine diferite (onix și textile) – eram un grup mic, dar a fost suficient să vrea o singură persoană și la prosoape că a trebuit să mergem cu toții acolo.
Pamukkale
În două ore și jumătate la Pamukkale am avut timp să văd terasele și să mă bălăcesc în bazinele de acolo: apa îți ajunge până la genunchi, e foarte caldă și pe fundul bazinelor e o argilă albicioasă care dă apei o culoare lăptoasă. Marc Antoniu i-a dăruit Cleopatrei Pamukkale și poți înota în Cleopatra’s Ancient Pool (bilet separat), o piscină antică. Dacă nu mergi acolo, nu simți că ai ratat ceva, e mai plăcut să te bălăcești în bazinele naturale.
E o zonă care e accesibilă turiștilor și o alta în care nu poți intra: acolo izvoarele nu sunt așa bogate și nu ai voie să calci pe travertin (o rocă sedimentară poroasă de calcar), dar e mult mai puțină lume și le poți admira în liniște.
Hierapolis
Hierapolis e un centru spa de acum 2000 de ani, cu temple, băi, teatru, gimnaziu și sarcofage, totul înconjurat de un zid cu porți monumentale. Situl e foarte întins și efectiv n-am avut timp să merg până în capăt, voiam să văd și amfiteatrul care e aproape de intrare.
Lucruri utile
Din Antalya până în Pamukkale faci trei ore cu mașina, prin niște peisaje superbe – Munții Taurus. Excursia a costat 400 lire turcești și a inclus transport, ghid, bilet de intrare și masa de prânz. Biletul pentru Antique Pool se plătește separat.
Ce peisaje ireale 🙂
Da, m-a dus cu gândul la Islanda, dar cu multe grade Celsius 🙂
Minunat!
Bună Anca,
Cum se numește agenția de unde ai cumpărat turul?
Apropo legat de parapantă după ce ti-am citit articolul legat de parapanta în Oludeniz, am luat șoc când am văzut preturile de anul ăsta ( la 2 ani diferență față de când ai mers tu), acum costă 160 de USD la agenția cu care ai fost tu și încă 25 pozele
Site-ul tău e o sursa de inspirație, cât de curând vreau sa îți calc pe urme și la Cappadocia..dar pentru zbor trebuie sa ma grăbesc, sa nu aștept 2 ani ca la cum se modifică prețurile:))))
Preț dublu la parapantă? Oh, boy…😬 Nu mai știu agenția pentru Pamukkale, nu a fost online, ci ceva din Antalya, cam toate aveau același preț, nu cred că are importanță cu care te duci. Cappadocia e de văzut neapărat și să stai mai multe zile, sunt atâtea locuri în care poți face drumeții ușoare, e grozav ☺️
Super, o sa iau ceva de la fața locului
Cappadocia clar separat. ❤
Mulțumesc de răspuns