Dublin, înainte de Saint Patrick’s Day

Dublin, înainte de Saint Patrick’s Day

by Anca @ 1001 călătorii
615 views

Mi-au plăcut: aerul un pic provincial al Dublinului, vânzoleala de pe O’Connell Street amestecată cu mirosul mirodeniilor orientale, florile proaspete și colorate ce se vindeau peste tot în buchete mari, foșnitoare; micile piețe de legume organice și mâncarea preparată și vândută pe stradă în cartierul Temple Bar; pescărușii grași și indolenți și super gălăgioși care se dădeau cu greutate la o parte din calea ta și te priveau circumspect din spatele ochilor ca niște mărgele boante; cerul mohorât și etern schimbător de deasupra râului Liffey și Grand Canal, priveliștea dinspre portul atât de îndepărtat și imposibil de atins, străzile de la periferie cu fostele/actualele magazii pictate cu graffitti, aerul foarte curat cu miros de mare.

Dublin e o rudă mai modestă a Londrei, dar una cu care nu are de ce să îți fie rușine. Mai puțin împopoțonată ca surata sa, capitală a unui fost imperiu, Dublin are un aer surprinzător de auster, cu o linie arhitecturală simplă, căsuțe mici, dar foarte cochete. Liffey nu se compară cu Tamisa și nici catedrala Sfântului Patrick cu impozanta Westminster Abbey, iar roata din parcul de distracții dinspre port seamănă doar la formă cu London Eye – Irlanda a fost și este o țară mai săracă decât UK, iar asta se vede când te plimbi prin Dublin, un oraș ridicat cu resurse modeste, păstrat cu grijă, cu clădiri nu foarte înalte, nu foarte mari, curățate de zorzoane.

O dată ce ieși din zona centrală Dublin e surprinzător de pustiu: mai vezi, din când în când, câte un localnic care face jogging sau vreun autobuz supraetajat alunecând spre cine știe unde. Pentru un oraș care se pregătea de Saint Patrick’s Day, atmosfera era destul de calmă: câteva stegulețe ici și colo, antenuțe verzi și pălării fistichii de spiriduș (cumpărate de turiști, firește), pompieri vânzând bilete pentru cine știe ce tombolă și… cam atât. După un traseu obositor până spre port, în care nici măcar nu am mai ajuns, așa de departe era, m-am întors încet până la The Spire, acel băț ce stă înfipt în inima Dublinului, marcând centrul orașului.

Dublin01.JPGDublin02.JPGDublin03.JPGDublin04.JPGDublin05.JPGDublin06.JPGDublin07.JPGDublin08.JPGDublin09.JPGDublin10.JPGDublin11.JPGDublin12.JPGDublin13.JPGDublin14.JPGDublin15.JPGDublin16.JPGDublin17.JPGDublin18.JPGDublin19.JPGDublin20.JPGDublin21.JPGDublin22.JPGDublin23.JPGDublin24.JPG

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: