Sâmbătă am fost într-o excursie de o zi prin județul Teleorman – nu m-aș fi gândit la zona asta ca la una înțesată de atracții turistice, dar s-a dovedit că sunt destule lucruri de văzut și pe acolo, dacă ai puțină răbdare să cauți.
Faleza De Loess de la Lunca
Loessul e o rocă sedimentară care arată ca pământul (pentru necunoscători diferențele sunt insesizabile) și care acoperă toată Câmpia Română și o parte din podișul Dobrogei. La Lunca se întâlnesc, prăbușindu-se una în alta, Câmpia Română și lunca Oltului. Delimitarea dintre ele se face prin această faleză cu mini-canioane care se erodează continuu în urma ploilor și a vântului.
Am luat-o pe jos pe lângă niște munți de gunoaie de la marginea satului, am urcat sus, în Câmpia Română și apoi am coborât prin canion. Unii, mai curajoși, au luat-o pe o pantă abruptă, eu pe porțiunea mai ușoară.
Momentul zilei: când un mânz cu pată albă în frunte și-a făcut curaj să se apropie de mine, dar nu suficient de mult încât să îl mângâi pe bot. Apoi, o secundă mai târziu, un stol de porumbei și-a luat zborul de pe faleză, dând câteva ture strălucitoare pe cer.
În rest, sărăcie, gunoaie multe și întrebări mirat-naive din partea sătenilor care nu înțelegeau chestia asta cu ”excursia” într-un astfel de loc.
Biserica Sf. Haralambie din Turnu Măgurele
Construită între 1900 și 1905, biserica și-a luat drept model mănăstirea de la Curtea de Argeș. Biserica din Turnu Măgurele este foarte frumoasă și ea, însă nu am putut intra înăuntru, am găsit-o încuiată.
Ruina Bisericii Ciuperceni-Poiana
Biserica abandonată în plin câmp are o poveste destul de tristă: după mutarea satului pe o vatră nouă a fost abandonată la venirea comuniștilor, care le-au impus sătenilor să folosească noua biserică din sat, pentru a nu fi văzuți de la șosea practicând obiceiuri creștinești. Au urmat un incendiu, o exorcizare și un preot al cărui nume a fost șters intenționat de pe pisanie.
Curțile Bălăceanu din Tătărăștii de Sus
La Tătărăștii de Sus se află ruinele curților lui Hrizea Bălăceanu, care a dorit la un moment dat să stabilească acolo curtea domnească, în locul celei de la Curtea de Argeș. Ruinele sunt în curtea unei mănăstiri, iar la o furtună mai puternică o parte din zidul din spate s-a prăbușit cu totul. Am ajuns acolo la apusul soarelui, la timp pentru fotografii cu umbre lungi.
Centrul Memorial Marin Preda Din Siliștea Gumești
Este deschis în fosta școală în care a învățat autorul lui Moromete – s-a păstrat o sală de clasă, iar într-o altă încăpere s-a amenajat o bibliotecă pentru săteni. Un domn în vârstă, fost coleg de școală cu Marin Preda, ne-a povestit cum era acesta în copilărie și cum nu vorbea cu ei, ”proștii”. După care a apărut bețivul satului, puțin abțiguit și fluturând o legitimație, așa că nu ai cum să te plictisești în Siliștea Gumești.
Lucruri utile
Am fost în Teleorman cu o excursie de o zi organizată de Arhiva de geografie, prețul a fost 75 de lei.
…si se pare ca exista si biblioteci in Teleorman.
Parca era vorba de librarii??? Biblioteci exista in orice sat mai mare si in toate scolile din judet, insa librarii nu.