Ecuația lui 54+1/24

Ecuația lui 54+1/24

by Anca @ 1001 călătorii
731 views

De fiecare dată când vedeam cartea lui Bogdan Teodorescu (54+1/24) în librării evitam să o cumpăr – titlul prea abstract, ca o formulă matematică, mă îndepărta instantaneu de fiecare dată. Noroc că în cele din urmă am primit-o cadou și am putut astfel să mă bucur de poveștile pe care le-am devorat până la ultima pagină ca pe un roman captivant – prin metrou, acasă sau te miri unde – și dorindu-mi enorm să fi existat și un al doilea volum, sau al treilea.

Pentru că omul știe pur și simplu să îți spună o poveste, are cultura necesară să îți atragă atenția asupra unor lucruri pe care tu, chiar dacă ai fost în același loc ca și el, le-ai trecut cu vederea, își amintește cu precizie lucruri de acum nu știu câți ani și face din toate astea o relatare vie care-ți face poftă de călătorit. Autorul, care s-a plimbat prin Europa, America de Sud, Asia și Africa, e interesat în principal de 3 lucruri: istoria locului, oamenii locului și mâncarea (locului).

Fie că stă într-un „resort” sau merge cu un tur organizat (și cât m-a enervat că nu călătorea mai independent uneori), fie că merge la pas prin cine știe ce oraș, este întotdeauna atent la lumea pe care o descoperă și pe care o descrie savuros. I-am invidiat destinațiile vizitate, poveștile pe care le-a cules de acolo și, mai ales, incursiunile culinare. Căci Bogdan Teodorescu face și călătorii gastronomice, printre vinuri alese și foie gras sau mai modeste mâncăruri locale.

Ia citiți aci:

Am mâncat o tocană ușoară de pește în sos de șofran și apoi un platou de pește prăjit, am băut un vin alb libanez, sec și fructat, parcă și puțin șprițat, am ascultat niște băieți de-ai locului lălăind ceva din instrumente tradiționale, cam dezacordate după gustul meu, dar celorlalți le plăcea și în final am primit orez cu lapte, cu un pic de miere și cu scorțișoară, aromat cu fâșiuțe subțiri de coajă caramelizată de portocală. Și, evident, un păhăruț fierbinte de ceai.

Chipirons – pui de sepie – în sos de vin, cu legume foarte scăzute și cu un strat semnificativ de forță bască deasupra, salată din anșoa proaspăt asezonată cu ardei, ceapă puțin fiartă și bucățele de măsline, purcel de lapte în miere alături de o budincă de cartofi cu ou și cașcaval și un côte de boeuf, antricot de vită de vreo 400 de grame însoțit de salată.

Păi să nu ți se facă poftă de călătorit după așa ceva?!

13 comentarii
0

13 comentarii

Narcisa 9 noiembrie 2011 - 5:15 pm

într-adevăr ştie. mie mi-a fost profesor în facultate şi este un adevărat povestitor care îţi cucereşte atenţia imediat.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 9 noiembrie 2011 - 5:18 pm

Ah, ce fain 🙂 Sper sa mai publice carti de calatorie, sa nu se opreasca la una singura.

Răspunde
Mirela Fruja 9 noiembrie 2011 - 5:51 pm

He he, deci pana la urma ti-a placut cartulia. Si eu tot cadou am primit-o, mie mi-a ajuns la inima:'Folositi-va vacantele la maxim! Obositi-va in ele si odihniti-va atunci cand reincepeti serviciul! Nu mergeti mereu in acelasi loc si nu va petreceti acele putine zile de libertate lungiti intr-un sezlong la soare, la marginea unei piscine impersonale, pentru ca seara sa intrati in restaurantul-cantina al hotelului, pentru a manca friptura si cartofi prajiti. Bucurati-va de toata mostenirea gastronomica, istorica si culturala care este in jurul vostru!'
Nu e un motto fantastic pentru unii cu mancarimi in talpa si dor de duca?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 9 noiembrie 2011 - 6:08 pm

Exact! Si mie mi-a mers la suflet paragraful asta – ce bine ca l-ai scris aici ca mie imi scapase tot cautand citatul perfect despre mancare 😛

Răspunde
Ioana 9 noiembrie 2011 - 7:19 pm

Hei, exact cartea asta era urmatoarea pe lista mea de citit, ce tare :-))) Am frunzarit-o putin si imi pare genul de carte din care as avea ce invata. Eu sunt mai carcotasa din fire (filolog, deh!), am cam fost dezamagita de majoritatea cartilor de calatorie citite, stii cum e, calatori si observatori suntem toti, arta de a si povesti tot ce vezi astfel incat sa iti captivezi si inspiri cititorii nu o au insa multi, si asta ii face pe unii doar calatori (si/sau scriitori de carti proaste de calatorie) iar pe altii scriitori de-a binelea 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 9 noiembrie 2011 - 8:16 pm

Ma bucur, acum ai motive sa te apuci de citit 🙂

Răspunde
nickro 9 noiembrie 2011 - 7:39 pm

În curand (adică în luna noiembrie, conform editurii Tritonic) ar trebui să-i apară alta carte – "Călător prin lumea mare".
http://bit.ly/sZhwUO
Şi bag de seamă că mai are o carte cu nume asmănător: 54/24.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 9 noiembrie 2011 - 8:19 pm

Wow, ce veste buna! Deabia astept sa apara, multumesc ca m-ai anuntat 😛

Cea cu 54/24 pare a fi prima editie a cartii de sus…

Răspunde
Mirela Fruja 9 noiembrie 2011 - 10:43 pm

54/24 este prima editie. S-au vandut toate si asa a mai aparut o editie in care a pus bonus inca o poveste 🙂

Răspunde
Oana 9 noiembrie 2011 - 11:14 pm

Mi-e foame dupa ce am citit descrierea mancarurilor ! :))

Răspunde
Bia 11 noiembrie 2011 - 12:27 pm

Prima editie 54/24 am citit-o si eu 🙂 Foarte faina…

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 11 noiembrie 2011 - 2:32 pm

Si asa o tine toata cartea 😀

Răspunde
nickro 5 ianuarie 2012 - 6:24 pm

Mie îmi place cum scrie. Mi-am spus şi părerea aici:
http://nickroro.blogspot.com/

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: