Edinburgh întunecat

Edinburgh întunecat

by Anca @ 1001 călătorii
235 views

Cer întunecat, clădiri întunecate, un vânt rece ca gheața – după câteva zile acolo am înțeles pasiunea scoțienilor pentru whiskey și cultura pub-urilor, trebuie să supraviețuiești cumva in the Land of Mordor (where the Shadows lie).

Edinburgh e decorul potrivit pentru povești cu vrăjitori: un oraș medieval, străzi pietruite, clădiri georgiene, culoarea înguste care se numesc ”close”, doamne cu bufnițe și magazine cu fulare din cașmir, un castel în vârf de deal și cimitire vechi pline cu ghiocei.

Biserica Sfântului Cuthbert

Cum mergi spre castel dai peste această biserică cu un cimitir vechi și o cafenea în cripta bisericii.

Edinburgh01.jpgEdinburgh02.jpgEdinburgh03.jpg

Orașul Vechi

Princess Street și High Street sunt principalele artere turistice din Edinburgh: magazine, muzee, biserici și catedrale, aproape tot ce e de interes în Edinburgh se concentrează aici.

Edinburgh04.jpgEdinburgh05.jpgEdinburgh06.jpgEdinburgh07.jpgEdinburgh08.jpgEdinburgh09.jpgEdinburgh10.jpgEdinburgh11.jpgEdinburgh12.jpgEdinburgh13.jpg

Dealul Calton și Monumentul lui Nelson

Un deal nu foarte înalt, cu câteva monumente și priveliști asupra orașului și a castelului Edinburgh.

Edinburgh14.jpgEdinburgh15.jpgEdinburgh16.jpgEdinburgh17.jpgEdinburgh18.jpg

Scottish National Gallery

Am descoperit aici lucrările lui Calum Colvin, care se joacă cu iluziile optice și combină fotografia, pictura și instalațiile: una dintre lucrări era 3D (aveai ochelari pentru asta), la altele imaginea se schimba în funcție de cum te mișcai. Intrarea este gratuită.

Edinburgh19.jpgEdinburgh20.jpg

Dean Village

În ultima zi am prins soare cu dinți și am vizitat Dean Village, un cartier cochet cu grădini, un traseu pentru plimbare pe malul râului și clădiri din secolul al XIX-lea.

Edinburgh21.jpgEdinburgh22.jpgEdinburgh23.jpgEdinburgh24.jpg

The Mound

De pe Princess Street ajungi la castel pe niște străduțe în pantă. Oprire opțională: The Writers’ Museum, cu obiectele personale ale scriitorilor Burns, Scott și Stevenson. Intrarea gratuită.

Edinburgh25.jpgEdinburgh26.jpgEdinburgh27.jpgEdinburgh28.jpgEdinburgh29.jpgEdinburgh30.jpg

Castelul din Edinburgh

Castelul din Edinburgh a fost reședință regală, garnizoană militară, închisoare și fortăreață și este unul dintre cele mai vechi locuri fortificate din Europa.

Edinburgh31.jpgEdinburgh32.jpgEdinburgh33.jpgEdinburgh34.jpgEdinburgh35.jpgEdinburgh36.jpgEdinburgh37.jpgEdinburgh38.jpgEdinburgh39.jpgEdinburgh40.jpg

Catedrala Sfântului Giles

În Scoția am văzut o cafenea în cripta unei biserici, un centru cultural într-o biserică și un hostel într-o biserică. La St Giles’, în schimb, erau lampioane chinezești în biserică.

Edinburgh41.jpgEdinburgh42.jpgEdinburgh43.jpgEdinburgh44.jpgEdinburgh45.jpgEdinburgh46.jpgEdinburgh47.jpgEdinburgh48.jpg

Princes Street Gardens

Nu am mai tras așa un frig de ani de zile: la câteva grade peste zero bătea un vânt rece ca un aisberg de la Polul Sud, de mi se congelaseră mâinile în buzunarele hainei. Localnicii, în schimb, umblau cu mânecile suflecate, în pantaloni scurți, cu rochițe subțiri de vară sau jachete de primăvară. Poate o fi fost cald pentru standardele lor, căci până și unii copaci erau înfloriți.

Edinburgh49.jpgEdinburgh50.jpgEdinburgh51.jpgEdinburgh52.jpgEdinburgh53.jpgEdinburgh54.jpgEdinburgh55.jpgEdinburgh56.jpgEdinburgh57.jpgEdinburgh58.jpgEdinburgh59.jpgEdinburgh60.jpgEdinburgh61.jpgEdinburgh62.jpgEdinburgh63.jpgEdinburgh64.jpgEdinburgh65.jpgEdinburgh66.jpgEdinburgh67.jpgEdinburgh68.jpgEdinburgh69.jpgEdinburgh70.jpg

Lucruri utile

Am zburat cu Ryanair, biletul a costat 20.38 euro. Cazarea a fost la The Hostel, 22.2 lire pentru trei nopți. Transferul de la aeroport l-am cumpărat din aplicația m-tickets, un bilet dus-întors a costat 7.5 lire. Altfel, prin Edinburgh am mers doar pe jos, orașul nu e foarte mare și tot ce e de interes e concentrat în zona centrală. Dacă transportul și cazarea nu au costat mare lucru, mâncarea și băutura sunt scumpe, la fel și produsele specifice Scoției.

0 comentariu
3

Leave a Comment

O să îți placă și: