Acasă AsiaSri Lanka Galle: între fortul istoric și plaje

Galle: între fortul istoric și plaje

Publicat: Last Updated on

Galle e un loc istoric important pe coasta Sri Lanka, dar are și plaje frumoase în apropiere: poți să îmbini câteva zile de relaxare pe plajă cu vizite prin centrul vechi și, dacă te tentează, niște lecții de surfing – valurile mari sunt numai bune pentru asta.

Plaja Dewata

Am început vizita în Galle pe Plaja Dewata. E un loc bun pentru surfing și poți prinde un apus frumos acolo, la o dulce relaxare. În apă se poate înota, cu toate că sunt valuri, curenții nu sunt la fel de puternici ca în Tangalle.

Galle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri Lanka

Fortul din Galle

Duminică m-am trezit devreme, fără alarmă, și am plecat spre fort. Am fost inspirată să fac asta, pentru că după câteva ore, pe la prânz, a început să plouă și nu s-a mai oprit toată ziua.

Dar dimineața, cât m-am plimbat prin fort, a fost perfect! Fortul din Galle, construit de portughezi în secolul al XVI-lea și extins de olandezi, este un sit UNESCO datorită combinației de stiluri arhitecturale europene și tradiții sud-asiatice. Farul încă funcționează, așa că nu se poate vizita în interior.

Te poți plimba pe fortificații în jurul peninsulei, fortul este bine conservat și are multe bastioane, fiecare cu nume olandez. E curios că nu s-a păstrat prea mult din amintirea portughezilor, cei care l-au fondat.

Lângă far este Moscheea Meeran, care arată ca o biserică. Eram sigură că fusese biserică, chiar i-am întrebat pe cei de acolo, dar nu, a fost construită de la început ca moschee, cu o arhitectură inspirată din casele coloniale, fațada având arcuri și coloane tipice acelei perioade. Arată foarte diferit de orice altă moschee pe care am văzut-o și nici măcar nu mi-am dat seama unde era minaretul.

Citește și: Muscat, un oraș impecabil de frumos

Am trecut și pe la Minister – Ministry of Tea, unde am băut un ceai de Ceylon cu lapte și am admirat fortul pe fereastră. În 1860, britanicul James Taylor a introdus cultivarea ceaiului în Ceylon, după ce industria cafelei de pe insulă a fost afectată de o boală a plantelor. Tot britanicii au adus și obiceiul de a bea ceaiul cu lapte.

Lângă far e o plajă lângă care se poate face baie și imediat după oprirea asta a început să plouă și a ținut-o așa trei zile și jumătate! Centrul istoric e cochet și mi-a amintit de Paraty, în Brazilia, dar părea genul de loc în care, dacă nu ești atent(ă), lași mai mulți bani decât ai vrea.

Lucruri utile: fortul se vizitează gratuit, la fel și Moscheea Meeran.

Galle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri Lanka

Jungle Beach

Cu ploaia pe umeri, m-am încăpățânat să vizitez Jungle Beach, o plajă din Unawatuna. Am ajuns acolo cu autobuzul, care circulă frecvent. Autobuzele din Sri Lanka mi-au amintit de cele din America Centrală, pline de viață: colorate, gălăgioase și aglomerate. Chiar și în Galle, vânzătorii ambulanți făceau cu rândul; au trecut vreo patru.

Ce nebunie e să călătorești prin astfel de locuri… dar îmi place. Am mers la Jungle Beach printr-un drum care la început era plin de cafenele, restaurante și cazări chic, cu un vibe de Bali. Apoi, am intrat în junglă, și a început să plouă torențial fără oprire. Chiar dacă părea un loc izolat, am dat de câteva case și erau și niște fete care vindeau ceva la o tarabă.

După drumul ăsta sălbatic, am ajuns pe plajă și am găsit-o… aglomerată. Poate că pe soare Jungle Beach ar fi fost mai frumoasă, dar nu mi-a lăsat o impresie extraordinară cu atâția oameni acolo. Am trăit experiențe mai faine în Seychelles, unde ajungi la plaje izolate pe cărări prin junglă.

Am plecat de acolo udă leoarcă.

Galle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri Lanka

Cum ajungi în Galle

Din Tangalle ajungi în Galle cu două autobuze, via Matara. Primul costă 180 rupees, al doilea 200. Autobuzele pleacă la fiecare 30 de minute din Tangalle, iar din Matara sunt și mai dese. Autobuzul Matara–Galle trece și prin Mirissa.

Am stat la Anusha Apartment 15, un homestay ținut de un localnic din Sri Lanka. Deși cazarea e mai departe de centru, ceea ce inițial părea un inconvenient s-a dovedit a fi o alegere mai bună. Apartment 15 e într-un cartier unde trăiesc laolaltă musulmani și budiști, cu alei înguste pline de tuk-tukuri și oameni, iar în copaci aleargă maimuțe.

Am văzut chiar și un civet, un mamifer mic care seamănă cu o pisică. Are corpul lung și subțire, blana cu pete sau dungi, și produce o secreție folosită în parfumerie datorită mirosului său special.

Mi-au plăcut mult aleile de acolo. Unii oameni m-au salutat cu „hello,” am cumpărat niște chipsuri picante de la o tanti și banane de la alta. Centrul Galle e agitat și obositor, dar în partea aceea era liniște și foarte plăcut.

Lângă fort sunt multe restaurante, dar în ambele zile am mâncat la Hungry Restaurant, au mâncare bună și prețuri corecte. Restaurantul e chiar lângă gară și stația de autobuze.

Galle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri LankaGalle, Sri Lanka

Lasă un comentariu