Insulele Hawaii au intrat rapid în clasamentul meu al celor mai frumoase insule tropicale vizitate: plaje perfecte, vulcani și munți verzi, localități cochete, vreme ideală tot anul și aș continua tot așa, chiar dacă are dezavantajul de a fi o destinație mai scumpă și mai îndepărtată.
Am plecat în Hawaii fericită, într-o vacanță de o săptămână, și m-am întors de acolo cu un picior fracturat, dar chiar și așa, m-aș mai duce în Hawaii oricând.
Sosirea în Hawaii
Am ajuns în Honolulu din San Francisco, varianta cea mai bună de a ajunge în arhipelag. Alternativ, sunt zboruri spre Honolulu din Los Angeles, dar și din Asia și alte țări, însă San Francisco pare să aibă cele mai multe conexiuni.
Zborul a fost cu Hawaiian Airlines, a durat cinci ore, au și WiFi gratuit la bord.
Honolulu, Hawaii: Waikiki Beach
Am vizitat doar insula Oahu în această vacanță în Hawaii, cu o ședere de o săptămână în Honolulu, în zona cea mai centrală – Waikiki. E ca un fel de Mamaia acolo, plin de hoteluri mari, magazine și restaurante.
Însă plaja Waikiki e frumoasă: nisip alb fin, ape ireal de turcoaz, 27°C și soare perfect, ce mai… să tot stai acolo.
Kualoa Regional Park
A doua zi am luat-o spre alte locuri din insulă, cu autobuzele locale The Bus. Ținta era Kualoa Ranch, dar m-am oprit întâi în parcul de alături, unde erau mulți oameni la picnic.
Kualoa Ranch
Kualoa Ranch a devenit faimoasă ca loc de filmare pentru unele filme celebre ca Jurassic Park, Godzilla sau Jumanji: Welcome to the Jungle. Poți face diverse tururi acolo, în general de 1.5–2 ore, dar au și variante mai lungi, inclusiv o excursie pe ocean.
Am ales Jungle Expedition Tour, care promitea niște priveliști panoramice frumoase. A fost o singură oprire în care ne-am dat jos din mașină pentru un traseu foarte scurt, în rest au fost opriri în jurul muntelui cu o mașină descoperită. A fost ok, dar un pic dezamăgitor că nu am văzut acea parte a muntelui care apare și în serialul Lost.
Lucruri utile: excursia Jungle Expedition Tour a costat 57,73 USD. Ori faci o rezervare online pentru o anumită oră, ori cumperi la fața locului (dar riști să fie toate locurile ocupate la ora dorită). Erau mulți turiști la Kualoa Ranch, au și o cantină în care poți lua masa. Am ajuns acolo cu autobuzul 60 din Honolulu, drumul durează o oră.
Huilua Pond
Huilua Pond a fost o oprire de final de zi, cu relaxare pe malul apei. Se fac ture cu caiacul acolo, e o zonă mai puțin turistică pe care o poți vizita. Voiam să fac traseul Crouching Lion Trail, dar era închis.
Hoʻomaluhia Botanical Garden
Aleea de intrare la Hoʻomaluhia Botanical Garden e mai frumoasă decât tot parcul, dar e o oprire drăguță, se zăresc munții verzi din jur și o mulțime de plante tropicale.
Grădina botanică se vizitează gratuit, e un nene la intrare care te trece pe listă și te avertizează că sunt plante otrăvitoare pe care ar fi bine să nu le atingi, dacă nu vrei să mori subit.
Kaneohe city
Toată insula Oahu este guvernată ca un singur district administrativ numit „City and County of Honolulu”, care include Honolulu, capitala Hawaii, și alte localități. E ca și cum întreaga insulă ar fi un singur municipiu uriaș care cuprinde mai multe orașe și cartiere.
Kāneʻohe e una din localitățile de pe Windward side (zona vântoasă din partea de est a insulei); cam așa arată toată insula, cu munți, plaje și căsuțe frumoase. Paradis.
Hanauma Bay Ridge Trail
Dacă nu vrei să faci traseul abrupt până în vârful vulcanului Koko, există o variantă mai relaxantă în apropierea lui: Hanauma Bay Ridge Trail. E o plimbare pe coama unui deal, cu vedere spre Hanauma Bay, care se vizitează doar cu plată (25 USD) și rezervare în avans.
