Faleza de loess de la Lunca și alte locuri din Teleorman

Faleza de loess de la Lunca și alte locuri din Teleorman

by Anca @ 1001 călătorii
1600 views

Sâmbătă am fost într-o excursie de o zi prin județul Teleorman – nu m-aș fi gândit la zona asta ca la una înțesată de atracții turistice, dar s-a dovedit că sunt destule lucruri de văzut și pe acolo, dacă ai puțină răbdare să cauți.

Faleza De Loess de la Lunca

Loessul e o rocă sedimentară care arată ca pământul (pentru necunoscători diferențele sunt insesizabile) și care acoperă toată Câmpia Română și o parte din podișul Dobrogei. La Lunca se întâlnesc, prăbușindu-se una în alta, Câmpia Română și lunca Oltului. Delimitarea dintre ele se face prin această faleză cu mini-canioane care se erodează continuu în urma ploilor și a vântului. Am luat-o pe jos pe lângă niște munți de gunoaie de la marginea satului, am urcat sus, în Câmpia Română și apoi am coborât prin canion. Unii, mai curajoși, au luat-o pe o pantă abruptă, eu pe porțiunea mai ușoară.

Momentul zilei: când un mânz cu pată albă în frunte și-a făcut curaj să se apropie de mine, dar nu suficient de mult încât să îl mângâi pe bot. Apoi, o secundă mai târziu, un stol de porumbei și-a luat zborul de pe faleză, dând câteva ture strălucitoare pe cer.

În rest, sărăcie, gunoaie multe și întrebări mirat-naive din partea sătenilor care nu înțelegeau chestia asta cu ”excursia” într-un astfel de loc.

Faleza01.JPGFaleza02.JPGFaleza03.JPGFaleza04.JPGFaleza05.JPGFaleza06.JPGFaleza07.JPGFaleza08.JPGFaleza09.JPGFaleza10.JPGFaleza11.JPGFaleza12.JPGFaleza13.JPGFaleza14.JPGFaleza15.JPGFaleza16.JPGFaleza17.JPGFaleza18.JPGFaleza19.JPG

Biserica Sf. Haralambie din Turnu Măgurele

Construită între 1900 și 1905, biserica și-a luat drept model mănăstirea de la Curtea de Argeș. Biserica din Turnu Măgurele este foarte frumoasă și ea, însă nu am putut intra înăuntru, am găsit-o încuiată.

Faleza20.JPGFaleza21.JPGFaleza22.JPG

Ruina Bisericii Ciuperceni-Poiana

Biserica abandonată în plin câmp are o poveste destul de tristă: după mutarea satului pe o vatră nouă a fost abandonată la venirea comuniștilor, care le-au impus sătenilor să folosească noua biserică din sat, pentru a nu fi văzuți de la șosea practicând obiceiuri creștinești. Au urmat un incendiu, o exorcizare și un preot al cărui nume a fost șters intenționat de pe pisanie.

Faleza23.JPGFaleza24.JPGFaleza25.JPGFaleza26.JPGFaleza27.JPGFaleza28.JPG

Curțile Bălăceanu din Tătărăștii de Sus

La Tătărăștii de Sus se află Ruinele Curților lui Hrizea Bălăceanu, care a dorit la un moment dat să stabilească acolo curtea domnească, în locul celei de la Curtea de Argeș. Ruinele sunt în curtea unei mănăstiri, iar la o furtună mai puternică o parte din zidul din spate s-a prăbușit cu totul. Am ajuns acolo la apusul soarelui, la timp pentru fotografii cu umbre lungi.

Faleza29.JPGFaleza30.JPGFaleza31.JPGFaleza32.JPGFaleza33.JPGFaleza34.JPGFaleza35.JPG

Centrul Memorial Marin Preda Din Siliștea Gumești

Este deschis în fosta școală în care a învățat autorul lui Moromete – s-a păstrat o sală de clasă, iar într-o altă încăpere s-a amenajat o bibliotecă pentru săteni. Un domn în vârstă, fost coleg de școală cu Marin Preda, ne-a povestit cum era acesta în copilărie și cum nu vorbea cu ei, ”proștii”. După care a apărut bețivul satului, puțin abțiguit și fluturând o legitimație, așa că nu ai cum să te plictisești în Siliștea Gumești.

Faleza36.JPGFaleza37.JPGFaleza38.JPGFaleza39.JPGFaleza40.JPG

2 comentarii
0

2 comentarii

Petrescu Anton Gabriel 23 noiembrie 2016 - 8:09 pm

…si se pare ca exista si biblioteci in Teleorman.

Răspunde
Anonim 29 noiembrie 2016 - 4:08 pm

Parca era vorba de librarii??? Biblioteci exista in orice sat mai mare si in toate scolile din judet, insa librarii nu.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: