Khiva, Uzbekistan Khiva, Uzbekistan

Khiva: portret în cel mai frumos oraș de pe Drumul Mătăsii

Khiva: minarete dolofane învelite în majolică turcoaz, medrese cu cafenele ținute de vreun francez sau ateliere în care se țes covoare din mătase, curți în care se sculptează porți din lemn care ajung apoi prin Andaluzia sau Sankt Petersburg, toate în interiorul unei citadele cu ziduri din chirpici pe care te poți urca la apus ca să stai pierdut pe o bancă…după ce te-ai săturat de făcut poze.

Khiva, cel mai frumos oraș de pe Drumul Mătăsii

Orașul istoric arată impecabil și nu sunt foarte mulți turiști, Khiva e așa de departe că nu toți vizitatorii se încumetă să bată drumul până acolo, până și gara actuală are doar câțiva ani vechime.

În câțiva ani, când o să ajungă la Khiva și trenul de mare viteză (da, există așa ceva și în Uzbekistan), probabil lucrurile se vor schimba destul de mult…așa că grăbiți-vă să o mai prindeți lenevoasă, cu alei pustii pe care ești doar tu și umbrele moscheilor și locuri mai puțin centrale în care intri la întâmplare și primești cadou explicații despre cum se fac, dintr-o singură bucată de lemn tăiată manual, suporturi pentru cărți care se înfoaie ca o coadă de păun în nouă poziții diferite! Am mai văzut multe locuri încântătoare în lumea asta, dar în Khiva parcă pășești printr-o poveste din 1001 de nopți 🖤

Zidul care înconjoară citadela poate fi escaladat, cel mai bun moment e la apus, când luminile lungi se preling pe zidurile de chirpici. Mergi așa până la capătul zidului, apoi te întorci, căci scări sunt doar într-o parte și numai djinii pot zbura mai departe. Apusul înconjoară totul în culori aurii care se cern tot mai închise și totul e așa de magistral de perfect încât te întrebi de ce ți-a luat atât de mult să ajungi acolo.

Khiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, Uzbekistan

Covoarele de mătase

Dacă ajungi prin Uzbekistan, unul din cele mai minunate lucruri pe care ți le poți cumpăra de acolo sunt covoarele de mătase lucrate manual. Sunt covoare de Buhara, dar și covoare de Khiva, cu modele specifice doar acestui oraș. Atelierele se pot vizita gratuit și oamenii de acolo îți explică cu drag detalii despre proces, chiar dacă nu îți permiți să cumperi nimic de acolo.

Cât costă un astfel de covor? Cel mai mic din poză (dreapta, jos) costa 1500 USD, cel mai mare, de deasupra lui, 4500 USD. Covoarele se pot comanda și online și le trimit prin poștă, transportul costă 250-300 USD.

Toate covoarele sunt țesute manual, cu modele inspirate de arhitectura din Khiva și folosind doar culori naturale, care se pot spăla de oricâte ori e nevoie. Țesutul unui astfel de covor durează și șase luni, în funcție de mărime. Fiind din mătase sunt atât de fine și de frumoase… o minunăție în care investești o dată în viață și îl lași cadou generațiilor următoare.

Khiva, UzbekistanKhiva, Uzbekistan

Shivit Oshi – mâncare specifică orașului Khiva

Am stat mai multe zile în Khiva, iar la prânz m-am dus mereu la Tea House Mirza Boshi. Au aer condiționat și multe feluri de mâncare, inclusiv Shivit Oshi, niște paste verzi cu legume și carne. E o mâncare bună și ușoară, merge foarte bine după un borș.

Khiva, UzbekistanKhiva, Uzbekistan

Terrassa Cafe

Ultima seară în Khiva am vrut să fie specială, cu o cină la unul dintre restaurantele cu vedere panoramică spre minarete. Terrassa Cafe era chiar lângă pensiunea mea – Nazira Guest House, așa că pe la 7 seara m-am înființat pe terasă. Totul era rezervat, dar fix masa din mijloc era liberă și pe aia am primit-o eu 😊

Ora 7 era prea devreme pentru toată lumea, așa că am putut face poze până au sosit și ceilalți invitați. Apoi s-a înserat și locurile și-au schimbat culoarea, unul dintre angajații de acolo a început să cânte și prima alegere a fost Shape of My Heart de Sting și a fost așa de frumos momentul încât am decis să mai stau acolo, cu un mojito și un pahar de vin roșu – viața e prea scurtă să te privezi de lucrurile și momentele frumoase pe care aceasta ți le oferă. Am plecat târziu de acolo zâmbind cântărețului pentru clipele frumoase pe care mi le dăruise la finalul vizitei în Khiva.

Puțin bănuiam în acel moment că în 24 de ore și ceva urma să fiu foarte aproape de moarte, într-un accident rutier în Tașkent, imediat după sosirea pe aeroportul de acolo. Viața poate fi scurtă, mai bine să o trăiești în prezent, fără amânări pentru ”cândva”.

Khiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, Uzbekistan

Cazare în Khiva

Am stat la Nazira Guest House, o cameră privată cu baie pentru 3 nopți a costat 425.000 sum (177 lei). Nazira Guest House a fost cea mai bună pensiune în care am stat în Uzbekistan, o casă privată cu camere impecabile, chiar în centrul citadelei. Micul dejun a fost inclus și foarte generos, cu tot felul de mâncăruri pregătite în casă, proaspete și bune.

Terasa pensiunii e deschisă tot timpul și am lucrat de acolo de mai multe ori dimineața, când încă era destul de răcoare – remote work cu vedere spre minaret și locurile încântătoare din jur. Proprietarul, nevorbitor de engleză, a aranjat ultima mea excursie acolo, în Karakalpakstan, călătoria minunată pe care am avut-o înainte de a ajunge în Tașkent și accidentul nefericit de acolo.

Khiva, UzbekistanKhiva, UzbekistanKhiva, Uzbekistan

Cum ajungi în Khiva

La Khiva se poate ajunge cu trenul sau cu avionul până în localitatea alăturată, Urghenci. Eu am mers cu trenul din Buhara, drum de 6 ore și jumătate. Din Khiva / Urghenci am luat avionul până în Tașkent, drumul cu trenul e prea lung pentru așa ceva. Biletul de avion până în Tașkent a costat 68 de Euro.

Muzeele din citadelă se vizitează cu un bilet unic care costă 120.000 sum (50 de lei). Pentru câteva muzee se plătește bilet separat de acesta.

Ce am vizitat în Uzbekistan

    1. Ar fi fost păcat să nu scriu și despre lucrurile frumoase, nu? După masa mă simt mai bine și am început să mă întorc treptat la o viață normală 🙂 Plus că e un exercițiu bun pentru creier, nu e afectată funcționarea lui, sunt doar mai fragilă și obosesc des.

  1. Să nu ne lași fără toata plimbarea ta prin stanul acesta. Recuperare totală (fizică și mentală). Forța Anca!

    1. Ar fi tare păcat să nu povestesc despre locurile grozave de aici, e o țară fantastică (mai puțin Tașkent, aici pot să scriu review-uri la spitale 😅)

  2. Review-uri la spitale nu cred că a mai scris cineva, vei fi o pionieră în blogosfera! 🫣😄 Mă bucur tare, tare că ai scris, este semn bun, creierașul funcționează! Și nu a dispărut simțul umorului! Many hugs!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *