Ce locuri mai poți vizita prin Samarkand, în afară de impresionantul Registan: Moscheea Bibi-Khanum, Shah-i-Zinda, situl Afrasiyab, Mausoleul lui Amir Temur. Nu uita să bei o cafea în decor oriental și să vizitezi bazarurile din oraș pentru diverse feluri de baclava și fructe uscate.
Moscheea Bibi-Khanum
De la parcul de lângă Registan începe o alee pietonală lungă pe care circulă un fel de mașinuțe la care pedalează mai multe persoane. În capătul aleii este Moscheea Bibi-Khanum, o construcție cu o intrare uriașă. Moscheea propriu-zisă arată destul de bine în exterior, dar interiorul e în ruine și nu se poate vizita. Lângă moschee e un restaurant de unde poți admira zidurile sitului în timp ce mănânci o supă uzbekă.
Lucruri utile: intrarea costă 30.000 sum (13 lei).
Bazarul Siab
Lângă Moscheea Bibi-Khanum este un bazar mare cu secțiuni diferite: una în care poți cumpăra baclava, fructe uscate sau diverse nuci și semințe, precum migdale. În altă parte sunt fructe și legume proaspete, de la roșii la caise sau pepeni.
Ce m-a uimit a fost să văd găleți mari cu zmeură sau mure, coșulețe cu căpșuni, cireșe și alte fructe de sezon. Zmeura era din plin și se vindea doar la găletușe mari, așa că n-am putut cumpăra, în schimb mi-am luat un suc de mure, proaspăt stors (miam!).
Moscheea Hazrat Khizr
Moscheea Hazrat Khizr e un loc de cult activ cu o priveliște frumoasă spre centrul istoric al orașului Samarkand. De acolo am luat-o pe jos printr-un cimitir spre Shah-i-Zinda, cu care se învecinează.
Shah-i-Zinda
Shah-i-Zinda e o necropolă cu diverse mausolee ca niște mici bijuterii atent împodobite. Majoritatea sunt bogat decorate cu mozaicuri și în interior, locuri răcoroase și poetice în care îți vine să te așezi pe jos și să le admiri în tăcere (unii vizitatori chiar asta fac).
Sunt și câteva magazine de suveniruri, iar aleile sunt înguste și au bănci pe care te poți odihni ca să scapi de căldura toropitoare la umbra mormintelor.
Lucruri utile: intrarea costă 30.000 sum (13 lei).
Afrasiyab
De la Shah-i-Zinda am luat un taxi până la Afrasiyab, dar a fost o vizită ratată – credeam că situl arheologic are mai multe de oferit, dar am găsit un teren viran fără nimic de văzut, iar să merg mai departe în căutarea unor posibile ruine părea o expediție fără succes. Există și un muzeu, nu l-am vizitat.
Lucruri utile: situl se vizitează gratuit.
La o cafea într-o clădire istorică
Pe drumul de întoarcere nu am mai găsit niciun taxi, așa că am făcut drumul de întoarcere pe jos. Pe strada pietonală dintre Bibi-Khanum și Registan sunt multe magazine, restaurante și cafenele, așa că am băut un cappucino la unul dintre ele. Nu întotdeauna găsești cafea peste tot (tradițional se bea ceai în locuri care se numesc chaikhana), dar țara s-a modernizat și au cafenele cu diverse limonade, sucuri de fructe și cafea ca în Vest.
Mausoleul lui Amir Temur
În partea opusă a orașului este Mausoleul lui Amir Temur (Tamerlan), dedicat marelui conducător care a cucerit o mare parte din regiunea înconjurătoare. Imperiul său se întindea de la Caucaz, Asia Centrală până în India. Numele de Tamerlan i se trage de la o rană la picior din copilărie care l-a lăsat cam beteag.
Lucruri utile: intrarea costă 30.000 sum (13 lei).