Taipei a fost surpriza vacanței prin China și Hong Kong: multe locuri frumoase, turiști puțini spre deloc, mâncare bună și piețe de noapte animate și o atmosferă care respira libertate, în ciuda statutului ambiguu al țării.
Taiwan = Republic of China (ROC)
Oficial, Taiwan este reprezentată de Republic of China (ROC), o entitate care a apărut după războiul civil chinez când China s-a împărțit în două: Republica Populară Chineză și acest ROC care include Taiwanul și încă niște insule. În realitate, chinezii nu controlează nimic în Taiwan: sosirea acolo e ca într-o altă țară, Taiwanul are ambasade și consulate în alte țări sub nume ciudate precum Taipei Representative Office și întreține relații diplomatice cu multe țări membre ale Națiunilor Unite.
În 1990 Taiwan a devenit un stat democratic și recent au ales pentru a doua oară o femeie ca președinte – Tsai Ing-wen, care a câștigat alegerile cu un număr record de voturi. Lucrurile se mișcă în bine acolo și sper să devină independenți.
Sosirea în Taipei
Din Hong Kong ajungi în vreo două ore cu avionul în Taipei. De la aeroport am luat un tren de mare viteză (150 TWD biletul), apoi metroul și m-am trezit undeva în centru, într-un cartier plin de culoare și oameni, cu multe magazine și restaurante. Mi-a plăcut instantaneu atmosfera de acolo.
Am cumpărat niște caracatiță prăjită la cornet, am aflat că nu e frumos să mănânci la metrou (a venit cineva și mi-a spus într-o engleză impecabilă că la metrou nu se mănâncă) și am plecat să vizitez orașul. Taiwanezii au tenul un pic mai închis la culoare, accentul e diferit de cel din China și majoritatea vorbesc foarte bine limba engleză.
National Dr. Sun Yat-Sen Memorial Hall
Sun Yat-sen a fost un filozof chinez și primul președinte al Republicii Populare Chineze. Memorialul construit în onoarea lui e în apropiere de Xiangshan sau Elephant Mountain.
Xiangshan (Elephant Mountain)
Muntele Xiangshan are doar 185 de metri, dar din vârful lui se vede tot orașul, inclusiv turnul Taipei 101, care a fost cea mai înaltă clădire din lume din 2004 până în 2010, când a fost finalizat Burj Khalifa.
Am ajuns acolo la apusul soarele, un moment numai bun pentru a încheia ziua. La o terasă de belvedere era doar un fotograf profesionist care aștepta ”the golden hour”, nici urmă de turiști, de înghesuială, de agitație. Aproape că nu-mi venea să cred ce liniște și frumos era…
Raohe Night Market
Piețele de noapte sunt specifice Taipeiului și trebuie vizitate măcar o dată dacă ajungeți acolo. Piețele funcționează doar noaptea – am ajuns într-una din ele în timpul zilei și nu era absolut nimic acolo, încât o vreme am crezut că am greșit adresa.
De la Elephant Mountain am mers pe jos până la piața de noapte Raohe: e un spațiu nu foarte mare, dar ticsit cu tarabe care vând mâncare, dulciuri, sucuri, fructe, majoritatea atât de diferite de ce cunoaștem noi încât nu știam ce să-mi cumpăr. Am ales niște dumplings foarte bune și niște rulouri cu ciocolată care n-au fost nemaipomenite. Erau multe frigărui, ca prin China, chestii făcute la grătar, și era plin de oameni care ronțăiau câte ceva. Mi-au plăcut la nebunie piețele astea, probabil sunt și prin alte țări, dar pentru mine Taipei rămâne un loc special 😊
Templul Guandu
Guandu e un templu popular din Taipei, cu ornamentații elaborate și stâlpi colorați, sculpturi din piatră și un acoperiș înclinat, cu gresie. Se poate vizita gratuit și e foarte mare, cu mai multe clădiri care comunică între ele și o grădină cu vedere spre râu. Erau doar localnici pe acolo, veniți să se roage.
National Palace Museum
Muzeul impunător arată ca un palat și are una dintre cele mai mari colecții de artă și artefacte chineze din lume. De acolo am luat autobuzul spre Shilin Night Market, în speranța că voi găsi ceva bun de mâncare, dar ziua era pustiu așa că am eșuat într-un 7-Eleven – găsești acolo și mâncare semipreparată pe care ți-o încălzesc, la cerere.
Chiang Kai-shek Memorial Hall
E un monument ridicat în memoria generalului Chiang Kai-shek, fost președinte al Chinei. Complexul e înconjurat de un parc mare cu iazuri și grădini și e un loc în care se strâng mulți tineri care exersează mișcări de dans.
Palatul Prezidențial
La o plimbare prin Taipei e imposibil să nu remarci clădirea Palatului Prezidențial, în stil baroc. A fost construit de un arhitect japonez în timpul dominației japoneze asupra Taiwanului.
Lucruri utile
Prețul biletului de metrou diferă în funcție de distanță, undeva între 20 și 50 TWD (New Taiwan dollar). Am mers și cu autobuzul de câteva ori, atunci când găseam wifi și știam ce mașină să iau.
Mâncarea este foarte bună: multe chestii prăjite, găluște cu tot felul de umpluturi, înghețată cu lapte condensat și biluțe din fasole roșie (bună). Sunt multe restaurante de cartier, pline cu localnici – timp să ai să le explorezi și să îndopi cu toate bunătățile de acolo.
Taiwan e o insulă muntoasă cu multe locuri frumoase care nu prea sunt pe radarul turiștilor occidentali, iar chinezii nu prea merg acolo. Pentru mine lipsa turiștilor e o mare bilă albă pentru un loc, te poți plimba în voie, poți respira fără să te înghiontești cu sute de alți oameni. Spre deosebire de China, pentru Taiwan nu ai nevoie de viză, un motiv în plus să mai merg acolo 😊