Munții de dincolo de deșert: Hatta, la granița cu Omanul

Munții de dincolo de deșert: Hatta, la granița cu Omanul

by Anca @ 1001 călătorii
896 views

La trei ore de Dubai, chiar lângă granița cu Omanul, se găsește Hatta, un orășel de munte în care se poate vizita un sat tradițional emiratez (refăcut, desigur), cu vreo două turnuri nu prea înalte până la care te poți cocoța ca să admiri peisajul frumos, dar arid, al regiunii.

Hatta Heritage Village

E un fel de Muzeul Satului, dar în care casele au fost reconstruite cu materiale tradiționale și tehnici din vechime. Satul se poate vizita gratuit, sunt mai multe străduțe și tipuri de clădiri în care se poate intra – majoritatea încăperilor sunt mobilate ca pe timpuri, dar totul e destul de prăfuit, iar unele instalații audio / video nu mai funcționează. În sat se găsește unul dintre turnurile fortificate din Hatta, iar de sus e o priveliște faină spre munții Al Hajar.

Emiratezii sunt mândri de istoria lor și e frumos că fac eforturi să păstreze o bucățică din ea, dar nu te poți opri să nu remarci că în timp ce în Europa se construiau catedrale de îți stătea mintea în loc, în tărâmurile astea arse de soare, dar bogate în petrol, cele mai remarcabile construcții de pe vremea aia erau niște amărâte de turnuri de apărare. Poate de asta recuperează puternic acum, când au bani să-și ridice cele mai înalte clădiri din lume.

Hatta01.JPGHatta02.JPGHatta03.JPGHatta04.JPGHatta05.JPGHatta06.JPGHatta07.JPGHatta08.JPGHatta09.JPGHatta10.JPGHatta11.JPGHatta12.JPGHatta13.JPGHatta14.JPGHatta15.JPGHatta16.JPGHatta17.JPG

Barajul de la Hatta

La aproape doi kilometri de Heritage Village se găsește un baraj pe care m-am hotărât ad-hoc să îl vizitez, că tot nu mai știam ce să fac în Hatta. Am plecat spre baraj pe jos (sunt 1.7 km până acolo) și am descoperit în oraș niște alei pietonale marcate cu niște indicatoare de drumeție – nu prea știam dacă mă vor duce unde trebuie, dar a fost un drum interesant și ferit, chiar dacă la final s-a terminat in the middle of nowhere și am căutat să ies cât mai repede la șosea. Barajul era aproape, a trebuit să urc niște scări interminabile până sus, unde erau parcate mașini inclusiv pe baraj. Pe partea cealaltă a barajului e un lac pe care te poți plimba cu barca, e destul de fain locul. În partea opusă, într-un spațiu ca o arenă goală, te puteai plimba cu calul. Amuzant, pe baraj erau pictate, la scară uriașă, chipurile conducătorilor.

Hatta18.JPGHatta19.JPGHatta20.JPGHatta21.JPGHatta22.JPGHatta23.JPGHatta24.JPGHatta25.JPGHatta26.JPG

Pe străzile din Hatta

Seara am luat-o pe străduțele din Hatta spre centrul orașului: multă vegetație și case elegante, o rulotă la care se vindeau burgeri, mi s-a părut un oraș cool în care te poți relaxa mai multă vreme.

Hatta27.JPGHatta28.JPGHatta29.JPGHatta30.JPG

Lucruri utile

Din Dubai autobuzul E16 merge la Hatta, drumul durează aproape 3 ore pentru că sunt o grămadă de opriri pe drum și la un moment dat trebuie să ocolească o porțiune mare care aparține Omanului. Mi-am făcut griji pe drum pentru că vedeam că GPS-ul îmi arăta drumul (mai scurt) mergând drept prin Oman, iar eu nu aveam viză 🙂 Dar nu a fost cazul să-mi fac griji, autobuzul ocolește destul de mult ca să ajungă în enclava în care se găsește Hatta. Cu mașina drumul durează mult mai puțin, în jur de o oră și jumătate. Autobuzul pleacă din stația Al Sabkha din Dubai, prețul unui bilet este 10 AED, programul este aici.

Alte informații: Visit Hatta.

0 comentariu
1

Leave a Comment

O să îți placă și: