Dubai Dubai

Dubai, în vizită în cel mai spectaculos oraș din lume

Dubai, Emirate, cu un răsărit spectaculos la Burj Khalifa, vizite la Dubai Mall & Mall of the Emirates, cartierul istoric Al-Fahidi & Dubai Creek, Al Sufouh Beach, Palm Jumeirah.

Kite Beach

Eram la Dubai Mall și Google Maps îmi spunea că pot lua un autobuz până pe Kite Beach, recomandată ca fiind o plajă preferată de expații din Dubai. Dubai Mall e imens, iar ca să găsesc stația de autobuz a trebuit să ocolesc toată clădirea, să traversez o șosea aglomerată și apoi să mă întorc, pentru că greșisem direcția.

Până am ajuns acolo nu mai era vreme de făcut plajă, dar lumina era aurie, iar nisipul fin. Erau mulți windsurferi și oameni care ridicau zmeie, iar pe marginea aleii pietonale multe magazine și cafenele – Kite Beach e un loc fain pentru plajă sau plimbare.

DubaiDubai

Mall of the Emirates

Mall of the Emirates este al doilea mall ca importanță după Dubai Mall, aici se găsește Ski Dubai, o stațiune de schi construită în interior care are chiar și telescaun. Eu veneam de la zăpadă adevărată și eram încântată că fentasem iarna pentru 10 zile, dar localnicii erau fericiți să vadă zăpadă, copii întrebau ”Is it real snow?” Nu foarte departe trona un brad imens în centrul mall-ului și Moș Crăciun își făcea poze cu vizitatorii.

Jumeirah Public Beach

A nu se confunda cu JBR Beach (un pleonasm – JBR vinde de la Jumeirah Beach Residence), care e mult mai departe, dincolo de Burj Al Arab. Jumeirah Public Beach e o plajă publică, micuță și aglomerată. Alături este celebrul hotel Burj Al Arab care, împreună cu alte hoteluri din zonă, blochează o bucată întreagă de plajă pe care nu poți trece.

Nu te poți apropia de acest hotel care e păzit de parcă e Fort Knox; luxul de a avea un loc doar pentru tine se plătește cu bani grei, pare-se. Nu prea am înțeles de ce se extazia lumea în fața acestui hotel, erau turiști străini care se culcaseră pe caldarâm ca să își facă un selfie în care să intre tot turnul. Silueta lui Burj Al Arab seamănă cu cea a Hotelui Vela, de pe plaja din Barcelona.

Moscheea Al Farooq

Pentru a vedea cum era viața tradițională în vechiul Dubai puteți vizita cartierul istoric Al-Fahidi, în care clădirile cu turnuri de aer (Barajeel), un fel de aparate de aer condiționat construite din materiale tradiționale, sunt separate de alei înguste și mici piețe publice. E un cartier cu o atmosferă tihnită complet diferită de agitația din cartierele moderne ale Dubaiului.

Se poate ajunge acolo foarte ușor cu metroul, de la stațiile Ghubaiba sau Fahidi, sunt vreo 10-15 minute de mers pe jos. Dincolo de cartierul istoric, salvat de la demolare datorită unei campanii susținute de Prințul Charles, se găsește un Dubai mai vechi și mai puțin modernizat.

Sunt multe magazine cu produse ieftine ținute de arabi sau de imigranți, genul de toate produsele la maxim 10 AED, majoritatea prostioare, dar am găsit acolo un rucsac de oraș foarte drăguț și o poșetă mică cu mărgele care a făcut furori în zilele următoare – o fetiță de 3 ani nu se mai dezlipea de mine, fascinată de culorile mărgelelor. Mai găsiți acolo magazine cu electronice sau cu dulciuri, la prețuri mai mici decât în magazinele centrale.

Bărbații pot intra în moschee, iar pentru femei există o cameră de rugăciune, neinteresantă vizual. Am aruncat, totuși, o privire în interiorul moscheii prin poarta întredeschisă. Pentru a vizita moscheea cu un tur organizat trebuie să te înregistrezi în avans, din păcate nu am reținut unde.

Philately House

Un mic muzeu pitit într-o alee și ușor de sărit dacă nu ai curiozitatea de a vedea ce este dincolo de porțile deschise. Când am ajuns acolo nu era nimeni, dar un anunț mă informa că vizitatorii sunt bine primiți, așa că am explorat clădirea cu turnuri de aer și o curte pătrată cu un smochin în mijloc, ba chiar am urcat și pe acoperiș, pentru o vedere spre moschee, Creek și clădirile din jur. Casa Filateliei prezintă copii după timbre din diverse perioade.

Lucruri utile: intrarea este liberă.

DubaiDubai

Architectural Heritage Department

Aceasta este o instituție guvernamentală în care am ajuns întâmplător pentru că nu știam ce este și pentru că la intrare un afiș mă anunța că ”visitors are welcome”. M-am plimbat pe culoare și am urcat și pe acoperiș, trăgând cu ochii la birourile funcționarilor, mobilate ca pe timpuri. Nu m-a întrebat nimeni ce caut acolo, dimpotrivă, oamenii mi-au zâmbit, însă după ce am plecat cineva a închis porțile ca să nu mai intre și alți nepoftiți 🙂

Coin Museum

Un alt muzeu amenajat într-o casă tradițională, cu multe replici ale unor monede vechi.

Lucruri utile: intrarea este liberă.

Dubai

Zidul Vechiului Dubai

În trecut, Dubai a avut două ziduri de apărare din care s-a mai păstrat doar o bucățică care se poate vedea în Al Fahidi. Cel mai vechi zid a fost construit în Bur Dubai în jurul anului 1800 și proteja Fortul Al Fahidi, marea moschee și locuințele rezidențiale. Zidul a fost construit din stânci calcaroase și ghips și a fost demolat la începutul secolului XX pentru a face loc expansiunii orașului.

Alte locuri din Al Fahidi

La Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding se organizează prânzuri și cine în care se prezintă cultura și tradițiile din emirate, eu nu am fost, dar am citit că sunt faine, iar mâncarea este foarte bună.

Coffee Museum: un muzeu interesant pe care eu nu l-am găsit, dar merită o vizită.

Make Art Cafe: o cafenea / galerie de artă în care poți lua masa. Pentru prânz vă puteți opri și la Arabian Tea House Cafe.

Muzeul Dubai

La 10 minute de mers pe jos de la Al Fahidi se găsește Dubai Museum, cea mai veche clădire din Dubai. Muzeul este amenajat în Fortul Al Fahidi, construit în 1787 și având rol de apărare, depozit de arme și închisoare în timpul domniei Șeicului Rashid bin Saeed Al Maktoum.

În fața muzeului se găsește un dhow înalt, o barcă tradițională folosită atât de arabi, cât și de indieni. În 2018 în Emirate s-a sărbătorit Year of Zayed, care marchează 100 de ani de la nașterea Șeicului Zayed bin Sultan Al Nahyan, părintele fondator al Emiratelor Arabe Unite.

Lucruri utile: zona din jurul fortului se poate vedea gratuit, pentru intrarea în curtea fortului se percepe o taxă de 3 AED.

DubaiDubaiDubaiDubaiDubaiDubaiDubai

Dubai Gold Souq

Dubai Creek este un canal natural cu apă sărată care împarte orașul în două (Deira și Bur Dubai) și ajunge până la Golful Persic. Dacă pe o parte a Creekului este cartierul istoric Al Fahidi, care se zărește de pe apă, pe cealaltă este Dubai Gold Souq și câteva mici muzee. Nu există niciun pod în partea aceea canalului, toate traversările făcându-se cu abra, niște bărci de lemn care transportă pasagerii de pe un mal pe altul pentru numai 1 dirham.

Este în Deira, pe partea cealaltă a Dubai Creek, locul ideal dacă vă interesează să cumpărați bijuterii de aur sau argint, cu vitrine înțesate de aur în fața cărora turiștii se întrec să își facă selfies.

