Hallstatt: fie ca ploaia și ceața să îți ascundă orice priveliște

Hallstatt: fie ca ploaia și ceața să îți ascundă orice priveliște

by Anca @ 1001 călătorii
1038 views

Dacă ajungi prin Salzburg te întrebi, la un moment dat, ce mai e de văzut prin Austria – locuri sunt o grămadă, doar timp să ai și vreme bună. Hallstatt e în multe topuri ale celor mai frumoase locuri din Austria, dar cred că pentru cineva care cunoaște Austria mai bine ar fi super ușor să găsească alte 10 orășele la fel de pitorești ca Hallstatt și cu mult mai puțini turiști.

Hallstatt: cu trenul, cu barca

Ce e drăguț la Hallstatt e că trenul te lasă pe partea cealaltă a lacului, iar de acolo trebuie să iei o barcă care te duce până în oraș. Totul e miniatural, de la gara foarte mică, barca plină cu turiști, majoritatea asiatici, și orășelul de pe malul Hallstätter See.

Hallstatt01.JPGHallstatt02.JPGHallstatt03.JPGHallstatt04.JPGHallstatt05.JPGHallstatt06.JPGHallstatt07.JPG

World Heritage Skywalk

Am avut parte de o zi urâcioasă, ploioasă, și după ce m-am plimbat puțin prin oraș am început să mă întreb ce naiba urma să fac toată ziua acolo? De la biserică am dat peste o cărare care urca pe munte și câteva indicatoare. După ce am trecut de o cascadă mi-am dat seama că sus, în vârful muntelui, e o platformă de pe care se poate admira toată regiunea – World Heritage Skywalk.

Traseul care ducea acolo era închis, dar asta nu m-a oprit să ocolesc gărdulețele și să o iau în sus. E un traseu ușor, parțial asfaltat, dar se prăbușiseră niște copaci mari care blocau traseul pe anumite porțiuni, așa că m-am strecurat pe sub și pe lângă trunchiurile de copaci. Sus este o cabană-restaurant, un lift cu care poți urca pe pasarelă și priveliști faine de tot, mult mai grozave când e soare, dar nu mă plâng, a fost fain și așa, deși am ajuns sus udă leoarcă de la atâta ploaie (serios, îmi trebuie o pelerină de ploaie mai bună, cea de acum este o glumă!).

După atâta efort și ploaie am meritat un răsfăț culinar sub forma unui ștrudel de mere delicios și un espresso; vederea spre munții Austriei a fost bonus 🙂 Plouă, nu plouă, tot mai fain e să te plimbi decât să stai închis în casă, clar.

Hallstatt08.JPGHallstatt09.JPGHallstatt10.JPGHallstatt11.JPGHallstatt12.JPGHallstatt13.JPGHallstatt14.JPGHallstatt15.JPGHallstatt16.JPGHallstatt17.JPGHallstatt18.JPGHallstatt19.JPGHallstatt20.JPGHallstatt21.JPGHallstatt22.JPGHallstatt23.JPGHallstatt24.JPG

De ce este Hallstatt atât de apreciat, până la urmă?

Pe drumul de la Salzburg la Hallstatt am trecut pe lângă mai multe lacuri și orășele cochete, insulițe pe care era câte o biserică mică, mică, pe lângă munți și multă verdeață. Hallstatt e mai degrabă o mică piesă din acest puzzle pitoresc care e nord-vestul Austriei și nu neapărat un loc unic și irepetabil. Numărul de turiști depășește populația orașului, iar ăsta e un lucru care îi mai taie din farmec: la unele case erau anunțuri care te rugau să le respecți spațiul, să nu le intri în curte pentru poze etc. Sunt multe magazine cu suveniruri și cu produse din sare (au o salină acolo), cafenele și pensiuni, dar singurul supermarket e pe la marginea orașului și avea rafturile cam goale.

Hallstatt25.JPGHallstatt26.JPGHallstatt27.JPGHallstatt28.JPGHallstatt29.JPGHallstatt30.JPGHallstatt31.JPGHallstatt32.JPGHallstatt33.JPGHallstatt34.JPGHallstatt35.JPG

Lucruri utile

De la Salzburg am mers la Hallstatt cu trenul, biletul a costat 18 euro dus-întors cumpărat online (preț cu discount, e mai scump cumpărat pe loc). Nu există tren direct, trebuie să schimbi la Attnang-Puchheim.

Traversarea cu barca costă 3 euro de persoană, biletele se iau de la barcagiu. Sunt curse frecvente în timpul zilei și sunt corelate cu mersul trenurilor.

Drumeția de la Hallstatt la World Heritage Skywalk durează în jur de o oră la urcare și 30-45 de minute la coborâre. Există și un funicular, prețul este 18 euro dus-întors pentru un adult.

Ce se mai poate vizita în Hallstatt: Salt Mountain, Dachstein Salzkammergut și platforma Five Fingers, peștera Dachstein, platforma Welterbespirale de pe muntele Krippenstein.

0 comentariu
2

Leave a Comment

O să îți placă și: