Dușanbe, Tadjikistan, e un oraș plăcut de vizitat, cu bulevarde largi, mărginite de arbori înalți, câteva locuri megalomanice, dar și altele mai cool în care poți lua masa sau ieși la o cafea.
Cultul personalității
Dacă vizitezi Tadjikistan, vei avea ocazia să vezi portretul președintelui la fiecare pas. În cel mai izolat sat din Pamir erau cel puțin cinci portrete mari pe străzi, iar în capitală e și mai exagerat. Emomali Rahmon este președintele țării din 1994, iar în 2016 a eliminat limita numărului de mandate.
Fiul său este primarul Dușanbeului și se spune că îl pregătește pentru a prelua postul de președinte. Cultul personalității este la un alt nivel acolo – am călătorit în peste 100 de țări, dar să văd portretul unui președinte la fiecare pas nu mi s-a mai întâmplat.
Citește și: Accident de mașină în Kârgâzstan
Monumentul Istiklol
Capitala Tadjikistanului vrea să te impresioneze prin monumente grandioase la tot pasul. Monumentul Istiklol este un turn-muzeu construit pentru a sărbători a 10-a aniversare a independenței, după separarea de URSS.
Poți urca până la etajul 14 pentru o vedere panoramică, iar la etajele inferioare se află un mic muzeu în care poți vedea costume tradiționale tadjice. Cam 80% din femeile din Dușanbe erau îmbrăcate în haine moderne inspirate de portul tradițional, cu un fel de bluze-rochii cu pantalonași asortați.
Lucruri utile: biletul de intrare a costat 70 somoni (30 de lei).
Citește și: Cvas și relaxare în prietenosul Bișkek
Cel mai înalt stâlp de steag din lume
A fost o vreme când Tadjikistan stătea în fruntea națiunilor cu cel mai înalt stâlp de steag din lume: 165 metri! Popoare invidioase au ridicat un stâlp și mai înalt și le-au furat tadjicilor acest record mondial, stâlpul lor fiind acum pe locul doi, după cel din Jeddah, Arabia Saudită.
Citește și: Almaty: când munții cuceresc stepa
Centrul Dușanbe
Rudaki Avenue este principalul bulevard din oraș, de-a lungul căruia se înșiră majoritatea atracțiilor. Străzi largi, copaci înalți, clădiri monumentale – nu aveam nicio așteptare de la Dușanbe, dar mi-a plăcut să mă plimb prin oraș, are o atmosferă relaxată.
Citește și: Pe Drumul Mătăsii în Samarkand
Unde mănânci în Dușanbe
Rohat Teahouse este o ceainărie veche cu un tavan interesant, dar cam atât. Mâncarea a fost mediocră, așa că e mai bine să mergi acolo doar pentru câteva poze și să mănânci în altă parte.
Qurutob este un preparat tradițional din Tadjikistan, făcut din qurut (un produs lactat uscat și sărat), amestecat cu apă fierbinte pentru a forma o bază cremoasă, turnată peste pâine sau lipii sfărâmate, roșii, castraveți și carne.
Este foarte bun. Cel mai bun loc din Dușanbe pentru a încerca așa ceva este Olim Qurutob, unde se mănâncă pe tapchan, platforme cu covoare și perne. Olim Qurutob e mai departe de centru, am luat un taxi și nu am regretat.
Qurutob cu o salată și compot a fost 28 somoni (12 lei), mult mai ieftin decât în alte restaurante.
Chatr este o cafenea în care m-am dus ca să lucrez și să mănânc. Atmosfera este relaxată, iar mâncarea este bună.
Merve Cafe este un restaurant cu mâncare turcească, mereu plin și cu multe feluri de mâncare.
Segafredo este o cafenea unde am fost de două ori; mâncarea și cafeaua sunt bune, iar servirea este rapidă.
Citește și: Două luni prin Asia Centrală. Buget și lucruri utile
Plecarea din Tadjikistan
Din Dușanbe voiam să merg în Tașkent cu trenul. Cu o săptămână înainte de plecare, m-am dus la gară să îmi iau bilet și a trebuit să aștept 40 de minute pentru că singurul funcționar care vindea bilete era la masă. Așa de multă activitate este acolo.
E o gară nouă, modernă, primitoare și liniștită prin care trec 8 trenuri, cel pentru Tașkent fiind doar o dată pe săptămână, lunea.
În ziua plecării, m-am dus la gară: mai erau câțiva turiști străini, dar nu foarte mulți. Cu o oră și ceva înainte de plecare, s-au făcut controlul la vamă și controlul pașapoartelor – granița feroviară dintre Tadjikistan și Uzbekistan este la o oră de Dușanbe, așa că toate verificările se fac în gara din Dușanbe, la graniță e doar controlul uzbec.
Mă pregăteam să fie un control lejer, dar surpriză! La controlul pașapoartelor nu mă lăsau să trec granița fără „Registration”. Aparent, dacă stai peste 10 zile în Tadjikistan trebuie să te înregistrezi la OVIR. Trenul pleca în 30 de minute, iar eu nu înțelegeam ce îmi cer și unde să mă înregistrez!
În disperare, am sunat agenția cu care am fost în Pamir. Tipul de acolo a vorbit 20 de minute cu grănicerii, iar eu eram cu nervii la pământ! Pentru că nu m-am înregistrat, ar fi trebuit să mă ducă la OVIR (?!), să plătesc o amendă de 300$. Trenul meu pleca în 30 de minute!
Dacă ratam trenul ăsta, ratam și zborul spre București, trenul spre Tașkent era o dată pe săptămână! Aș fi plătit o amendă, și apoi ce? Un zbor scump din Dușanbe, tren + zbor din Tașkent?
Agenția i-a convins să mă lase să plătesc pe loc mai puțin, 100$ în loc de 300. „Aveți USD, EUR, somoni?” „Nu aveam deloc cash!” Final de călătorie, scăpasem de banii tadjici. Acum mai aveam 26 de minute să găsesc un ATM și să fac rost de bani!
Nu vreți să știți cum am alergat! Primul bancomat mi-a respins ambele carduri! Am alergat pe alt bulevard, am scos bani, m-am întors la gară, am scanat din nou rucsacul, am plătit și am fugit la tren! Pleca la 19:26, iar la 19:16 eram în vagon!
Pe site-ul MAE scrie că poți sta 30 de zile în Tadjikistan fără viză. La momentul acela nu scria nimic despre înregistrare la OVIR! (au corectat după câteva zile).
Pe ultima sută de metri am urcat în tren, mi-am luat în primire patul și, în aproximativ o oră, am trecut granița în Uzbekistan. Au verificat compartimentele din tren, un soldat s-a uitat la medicamentele mele, o femeie grănicer mi-a făcut control corporal și s-a uitat și în portofel – n-a găsit nimic, dădusem ultimele bancnote și monede însoțitorilor de vagon, pentru cafea.
Cazare în Dușanbe
Cazarea din Dușanbe este mai scumpă decât în Osh. Cea mai ieftină cazare pe care am găsit-o a fost la un hostel de familie – Sayfi Guesthouse, camere simple cu mobilă cam veche, dar o cazare decentă, aproape de centrul orașului.
Yandex nu funcționează în Dușanbe, dau au taxiuri oficiale ușor de luat de pe stradă, foarte moderne și ieftine.
Citește și: Pamir Highway: 9 zile pe cel mai epic drum din lume