Heritage Village

Plecând de la stația de metrou Al Ghubaiba ajungi în acest Heritage Village în care s-au reconstruit case tradiționale din Dubai. E un fel de Muzeul Satului, doar că fără intrare și destul de liber de turiști. Încă se mai lucra la unele case, dar în afară de muncitori și câțiva localnici, nu prea am văzut turiști pe acolo, deși e o zonă plăcută și liniștită, din care Dubai Creek se vede foarte bine, în timp ce prin fața ta mai trece câte un dhow uriaș și vechi. Pe Google Maps unele case erau marcate, ca House of Sheikh Saeed Al Maktoum, dar eu le-am găsit închise.

DubaiDubaiDubai

Cu abra

Categoric plimbarea cu abra e una din cele mai plăcute lucruri pe care le poți face acolo! Sunt bărci vechi, în care se înghesuie în jur de 20 de pasageri care traversează canalul dintr-o parte în alta, unii ca să meargă în souq, alții, ca mine, doar ca să se plimbe cu barca și să bea un suc rece de la iranianul din souq.

O traversare costă 1 dirham (să aveți monede la voi, s-ar putea să nu aibă să vă dea rest), iar o plimbare de o oră pe Creek costă 100 AED. Mi-a plăcut mult zona veche a Dubaiului, cu acele dhow colorate în care muncitorii înghesuiau frigidere și cutii imense pentru cine știe ce destinație – e atmosfera aceea orientală care lipsește din Dubaiul modern.

DubaiDubaiDubaiDubai

Dubai Mall

E inevitabil ca una din primele vizite în Dubai să fie la Dubai Mall, mai ales dacă vrei să vezi Burj Khalifa: stația de metrou care le poartă numele e legată printr-un culoar suspendat și foarte lung de mall, iar vizitarea Burj Khalifa se face doar prin Dubai Mall. Pentru că emiratezilor le plac recordurile, anul acesta în Dubai Mall a fost agățat cel mai mare glob de Crăciun din lume (7 metri înălțime și 1100 kilograme).

Magazinul e, bineînțeles, imens și de fiecare dată când l-am vizitat m-am rătăcit pe acolo încercând să găsesc ieșirea înapoi spre metrou sau să ajung la un magazin anume. În perioada sărbătorilor de Crăciun erau și foarte multe reduceri, așa că e bine să mergeți cu cardul plin, o să vă facă cu ochiul o grămadă de lucruri și branduri care nu se găsesc încă în România.

Un alt loc fain e acvariul uriaș de la primul nivel, acvariu populat cu rechini, pești pisică și alți pești mai mici sau mai mari; rechinii și alți pești din acvariu au o dietă monitorizată permanent ca să nu se mănânce între ei (lucru pe care l-au mai făcut în trecut). O parte din acvariu se poate vedea gratuit din mall, restul atracțiilor sunt cu plată – poți, de exemplu, să intri într-o cușcă de metal și să vezi rechinii de aproape.

Dacă ajungi în Dubai trebuie neapărat să faci o vizită la Dubai Mall după ce apune soarele, pentru a vedea fântânile muzicale și toate clădirile din jur luminate. Dubai Fountain e cea mai mare instalație din lume pentru fântâni muzicale, iar programul începe după apusul soarelui, cu câte un cântec la fiecare 30 de minute – în decembrie programul începea la 6 seara, vara începe după 9 seara.

Aglomerația de sărbători a fost foarte mare seara, la ieșirea din mall dinspre fântâni te călcai în picioare cu alți vizitatori, dar un pic mai încolo era mai respirabil și am găsit un loc de fiecare dată ca să fac poze / ca să filmez.

DubaiDubai

Răsăritul la Burj Khalifa

Burj Khalifa este, în momentul de față, cea mai înaltă clădire din lume cu cei 828 metri ai săi. Recordul va fi depășit în curând de alte clădiri, prima fiind cea a saudiților – Jeddah Tower din Jeddah – care va fi gata în 2020 și va avea 1008 metri.

