O vizită în Thailanda fără să vezi de aproape elefanții asiatici și să afli mai multe despre ei parcă nu are haz, nu? În Chiang Mai sunt multe locuri în care poți vedea elefanți, unele mai responsabile, în care nu ai voie să călărești animalele, altele care permit și așa ceva.
Am vrut să vizitez un loc în care elefanții sunt tratați cu respect, nu unul în care se face turism în masă cu ei, așa că am mers la Jungle Elephant Sanctuary, aflat la o oră de Chiang Mai. Am fost două grupuri micuțe, eu cu un cuplu gay și prietenul lor thai și alt grup cu câțiva americani. Drumul durează cam o oră și la final ai nevoie de un 4×4, căci mergi prin junglă pe drumuri neasfaltate.
Sanctuarul e o afacere de familie cu elefanți salvați din diverse părți ale Thailandei. Sunt 5 rezidenți de diverse vârste care se întâlnesc cu turiștii și vizita are mai multe etape în care afli mai multe despre elefanți, înveți să îi hrănești, faci baie cu ei și la final toată lumea merge la ”spa”, balta cu nămol.
La început eram cu toții intimidați de mărimea acestor animale (adulții au aproape 3 tone) și ne era teamă să îi hrănim, dar elefanții sunt blânzi și dacă le strigi ”Bonbon!” cu mâna ridicată deschid gura frumos și așteaptă să le pui banana în gură 😊 Sunt cam surzi și nu văd foarte bine, dar mirosul e foarte dezvoltat, iar trompa lor puternică caută în permanență ceva de ronțăit. Pare că doar asta fac toată ziua: mănâncă, dau din urechi și se fâțâie de colo-colo (dorm doar 3 ore pe noapte, dacă dorm ziua înseamnă că sunt bolnavi).
Elefanții din Thailanda au o istorie de 700 de ani cu omul, se estimează că în țară trăiesc 3000-4000 de elefanți, jumătate sunt domesticiți, iar jumătate trăiesc în junglă. Au urechi și colți mai mici decât fratele lor african, când îmbătrânesc un probleme de digestie și fac cataractă. Cel mai tânăr rezident avea 7 ani, cel mai vârstnic 79 de ani. O femelă elefant face 4-5 pui într-o viață, pentru că o sarcină durează aproape 2 ani, iar ca să-l crească mai are nevoie de vreo 5. Nu e ceva neobișnuit ca o femelă elefant să aibă ultimul pui după 50 de ani, elefanții trăind în medie cam cât un om.
Mănâncă banane și frunze de tot felul, iar cei de la sanctuar ne-au învățat să facem vitamine pentru elefanți, un mix de orez, dovleac, banane și sare (o ceașcă întreagă). Sarea îi protejează ca să nu mănânce noroi în care sunt bacterii. Se murdăresc cu nămol ca să se protejeze de soare, așa că ne-am jucat cu toții la ”spa” la finalul vizitei.
Am cumpărat excursia de la Click2GoThailand, un tur de jumătate de zi a costat 1600 baht (213 lei). În preț e inclusă masa de prânz, iar pozele făcute de echipa de acolo sunt gratuite.
Ce am vizitat în Thailanda
- Cum vizitezi Thailanda în 2022
- Phuket, o săptămână în „sandbox-ul” thailandez
- Insulele miniaturale Khai
- Mi-am prelungit visa on arrival pentru Thailanda!
- O zi de splendoare: insulele Similan
- Bangkok: pregătește-te să fii uimit
- Kanchanaburi: cascadele de la Erawan și podul de pe râul Kwai
- Temple și Buddha în Ayutthaya
- Drumul spre nord trece prin Sukhothai
- Lampang, capitala templelor și a câinilor agresivi
- Chiang Mai: nordul meu cu temple și khao soi
- Prin munții Thailandei: Parcul Național Doi Inthanon
- Maya Bay și priveliști panoramice în Koh Phi Phi
- Zile lenevoase în Krabi
- Buget pentru o lună și jumătate de workation în Thailanda
- Patru luni prin Asia