Am ajuns acolo cu autobuzul, traseul începând lângă șosea, cu o barieră care te induce în eroare că e interzis să treci de ea. Erau niște oameni de la security acolo și mi-au făcut semn că o pot lua pe cărare, traseul fiind un drum neasfaltat pe care mai trece ocazional o mașină, probabil a celor de la Hanauma Bay, căci alte mașini nu pot intra.
E un traseu ușor pe care întâlnești și alți turiști, fără a fi foarte aglomerat, iar priveliștile panoramice sunt grozave.
Lucruri utile: traseul se face gratuit și începe în acest punct. Poți ajunge acolo cu autobuzele din Honolulu.
Hawaii Island Volcano: craterul Koko
Craterul Koko se zărește foarte clar în acea parte a insulei, e verde, înalt și poți ajunge în vârf pe un traseu cam abrupt.
Saint Catalina Seaside Chapel
Hawaii are multe locuri cu priveliște frumoasă, capela asta mi-a ieșit în drum spre plajă: într-o parte oceanul, în alta muntele. E superb pe insulă.
Makapu‘u Beach
Am zărit plaja Makapuu din autobuz și am coborât imediat, deși nu mergeam acolo. E un golf cu ape agitate și stânci în toate părțile, în stânga este farul Makapu‘u, până la care există un traseu, dacă ai răbdare să o iei peste stânci.
Sau faci ca mine, te oprești pe plajă ca să te bucuri pe îndelete de locurile frumoase. Curenții sunt foarte puternici acolo și era interzis să înoți, intrau doar surferii, erau valuri mari.
Lucruri utile: la Makapu‘u sunt facilități precum toalete publice și parcare gratuită. Ajungi acolo și cu autobuzul din Honolulu.
Plaja locală Makapu‘u
Lângă plaja turistică Makapu‘u există și o continuare pe care o știu doar localnicii și care se numește tot Makapu‘u. Am ajuns acolo mergând pe jos și am intrat în vorbă cu o femeie care s-a dovedit a fi din Bulgaria, mutată în Hawaii de 20 de ani.
A fost foarte uimită că am descoperit locul ăsta pe care îl știu doar localnicii și mi-a povestit că ei nu prea ajung pe plajă decât poate de 2-3 ori pe an, devine ceva banal când vezi astfel de peisaje tot timpul.
Hawaii beach: Kailua
Altă plajă frumoasă este Kailua: foarte lungă, cu nisip fin și valuri line. Ce am apreciat în mod deosebit în Hawaii e că toate plajele, mai puțin Waikiki, sunt neamenajate: nu vezi șezlonguri, chioșcuri, oameni care să te agaseze cu poumb fiert, nu sunt baruri cu muzică și gălăgie.
Doar nisip fin și salvamari, majoritatea turiștilor și localnicilor își aduc propriile scaune de plajă, așa că plajele arată impecabil și natural.
Lucruri utile: la Kailua sunt facilități precum toalete publice și parcare gratuită. Ajungi acolo și cu autobuzul din Honolulu.
Lanikai Pillbox Trail
În Oahu sunt multe trasee scurte cu priveliști panoramice. Celebrul Stairway to Heaven sau Haʻikū Stairs este ilegal din 2024 și au început să-l dezmembreze pentru a descuraja turiștii să mai meargă acolo.
Există însă alternative mai puțin riscante și cu priveliști la fel de frumoasă, unul dintre ele fiind Lanikai Pillbox Trail aici, lângă plaja Lanikai. E o cărare pe coama unui deal, cu vedere spre ocean și munții din jur.
Traseul începe într-o zonă rezidențială, e o cărare cam denivelată, dar nu foarte dificilă. Eu n-am urcat până în ultimul punct, erau doar stânci după aceea și priveliștea nu părea să fie cu mult diferită.
Traseul e superb! Vezi insula, oceanul și niște insulițe mici din larg, e un loc în care să te oprești pentru zece minute ca să te bucuri de toată frumusețea care ți se oferă.
Lucruri utile: traseul se face gratuit, sunt mulți turiști care îl fac.
Lanikai Beach
Din toate plajele văzute în Oahu, Hawaii, Lanikai aici mi s-a părut cea mai frumoasă. E o plajă cu nisip alb, căsuțe cochete pe margine, apă turcoaz, fără valuri, iar în larg sunt două mici insule nelocuite la care se poate ajunge cu caiacul.
Pentru a vizita Mokulua Islets Seabird Sanctuary ai nevoie de un permis care se ia de la cei care închiriază caiace.
Waimanalo Beach
Waimanalo e o plajă lungă, cu arbori de Ironwood (Casuarina equisetifolia) pe margine, asemănători cu coniferele. E cunoscută ca fiind o plajă liniștită, dar eu am avut cu totul altă experiență acolo: am plecat de acolo cu ambulanța, cu piciorul rupt.
Accident în Hawaii, SUA
Vacanța mea în Hawaii s-a încheiat cu un accident și la fel și călătoria de 6 luni care m-a purtat din Asia în Caraibe, în America de Nord și, în cele din urmă, în Hawaii.
Ce s-a întâmplat pe plaja Waimanalo
Sună ca o glumă, dar m-a lovit un val când ieșeam din apă, am aterizat prost și mi-am rupt piciorul. Fractură bimaleolară a gleznei stângi, care s-a lăsat o săptămână mai târziu și cu o operație. Pe plajă m-au ajutat alții să ies din apă, cineva a sunat la 911, au venit salvamarii să mă localizeze pe plajă (Waimanalo e foarte lungă), apoi a venit ambulanța și m-au dus la spital.
Prima întrebare a fost dacă aveam asigurare – aveam. La spital am primit primul ajutor, mi s-au făcut radiografii, ceva contra durerii, mi s-a imobilizat piciorul și am primit un set de cârje. Mi-au spus că e posibil să fie nevoie de o operație, căci osul era deplasat, și era mai bine să mă întorc în România. Un ortoped consultat de ei a confirmat că mă pot urca în avion ca să mă întorc acasă.
Mă temeam că va trebui să plătesc pe loc și apoi să aștept rambursarea, dar n-am plătit nimic, au trimis direct asiguratorului. Cei de la spital au fost foarte drăguți cu mine: voiam să iau autobuzul după externare, eram în altă parte a insulei, destul de departe, și în momentul acela nu cred că realizam gravitatea situației.
Și-au făcut griji pentru mine, afară ploua și era cam alunecos. Mi-au zis că de regulă nu fac așa ceva, dar îmi dau ei un voucher pentru taxi. Nici nu știu cine a plătit taxiul, spitalul?
Asta s-a întâmplat duminică. M-am întors la cazare cu piciorul rupt și am stat mai mult în cameră toată ziua de luni, era foarte greu să fac și doi pași în cârje.
Marți aveam zborul spre San Francisco. Inițial trebuia să stau acolo o săptămână, dar am renunțat la asta și mi-am cumpărat alt zbor pentru București, astfel încât să trec doar prin aeroporturi. În trei zile am străbătut jumătate de planetă cu trei zboruri și câteva escale lungi: Honolulu – San Francisco, San Francisco – München, München – București.
Am rezervat special assistance la fiecare zbor și m-au transportat angajații de acolo cu un cărucior, dar dacă era nevoie să ies din aeroport, lucrurile deveneau foarte complicate, căci călătoream singură cu un picior fracturat.
Am plecat din Honolulu marți, am ajuns în București joi seara, vineri am fost la spital pentru consultație și am primit verdictul că trebuia să mă operez, luni a fost operația. La opt zile după ce mi-am fracturat piciorul în Hawaii, am primit cadou niște implanturi de titan în gleznă și mă puteam odihni acasă pentru 8 săptămâni.
Concluzia acestei aventuri e:
- Nu mergeți în America fără asigurare! E prima lor întrebare acolo.
- E mai bine să îți rupi piciorul într-o țară dezvoltată, pe o plajă din Hawaii cu salvamari și ambulanță, decât într-un loc izolat dintr-o țară săracă.
- Valurile oceanului sunt mult mai periculoase decât cele ale unei mări, chiar și atunci când nu par.
- Poți să străbați jumătate de planetă cu un picior rupt, dar ai nevoie de un pic de noroc să prinzi loc în avion ca să nu stai doar cu picioarele în jos (eu am avut).
- Am făcut greșeala să zbor fără să iau niciun medicament, iar riscul de a face un cheag de sânge a fost mare în cazul meu; am avut noroc încă o dată să trec prin asta fără complicații.
Vacanță Hawaii
Dacă plănuiești un sejur Hawaii, recomand insula Oahu – zborurile din San Francisco au fost mai ieftine până în Honolulu decât cele pentru Maui, insula e ușor de explorat și are combinația perfectă de plaje, oraș și natură. Ca să te orientezi mai ușor, caută o hartă Hawaii detaliată.
Dacă nu știi exact unde se află insulele Hawaii, sunt pierdute frumos în mijlocul Pacificului – exact pe partea opusă față de România, diferența de fus orar a fost de 12 ore.
Bilete avion Hawaii
Pentru o excursie în Hawaii din România, cel mai probabil vei zbura pe Honolulu, principalul aeroport Hawaii (cod IATA: HNL). Nu există zboruri directe din România, așa că vei avea nevoie de două sau chiar trei escale, cele mai frecvente fiind în marile huburi europene (Frankfurt, Paris, Londra) și apoi pe coasta de vest a SUA (Los Angeles, San Francisco sau Seattle).
Când cauți bilete avion Hawaii, începe cu ruta București – Hawaii, dar verifică și plecări din orașe apropiate (Budapesta sau Viena), unde uneori apar prețuri mai bune. Prețul pentru bilete de avion Hawaii pornește de la 900–1000 euro dus-întors în extra sezon și poate depăși 1500 euro vara sau de sărbători. Călătoria e lungă (minim 20–25 de ore), așa că alege zboruri cu escale rezonabile.
Biletul de avion San Francisco – Honolulu dus-întors a costat 247 USD cu Hawaiian Airlines. Prețurile diferă în funcție de perioadă.
Cazare în Hawaii
Hawaii e o destinație scumpă, hotelurile de 4 stele sau resorturile costă între 200–400 USD/noapte (la o căutare pe Booking, prețurile începeau de la 180 USD/noapte), ceea ce poate duce un sejur acolo la câteva mii de dolari. În sezonul de vârf (decembrie–martie sau în timpul verii), prețurile pot crește și mai mult, mai ales în zona Waikiki.
Călătoresc mult și pe perioade foarte lungi, dar o fac în stilul backpackerilor, cu cazări pe care mi le permite bugetul, așa că în Honolulu am stat la un hostel.
Am stat la ALOH Seaside Hawaiian Hostel, într-un dormitor de fete, și am plătit 354 USD pentru 7 nopți de cazare. La hostel erau și mulți americani, de vârste diferite (nu toată lumea vrea să plătească 200 USD / noapte pentru un pat).
Transport public pe insula Oahu
Am folosit autobuzele locale TheBus ca să ajung în toate locurile de pe insulă, acoperirea e bună și cursele sunt integrate cu Google Maps, așa că vezi acolo ce trebuie să iei.
Drumurile durează o oră sau mai mult ca să ajungi în diverse locuri de pe insulă, dar mulți turiști le folosesc, e o variantă convenabilă pentru a te deplasa în Oahu. Există și un autobuz care merge de la aeroport până în zona hotelieră Waikiki.
Un bilet de autobuz costă 3 USD, dar există un daily cap de 7,50 USD pe zi dacă folosești cardul HOLO, adică chiar dacă depășești suma de 7,5 USD pe zi cu mai multe curse, nu vei plăti mai mult de atât. În total am plătit în jur de 52 USD într-o săptămână pentru transport cu autobuzul.
Cardurile se pot cumpăra din ABC Stores și se încarcă online sau direct în stații. Eu am primit un card la hostelul la care am stat și l-am returnat la plecare.
Uber
Uber funcționează pe insula Oahu, am luat un taxi doar în ultima zi, ca să ajung de la hostel la aeroport, și am plătit 53 USD.
Vremea în Hawaii
Vremea în Hawaii e blândă tot anul, dar există două sezoane principale: sezonul uscat, din aprilie până în octombrie, cu zile mai lungi, cer senin și temperaturi în jur de 28–30°C, și sezonul umed, din noiembrie până în martie, când apar ploi mai frecvente, mai ales în zonele nordice și montane ale insulelor.
Am fost în Hawaii în martie și am prins în general soare, doar în ultimele două zile au fost și ploi scurte. Iarna în Hawaii nu înseamnă frig – temperaturile rămân plăcute, în jur de 24–26°C, dar pot apărea averse scurte și oceanul e mai agitat, ceea ce e perfect pentru surf, dar mai puțin pentru înot.
Alte locuri în Hawaii pentru o excursie
Diamond Head State Monument – un crater vulcanic iconic, cu un traseu popular până în vârf și priveliști spectaculoase asupra orașului Honolulu și oceanului. Se plătește o taxă simbolică și nu poți face traseul decât cu rezervare online și recomand să o faceți din timp, locurile se ocupă repede. Nu am putut face traseul din cauza accidentului.
Pearl Harbor și USS Arizona Memorial – un loc important din istoria SUA, unde poți vizita memorialul construit deasupra navei scufundate și muzeul dedicat atacului din 1941.
Iolani Palace – fostul palat regal al regilor hawaieni, situat în centrul orașului, singurul de acest fel din SUA.
North Shore Oahu – faimos pentru plajele de surf precum Waimea Bay, Sunset Beach și Pipeline, mai ales iarna, când valurile sunt uriașe.
Dole Plantation – un loc turistic relaxant unde afli mai multe despre ananas, te plimbi cu trenulețul și te pierzi printr-un labirint uriaș.
Byodo-In Temple – o replică a templului japonez cu același nume, într-o zonă liniștită cu grădini, pești koi și clopot tradițional.
Manoa Falls Trail – traseu ușor prin junglă tropicală care duce la o cascadă înaltă, destul de aproape de Honolulu.
Turtle Beach (Laniakea Beach) – o plajă unde pot fi văzute des țestoase uriașe odihnindu-se pe nisip, mai ales după-amiaza.
Halona Blowhole și Eternity Beach – formațiune naturală spectaculoasă care aruncă jeturi de apă din stâncă, lângă o mică plajă pitorească.
Kaena Point – capătul sălbatic al insulei, accesibil doar pe jos, cu trasee care duc spre o rezervație naturală cu peisaje dramatice și păsări rare.
Chinaman’s Hat (Mokoliʻi Island) – o insulă mică în largul coastei de est, la care se poate ajunge cu caiacul sau, la reflux, chiar pe jos prin apă mică.
Filme în Hawaii
Oahu, Hawaii, e una dintre cele mai folosite locații de filmare din arhipelag: Jurassic Park, Jumanji, Godzilla, Pearl Harbor, Tropic Thunder, Kong: Skull Island, The Hunger Games: Catching Fire, dar și seriale ca Lost, Hawaii Five-0 sau Magnum P.I. au fost filmate parțial în Oahu, în general la Kualoa Ranch.
🗺️ Ce am vizitat în America
- 📍 Miami – alb strălucitor și opulență
- 📍 New York – Brooklyn Bridge, Statuia Libertății, Top of the Rock
- 📍 Marele Canion – excursie de o zi din Las Vegas, cu opriri pe Route 66
- 📍 Las Vegas – oraș copilăresc și genial în același timp
- 📍 New Orleans – Mardi Gras, parade, French Quarter și Steamboat Natchez
6 comentarii
Bună. Sănătate multa in primul rand . Articolul tău este plin de informatii utile . As vrea sa te întreb- asigurarea ta era de la allianz ? Trebuie sa îmi fac și eu o asigurare și nu știu ce firma sa aleg . Multumesc
Da, am avut pachetul cel mai ieftin de la Allianz, cel care acoperă și Statele Unite. E prima dată când folosesc asigurarea asta, prefer să cumpăr asigurarea online la fiecare călătorie. Nu îi cunosc, n-am niciun parteneriat cu ei sau ceva similar.
Multa sanatate, Anca!
Opt saptamani trec repede si locuri noi te asteapta. 🙂
Le număr cu nerăbdare 😃
Superbe pozele. Dar mai intai, sanatat multa si recuperare rapida.
Ajung si eu prin acea zona la inceput de Septembrie dar va fi preponderent in Maui.
totusi o sa am cateva zile si pentru Oahu. Mersi de info.
Mulțumesc pentru urări 😁 Celelalte insule sunt și pe lista mea – am auzit că e foarte frumoasă și Kauai.