Burj Khalifa (”burj” înseamnă ”turn”) a fost inaugurat în 2010 și arată ca un ac spiralat îndreptat spre cer. Designul a fost inspirat de arhitectura islamică, în special de minaretul spiralat al moscheii din Samarra, Iraq. Se pot vizita trei etaje, etajele 124 & 125 (452 metri) și etajul 148 (555 metri), ceea ce e destul de sus, dar tot nu ești în vârful turnului la peste 800 de metri.

Biletele pentru Burj Khalifa sunt destul de scumpe în funcție de etajul pe care vrei să îl vizitezi și intervalul orar ales. La prima încercare de a vizita turnul am dat greș: am vrut să cumpăr bilet la fața locului și erau doar bilete scumpe (un bilet costa peste 500 AED, dirhamul fiind la paritate cu leul).

Când l-am întrebat pe vânzător de biletele mai ieftine mi-a spus că sunt sold out pentru următoarele trei zile datorită sărbătorilor de iarnă (era înainte de Crăciun). Cum aveam mai multe zile la dispoziție am intrat la ei pe site și am cumpărat un bilet online: 124th Floor at Sunrise + Breakfast, biletul costă 141 AED și include o vizită la etajul 124 în intervalul orar 5.30 am – 8 am, plus micul dejun.

Am luat bilet pentru o dimineață de vineri, la 7 am. Mi-am făcut griji să nu ajung prea târziu și să nu mai pot intra, așa că până la urmă am ajuns cu o oră mai devreme, dar nu s-a uitat nimeni la ora de pe biletul meu și am intrat atunci. Soarele urma să răsară la 7.03 dimineața, la 6 și ceva era întuneric și am putut face poze de noapte.

Era multă lume și la ora aceea, majoritatea se înghesuiau pe platforma exterioară unde sunt panouri de sticlă și niște fante între ele prin care poți strecura obiectivul foto. Unii vizitatori își alegeau un loc confortabil lângă un panou de sticlă și nu se mai clinteau de acolo și nici nu îi mai lăsau pe alții să vadă ceva.

În fine, când a început să apară soarele toată lumea s-a bulucit la panourile astea, cu mare greu am reușit să fac câteva poze dintr-un loc mai bun. Angajații de la Burj Khalifa nu se implică să mai civilizeze turiștii, în alte locuri le cer să se miște și să nu blocheze un loc doar pentru ei, la Burj Khalifa nu se întâmplă asta.

Vizita la Burj Khalifa e gândită ca o experiență specială, liftul care te duce la etajul 124 e printre cele mai rapide din lume și urcă foarte lin, are lumini și muzică care te pregătesc pentru ceea ce urmează să vezi.

Cum vizitezi Burj Khalifa

Se pot vizita trei etaje la Burj Khalifa: etajele 124 și 125, plus etajul 148 (mai scump); la etajul 124 există și o terasă exterioară de unde se pot face fotografii mai bune. E recomandabil să cumperi biletul ONLINE, în special în perioadele de vârf, există un număr limitat de bilete, iar cele care mai rămân sunt foarte scumpe.

Eu am cumpărat pachetul 124th Floor at Sunrise + Breakfast, biletul a costat 141 AED. Biletele cumpărate online nu se mai pot modifica / rambursa după achiziție.

Vizitarea Burj Khalifa se poate face doar prin Dubai Mall, ghișeurile se găsesc la primul nivel al mall-ului. Dacă alegeți pachetul pentru Sunrise țineți cont și de mijloacele de transport pe care le aveți până acolo și de ziua în care vreți să mergeți, weekendul în Emirate începe vinerea și ține până sâmbătă, vineri fiind o zi scurtă pentru magazine / transport public etc.

Am vizitat clădirea într-o zi de vineri când metroul începea să circule pe la 10 dimineața, iar autobuzele pe la 5-6 dimineața, dar cum făceam peste o oră până acolo nu mă ajutau cu nimic. Un taxi din Barsha Heights, unde am stat, până la Burj Khalifa m-a costat aproape 50 AED și am făcut cei 18 kilometri în 20 de minute.

De știut și că Dubai Mall se deschide la ora 10 dimineața, iar mai devreme de 10 am ușile sunt închise – taxiul m-a lăsat la una dintre intrările dintr-un pasaj care ducea la parcare și după ce am tras de uși pe acolo am reușit să intru în mall împreună cu alți doi turiști care se duceau tot la Burj Khalifa.

Angajații din mall te îndrumă pe unde să o iei prin mall-ul pustiu, în afară de angajații mall-ului și vizitatorii matinali de la Burj Khalifa, alte persoane nu sunt acolo la ora aia. Micul dejun inclus în bilet constă într-un croissant și o cafea și se servește la ieșire, la cafeteria At the Top (numele sub care se vizitează Burj Khalifa).

DubaiDubaiDubaiDubaiDubaiDubaiDubaiDubaiDubaiDubaiDubaiDubai

Al Sufouh Beach, plaja secretă din Dubai

Plaja Al Sufouh, cunoscută și sub numele de Secret Beach, mi-a plăcut cel mai mult dintre toate plajele pe care le-am văzut în Dubai: sălbatică și neamenajată, însă centrală, cu nisip fin și alb, apă potrivit de adâncă și vederi faine către Dubai Marina și Burj Al Arab.

Trebuie să mergi un pic de la bulevardul larg până la mare, inițial am trecut pe lângă plajă fără să îmi dau seama că este locul pe care îl căutam: o bucată largă de țărm cu nisip și tufe răzlețe, cu multe rulote. Alături sunt multe proprietăți private uriașe, cu plaje pustii și vedere perfectă către Burj Al Arab. În partea dreaptă a plajei este zidul unei astfel de proprietăți, care continuă cu un dig până în mare, dar te poți plimba pe dig și trage cu ochiul spre Burj Al Arab.

Nu vă așteptați să găsiți acolo șezlonguri sau alte facilități ca pe alte plaje. Erau mai puțini turiști comparativ cu JBR Beach, mulți veneau cu mașina și își aduceau tot ce aveau nevoie, de la umbrele la cutii frigorifice. Faină de tot plaja asta! Dacă nu ar fi fost clădirile care se vedeau în zare ai fi zis că ești undeva la capătul lumii.

Lucruri utile: Al Sufouh Beach este aproape de Palm Jumeirah și Dubai Marina.

DubaiDubaiDubai

Palm Jumeirah

Ultima mea zi în Dubai mi-am rezervat-o pentru plajă, o plimbare prin Dubai Marina și Palm Jumeirah. Am început ziua cu o cafea pe balconul hotelului, la etajul 60+ și vedere spre mare și Dubai Marina 🙂 Cu o zi înainte încercasem să urc până la etajul 82 ca să fac niște poze de acolo, dar nu se putea intra pe terasă decât după ce vorbeam cu administrația clădirii, așa că am renunțat la idee. Însă nici cafeaua de la etajul 60 nu era deloc rea pentru o dimineață de vacanță 🙂

Îmi imaginasem Palm Jumeirah ca fiind un loc în care te poți plimba pe jos dintr-o parte în alta și am descoperit o imensitate de insulă artificială în care mergi câteva stații cu o linie de metrou ușor doar pentru a ajunge în capătul insulei unde în afară de a te caza la Hotelul Atlantis și a vizita parcul acvatic de alături nu ai ce face, totul e prea mare, prea departe și nici vorbă de plimbări romantice pe malul mării.

Cea mai mare parte din Palm Jumeirah este zonă rezidențială – fie blocuri de locuințe, fie vile construite pe limbile palmierului artificial, cu o mică plajă artificială în fața fiecărei vile. Ai nevoie de transport propriu ca să te miști pe acolo, pentru că trenul ușor nu traversează insula decât pe mijlocul ei.

Palm Jumeirah Monorail are propriul sistem de bilete, NOL card nu este acceptat acolo, un bilet dus-întors costând 30 AED. Majoritatea pasagerilor mergeau până la ultima stație, unde e hotelul de lux Atlantis. Speram să pot ocoli hotelul pe malul apei și să fac câteva poze, dar nu a fost posibil, plaja este privată și e rezervată exclusiv celor care stau la hotel – noroc că fix lângă acesta era o plajă deschisă publicului și de acolo am putut să privesc spre ”malul” celălalt.

DubaiDubai

Jumeirah Beach Residence

Probabil cea mai cunoscută și vizitată plajă din Dubai este cea care ține de JBR, o zonă rezidențială construită pe malul mării. Plaja e o fâșie lungă de nisip fin, cu multe plaje private pe care fie nu poți sta (aparțin unor hoteluri), fie sunt cu plată, dar sunt și porțiuni mari de plajă publică pe care îți poți arunca un prosop ca să te lăfăi la soare.

JBR mi-a plăcut mai puțin decât Secret Beach, unde m-am simțit în elementul meu – aici era prea multă lume, prea multă agitație, totul era prea comercial. Dar e o plajă frumoasă, nu zic nu. Mi-a plăcut mai mult să admir cămilele, niște animale arogante și expresive, cu o siluetă aristocratică și gene lungi. Le iubesc, ce mai 😊

DubaiDubaiDubaiDubaiDubai

Dubai Marina

Dubai Marina este un cartier cu blocuri turn, un canal artificial pe care se plimbă bărci și iahturi și alei pietonale care înconjoară canalul. Te simți într-un alt film acolo, e un loc modern în care se construiește încontinuu, iar blocurile cu zeci de etaje par să se ridice spre cer cu viteza luminii. Era 30 decembrie și o vreme atât de frumoasă încât chiar m-am bronzat un pic înainte de a mă întoarce la iarna ”adevărată” din București. Deși nu arăta prea rău nici falsa iarnă din Dubai 😊

DubaiDubai

  1. Super! Te citesc cu mare drag (cred ca ti-am mai scris asta) si te admir mult ca pleci in calatorii singura. Asa reusesti sa-ti faci exact programul pe care ti-l doresti. Eu tot incerc sa-mi fac curaj sa merg de una singura… calatoresc si eu mult, dar ba cu agentii, ba cu prieteni sau cunostinte… si mereu trebuie sa fac compromisuri sau ajungem sa nu ne intelegem pentru ca avem interese diferite si ritm diferit de vizitare. Cel mai greu mi se pare cu cazarea – o camera single este scumpa, deci ar ramane ca variante hostelurile… Tu cum faci? Ah, si mi-e teama sa umblu seara singura pe strazi. Din nou, tu cum faci? :)In EAU te-ai incumetat singura?P.S. LA multi ani si un an nou fericit, incarcat de cat mai multe calatorii frumoase!

    1. La mulți ani, Florentina! Compromisuri faci și când călătorești singur(ă), să știi, dar sunt compromisuri pe care le faci tu cu tine. Pentru cazare: da, de multe ori stau la hostel – îmi tot propun să renunț la acest tip de cazare, dar realitatea este că de cele mai multe ori cazarea la hotel îmi depășește bugetul. În Dubai am stat la hostel și a fost ok, nu e la fel de confortabil ca atunci când ai camera ta, însă nici prețul nu este același. Emiratele sunt o țară scumpă, dar foarte sigură, și deși am aterizat în Dubai seara și pe la miezul nopții mă plimbam pe străzi în căutarea hostelului, nu m-am simțit în nesiguranță.Cu călătoriile de unul singur cel mai bine e să o iei pas cu pas, cu excursii mai scurte în locuri familiare și mai apropiate de casă și abia când te simți mai confortabil cu acest tip de călătorie poți să încerci și alte locuri, mai dificile. Primele mele călătorii de una singură au fost prin Europa, de abia după niște ani am plecat pe alte continente 🙂 Baftă, drumuri line și călătorii cât mai faine în 2019!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *