Acasă AsiaArmenia Ecimiadzin, centrul spiritual al Armeniei

Ecimiadzin, centrul spiritual al Armeniei

Publicat: Updated:
Ecimiadzin, Armenia

Ecimiadzin este considerat centrul spiritual din Armenia, acolo se găsește Catedrala Patriarhală (Mother Cathedral), prima catedrală construită în Armenia și considerată de către unii ca fiind cea mai veche din lume (cea mai veche catedrală, nu cea mai veche biserică).

A doua zi după vizita la Tatev și la Khndzoresk am avut o excursie mai scurtă, de 5 ore, până la Ecimiadzin (Echmiadzin) din apropierea Erevanului.

Era duminică și o zi specială, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Verapokhum) și Ceremonia de binecuvântare a strugurilor (Khaghogh Orhnek) prin care se sărbătorea recolta – „Grape first born of nature” – așa că urma să fie mare înghesuială peste tot în Ecimiadzin.

Biserica Sfintei Hripsime

Prima oprire a fost la biserica Hripsimé (Rhipsime), una din cele mai vechi din Armenia. Hripsimé a fost o călugăriță frumoasă de care s-a îndrăgostit împăratul Dioclețian și care, ca să scape de individul ăsta, a fugit în Armenia împreună cu sora Gayané, căreia îi este dedicată cealaltă biserică.

Amândouă călugărițele au fost prigonite de regele păgân al armenilor, Trdat (Tiridates), același rege care după ce le-a omorât pe cele două creștine a fost convertit de Grigore Luminătorul și a făcut din creștinism religia oficială a Armeniei.

De altfel Armenia a fost prima țară care a adoptat creștinismul ca religie de stat. Biserica Apostolică Armeană este o biserică orientală, alături de biserica ortodoxă coptă (în Egipt), biserica ortodoxă etiopiană, biserica siro-iacobită din Antiohia și biserica ortodoxă malankară (în sud-vestul Indiei), iar echivalentul patriarhului de la noi se numește catolicos.

Din punct de vedere liturgic Biserica Apostolică Armeană are mai multe în comun cu Biserica Romano-Catolică decât cu cea ortodoxă, dar nu sunt catolici, ci un fel de ortodocși-puțin-eretici. Mă rog, s-au certat între ei pe motiv de monofizism – Iisus Hristos a avut numai o fire, cea dumnezeiasca (armenii) și diofizism – Iisus Hristos a avut două firi, una dumnezeiască și una umană (ortodocșii). Adică neînțelegeri grele, că de aia la Mănăstirea Voroneț turcii și armenii sunt pictați arzând în iad 😊

Ecimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, Armenia

Biserica Sfintei Gayane

Gayane este o mănăstire de maici, dar nefuncțională: într-o mănăstire funcțională nu s-ar putea intra, și oricum în clipa de față nu mai există nici o mănăstire activă pe teritoriul Armeniei. Am intrat în înghesuiala de acolo să ascult slujba și apoi m-am strecurat la rând să mă binecuvânteze preotul. Cui îi pasă de monofizism și diofizism, parcă era un singur Dumnezeu pentru toată lumea?!

Ecimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, Armenia

Catedrala Ecimiadzin

Însă înghesuiala cea mai mare am găsit-o la „Mother Cathedral”, principalul lăcaș de cult din Ecimiadzin. Catedrala, cea mai veche din lume, a fost decorată cu fresce ca în Iran pentru ca șahul care cucerise Armenia să nu o dărâme. Mai mult chiar, ca să-l înduplece să nu le dărâme lăcașul de cult, au pictat chipul șahului pe o arcadă a catedralei. Șmecheria a funcționat și construcția a rămas în picioare.

Pentru că este sediul lui catolicos și un centru spiritual important, catedrala are un spațiu foarte mare, cu multe clădiri, unele noi, altele vechi, și un părculeț unde să te ascunzi de căldura insuportabilă din luna august.

Cum se ajunge acolo: eu am ajuns cu un tur de la agenția Hyur, probabil există și o marshrutka din Erevan până la Ecimiadzin.

Vizitare: intrarea este gratuită.

Ecimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, ArmeniaEcimiadzin, Armenia

Ruinele catedralei Zvartnots

Ultima oprire după Ecimiadzin a fost la Zvartnots unde se găsesc ruinele unei catedrale din secolul 7. Catedrala a fost construită de un catolicos și a fost distrusă de un cutremur în secolul 10, după care a căzut în uitare până la redescoperirea ei la începutul secolului trecut.

Acum nu mai sunt decât fragmente împrăștiate ici și acolo și câteva coloane care au rămas în picioare. Ghidul ne-a avertizat insistent să nu ne plimbăm pe câmpul din jur pentru că sub pietre sunt… șerpi. Nu am văzut însă nici unul, în schimb am găsit niște cățelandri toropiți de căldură cu care ne-am jucat cu toții pe rând.

Zvartnots, ArmeniaZvartnots, ArmeniaZvartnots, ArmeniaZvartnots, ArmeniaZvartnots, Armenia

4 comentarii

Cris-Mary 19 noiembrie 2014 - 3:46 PM

Wow! F fain, mi-ai dat chef de plimbare si calatorii. Mai ales cand vad pozele si soarele din poze:D

Răspunde
Anca 20 noiembrie 2014 - 11:38 AM

Cald si soare non-stop, asa a fost prin Armenia 🙂

Răspunde
Adriana 19 noiembrie 2014 - 10:49 PM

Mi-a placut enorm postarea si cred ca din seria asta este preferata mea ( de pana acum) ! Tare curioasa sunt ce planuri ai pentru 2015

Răspunde
Anca 20 noiembrie 2014 - 11:39 AM

Pentru 2015 inca ma mai gandesc, dar probabil tot spre est pe undeva, imi place zona 🙂

Răspunde

Lasă un comentariu