Halele industriale de odinioară: Creative Est și Industria Bumbacului

Halele industriale de odinioară: Creative Est și Industria Bumbacului

by Anca @ 1001 călătorii
1171 views

Îmi plac spațiile neconvenționale, care din spații industriale s-au fost transformat în zone creative, huburi, săli de spectacole sau librării. Industria, așa cum o știau părinții sau bunicii noștri s-a transformat radical, vechile fabrici sunt moarte, dar mai au o șansă primind alte întrebuințări. Lucrul ăsta se întâmplă peste tot în lume, noi doar urmăm un curent, fabricile actuale au alte nevoi, care nu pot fi suplinite de bătrânele uzine, care fie sunt abandonate și devin locuri periculoase, în care se strâng gunoaie, fie sunt dărâmate cu totul pentru a se ridica un mall sau o clădire de birouri în locul lor, fie sunt aduse la viață primind altă întrebuințare. Mie îmi place ultima variantă, pentru că astfel se păstrează o parte din trecut.

Industria Bumbacului

Industria Bumbacului se găsește pe Splaiul Unirii nr. 160, între metroul Timpuri Noi și Asmita Gardens (Lacul Văcărești). NOD makerspace funcționează acolo, iar weekendul ăsta are loc Creative Est, festivalul industriilor creative est-europene. Găsești acolo standuri de design, artă, modă, tehnologie și gastronomie, dar și ateliere diverse. Mie mi-a plăcut spațiul în sine, am intrat prin curtea fostei fabrici, sunt tot felul de clădiri acolo care nu știu dacă mai sunt funcționale, după care am găsit intrarea la Industria Bumbacului și hala cu standuri. E un festival cu vânzare, dar sunt și instalații, ca cele cu obiecte vechi, ”O frumoasă zi ploioasă”. În curte este Food market, însă mi s-a părut cam slăbuț, față de așteptările mele.

Într-o fostă hală industrială nostalgia te pândește după fiecare colț. Afișele cu ”Vă rugăm închideți ușa!”, panourile electrice, totul te duce cu gândul la vremea când în spațiul respectiv roboteau oameni, în cazul de față muncitori din industria textilă. Cu siguranță pe pereți era atârnat, la loc de onoare, portretul lui Ceaușescu. Personal mi-ar fi plăcut să văd fotografii cu Industria Bumbacului din anii ’70, dar e bine și așa, că nu se dărâmă chiar totul și se organizează astfel de evenimente. Este #BucureștiulAltfel, cel pe care îl descopăr în fiecare weekend și încep să îl iubesc.

CreativeEst01.JPGCreativeEst02.JPGCreativeEst03.JPGCreativeEst04.JPGCreativeEst05.JPGCreativeEst06.JPGCreativeEst07.JPGCreativeEst08.JPGCreativeEst09.JPGCreativeEst10.JPGCreativeEst11.JPGCreativeEst12.JPGCreativeEst13.JPGCreativeEst14.JPGCreativeEst15.JPGCreativeEst16.JPGCreativeEst17.JPGCreativeEst18.JPGCreativeEst19.JPGCreativeEst20.JPG

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: