Helsinki: picnic pe stânci și raze printre gene

Helsinki: picnic pe stânci și raze printre gene

by Anca @ 1001 călătorii
1116 views

După o săptămână de Rusia a fost o ușurare să mă reîntorc în UE. Primul avantaj net față de rușii care stăteau cuminți la patru cozi lungi pentru controlul pașapoartelor: doar câteva persoane la ghișeul cu steluțe, prin urmare am trecut ca vântul de control și m-am trezit afară, lângă piața de legume unde parchează feribotul St. Peter Line. În sfârșit, am putut pune întrebări și să fiu înțeleasă, prețurile erau în Euro și nu a mai trebuit să fac socoteli cât costă fiecare lucru în parte, mi s-au oferit informații în engleză la tot pasul – ajungi să duci dorul lucrurilor ăstora după un voiaj printr-o țară non-occidentală, oricât de frumoasă ar fi ea.

Helsinki

Câtă abundență în piața din Helsinki! De la mormane de fragi la pește proaspăt și plante aromatice vândute în ghivece – găseai absolut orice și era o plăcere să te plimbi pe acolo, chiar dacă nu cumpărai nimic!

N-am văzut așa un belșug alimentar prin Rusia unde rar de tot găseam vreo piață dosită bine de parcă era ceva rușinos și unde jumătate dintre produse arătau cam suspect, spre deosebire de țările occidentale unde după fiecare colț dai ba peste vreo piață de flori, ba peste una cu legume bio sau pâine făcută în casă. mi place mult atmosfera asta relaxată de târguieli și căscat gura, totul făcut din plăcere, nu pentru căratul cartofilor și-a merelor prin mijloace aglomerate de transport.

Helsinki01.JPGHelsinki02.JPGHelsinki03.JPGHelsinki04.JPGHelsinki05.JPGHelsinki06.JPGHelsinki07.JPGHelsinki08.JPGHelsinki09.JPGHelsinki10.JPGHelsinki11.JPGHelsinki12.JPG

Fish on the rocks

După ce m-am întors de pe Suomenlinna am luat-o spre catedrala lor albă – simbolul neoficial al orașului. E locul unde toată lumea se adună pentru fotografii, unde ajung toate autocarele cu turiști, unde poți pierde vremea uitându-te la lume. Catedrala e o clădire elegantă în exterior și surprinzător de simplă în interior; de fapt, poate că lucrul ăsta nu e surprinzător, ci firesc pentru Finlanda.

M-am simțit bine în orașul ăsta, poate pentru că eram odihnită după noaptea petrecută pe feribot, poate din cauza vremii (soare, cald) așa cum nu speram să prind în Helsinki unde mă vedeam de fiecare dată înghețată de frig, înfășurată bine în șalul călduros. În schimb am avut parte de cea mai perfectă zi de vară de care m-am bucurat plimbându-mă pe străzile orașului.

Nu, Helsinki nu are atracții turistice comparabile cu alte capitale europene, dar are un șarm aparte, de urbe civilizată si relaxată. Am prins într-una din piețe un eveniment organizat de Avon, la care toată lumea țopăia înconjurată de baloane roz pe ritmuri antrenante de muzică (faină atmosferă).

Apoi am avut cel mai bun prânz din toată călătoria asta: un picnic servit pe niște stânci crescute în mijlocul orașului – peștișori mici la grătar, avocado copt și-o pâine foarte bună, ca o turtă subțire tăiată în două; ca desert iaurt cu fructe. Și sinceră să fiu am și moțăit un pic pe stâncile alea ondulate, că prea era cerul senin și viața frumoasă.

Helsinki13.JPGHelsinki14.JPGHelsinki15.JPGHelsinki16.JPGHelsinki17.JPGHelsinki18.JPGHelsinki19.JPGHelsinki20.JPG

Wandering

Mai târziu am luat-o spre mare, pe o plajă cu eternele gâște nordice care nu știu cum se numesc, prin parcuri & alei pe care treceau bicicliști, pe lângă mult stuf auriu și-un oraș în mișcare, până la terminalul de ferry unde am eșuat ca o plătică stoarsă de soare și de oboseală, căci tot timpul am avut rucsacul meu credincios în spate (n-aveam unde să îl las, doar…), așa că probabil n-am văzut chiar tot orașul, dar măcar m-am simțit foarte bine acolo.

Iar peștii ăia la grătar erau teribil de delicioși, încă le duc dorul 🙂

Helsinki21.JPGHelsinki22.JPGHelsinki23.JPGHelsinki24.JPGHelsinki25.JPGHelsinki26.JPGHelsinki27.JPGHelsinki28.JPGHelsinki29.JPGHelsinki30.JPG

9 comentarii
0

9 comentarii

Liliana 7 septembrie 2011 - 3:45 pm

Ce dor mi s-a facut de plajele lor …

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 7 septembrie 2011 - 3:46 pm

Ai facut plaja la ei? Eu n-am avut timp…

Răspunde
@ADRIAN@ 7 septembrie 2011 - 8:20 pm

superbe imaginile…parca prind viata

Răspunde
Narcisa 8 septembrie 2011 - 7:37 pm

m-am blocat la imaginea cu pește. bag de seamă că și tu, un pic. 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 9 septembrie 2011 - 9:18 am

Si eu, ca tare bun a fost 🙂

Răspunde
dana 18 ianuarie 2012 - 8:00 pm

tare bine arata pranzul 😀 n-am incercat pana acum avocado copt, dar suna bine!!!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 19 ianuarie 2012 - 9:45 am

Incearca! E bun cu ton sau simplu – cu ulei de masline, lamaie, piper si sare 🙂

Răspunde
Ady 21 ianuarie 2015 - 3:30 pm

Ce ai patit tu cu feribotul in rusia, am patit eu cu feribotul din helsinki in tallinn. La 6 dimineata ma dusesem la portul acela chiar din centru, cam de unde se pleca spre Suomenlinna .. ca sa aflu dupa ca trebuie sa ajung departeee

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 21 ianuarie 2015 - 3:54 pm

Da, stiu ambele terminale din Helsinki – din fericire atunci am aflat la timp unde e al doilea si e intr-adevar departe de cel din centru.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: