O excursie mai lungă prin estul insulei Bali pe la câteva locuri devenite celebre pe Instagram și altele mai puțin cunoscute: Gate Of Heaven de la Templul Lempuyang, Tirta Gangga, Ujung Water Palace, Bukit Asah și Virgin Beach.
Sumar
Templul Lempuyang
Ați văzut vreodată o poartă din Bali cu un vulcan pe fundal și o reflexie de ape jos? E parțial adevărată, la Templul Lempuyang nu există nicio apă lângă poartă, dar vulcanul e real, când binevoiește să se arate.
Templul Lempuyang e un templu hindus devenit celebru acum câțiva ani când niște turiști chinezi au făcut o fotografie care s-a viralizat pe Instagram. Plouase, așa că poarta s-a reflectat în apă, creând o imagine spectaculoasă.
Ulterior, locul a început să fie căutat de oamenii care văzuseră poza pe rețelele sociale, dar localnicii erau nedumeriți și le repetau că la Templul Lempuyang nu e nicio apă. Până la urmă au transformat faima templului într-un business: se vând bilete de intrare, se distribuie numere de ordine pentru ședința foto și există o echipă de ”producție”, care face poze turiștilor.
Am plecat de la 5.30 de la hotel, dar am ajuns la Templul Lempuyang târziu. Din parcare am luat un shuttle până în vârful dealului, unde se găsește templul. Acolo am cumpărat bilet, am primit un număr de ordine (84) și m-am pus pe așteptat.
Cât a durat până mi-a venit rândul să-mi fac celebra poză în dreptul porții? Două ore și jumătate, ca să ajungă de la numărul 31 la 84! La un moment dat m-am întins la umbră și am moțăit vreo oră, mă trezisem la 4 dimineața pentru excursia asta.
Templul e în vârful unui deal, așa că locul e frumos cu vulcanul Agung pe fundal, dar experiența vizitei e diluată de puhoiul de lume care vine acolo. Până când mi-a venit rândul la pozat nu se mai vedea nici conul vulcanului, se înfășurase în nori.
Lucruri utile: biletul pentru shuttle costă 50.000 ISD (16 lei), biletul pentru templu costă 50.000 IDR (16 lei).
Cafea balineză
În Bali se cultivă cafea, nu e la fel de faimoasă precum cea din Columbia, dar e bună și au un soi de cafea – Luwak – care e digerat de niște animăluțe înainte de consumul uman 😀 La plantație am primit o degustarea gratuită de diverse amestecuri de cafea și am încercat și cafeaua asta Luwak, care e bună, dar cam scumpuță.
Tirta Gangga
Tirta Gangga este un fost palat regal numit după râul Gange din India, râul sacru pentru hinduși. Platul are un izvor care alimentează bazinele cu apă, iar într-unul din acestea te poți și îmbăia.
E un loc mai puțin aglomerat decât Templul Lempuyang și nici nu-ți trebuie bilet de ordine să-ți faci fotografii acolo. În bazine înoată niște pești imenși, unii sunt mari cât niște căței.
După ce am ieșit din palat, ne-am oprit la o dugheană unde îți puteai face poze cu două animale, la alegere: un piton, o iguana, un liliac uriaș și trei cucuvele. Am ales pitonul și cucuvelele, ultimele pentru că îmi sunt foarte simpatice, primul pentru că niciodată n-am pus mâna pe așa ceva.
Pe piton îl chema Shirjah, avea 30 de kilograme și nu mușca. Era foarte greu și când a început să își contracte mușchii nu mai știam ce să fac cu el și cum să îl țin 😀
Lucruri utile: biletul de intrare costă 50.000 IDR (16 lei); ședința foto cu animalele costă tot 50.000 IDR (16 lei).
Ujung Water Palace
Ujung Water Palace este o grădină regală în care pe vremuri se țineau întruniri oficiale într-o clădire aflată în mijlocul unui bazin. Palatul este chiar lângă malul oceanului și e un loc încântător, cu copaci de frangipani și pavilioane de pe care poți admira totul de la umbră. E un loc liniștit, cu puțini turiști și mai mult localnici.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 75.000 IDR (25 de lei).
Bukit Asah
Bukit Asah e un punct de belvedere pe un deal, cu o zonă de picnic și vedere frumoasă spre ocean.
Virgin Beach
Lângă Bukit Asah este Virgin Beach, o plajă cu nisip gălbui, rar în zonă (cele mai multe plaje de acolo au nisip negru, vulcanic). E o plajă amenajată, cu șezlonguri și câteva cafenele, dar mi-a plăcut atmosfera relaxată, aș fi lenevit acolo acolo câteva ore 😀
Lucruri utile
Excursia a costat 74 USD și am cumpărat-o de pe Viator. Turul nu a inclus intrarea la obiectivele turistice sau masa de prânz, dar a fost un tur privat la preț de excursie de grup, pentru că am avut o mașină doar pentru mine și un șofer-ghid care mi-a plăcut, vorbea bine engleză și mi-a povestit mai multe despre locurile vizitate și despre Bali.
2 comentarii
Acum am descoperit blogul tau. Interesant, apreciere pentru informatiile tale ! Adrian
Mulțumesc pentru vizită 🙂