Două săptămâni în Portugalia: buget și lucruri utile

Două săptămâni în Portugalia: buget și lucruri utile

by Anca @ 1001 călătorii
1841 views

Am petrecut o vacanță de două săptămâni în Portugalia între Crăciun, Anul Nou și prima săptămână din ianuarie, vizitând în principal centrul și nordul țării. Am fost în Lisabona și în împrejurimi (Óbidos, Sintra, Évora), Coimbra și în alte orașe din jur (Aveiro, Figueira da Foz) și în Porto și orășelele din nordul Portugaliei (Amarante, Braga, Guimarães, Viana do Castelo).

CHELTUIALĂ SUMA ÎN EURO
Bilet de avion București-Lisabona TAP Portugal 138
Cazare Lisabona Aykibom Hostel, 4 nopți 25.5
Lisboa Entrecampus-Obidos, bilet de tren dus-întors 17
Lisabona-Sintra, bilet de tren dus-întors 4.4
Bilet de intrare Quinta da Regaleira 6
Bilet de intrare Castelul Maurilor 7.5
Lisabona-Evora, bilet de tren dus-întors 15
Bilet de intrare Capela dos Ossos 4
Lisabona-Coimbra, bilet autobuz Rede Expressos 13.8
Cazare HI Hostel Coimbra – Pousada de Juventude, 1 noapte 12
Coimbra-Porto, bilet de tren 13.2
Cazare Porto Sport Hostel, 6 nopti 65
Porto-Braga, bilet autocar 6
Autobuz local Bom Jesus dus-întors 3.3
Braga-Porto, bilet de tren 3.5
Porto-Guimaraes, bilet de tren dus-întors 6
Bilet teleferic dus-întors 5
Porto-Viana do Castelo, bilet de tren dus-întors 13.6
Porto-Amarante, bilet de tren dus-întors 12.4
Porto – bilet tramvai turistic 3
Porto-Aveiro, bilet de tren 3.45
Aveiro-Coimbra, bilet de tren 5.2
Cazare Coimbra Portagem Hostel, 2 nopti 26
Coimbra-Figueira da Foz, bilet de tren dus-întors 5.5
Coimbra-Lisabona, bilet de tren 12
Cazare Lisabona Aykibom Hostel, 1 noapte 9.5
TOTAL 434 Euro

Portugalia12.JPGLisabona

Biletul de avion

Am zburat cu TAP Portugal, biletul a costat 138 de euro pentru zborul București-Lisabona. TAP are ore foarte proaste pentru cursa asta, se pleacă dimineața la 6 din București și la 11 seara din Lisabona și de fiecare dată au avut întârziere. La întoarcere a fost crunt, trebuia să plecăm la 11 pm din Lisabona și am plecat la 1 dimineața pentru că au așteptat niște pasageri de pe alte zboruri și după aia și-au dat seama că nu au destulă mâncare, așa că în loc să ajung la 5 dimineața în București, am ajuns la 7, m-am dus acasă să fac un duș și după aceea direct la birou.

Alte servicii tip low-cost: avionul nu a fost parcat la burduf, de fiecare dată ne-au trambalat cu autobuzul până în locul în care era parcată aeronava. Mâncarea și celelalte servicii sunt ok, dar per ansamblu mi s-au părut neserioși. Zborul București-Lisabona durează 4 ore și contează foarte mult când mai petreci 2 ore suplimentare în aeroport.

Portugalia01.JPGÓbidos

Portugalia02.JPGSintra

Transport local

M-am plimbat mai mult cu trenul, dar și cu autocarul de câteva ori. În general distanțele sunt scurte, Portugalia fiind o țară mult mai mică decât o vedeam eu inițial. Pe anumite rute, mai ales pe trenurile Intercity, e mai avantajos să cumperi biletele online ca să prinzi un preț promoțional, altele (pentru trenurile urbane și suburbane) le poți cumpăra direct din gară sau chiar din tren: conductorul îți vinde un bilet la același preț ca la ghișeu, dar trebuie să plătești cash.

Portugalia03.JPGÉvora

Cazare

Am stat la hosteluri ca să mai reduc din cheltuieli, cam peste tot era frig pentru că în Portugalia în general clădirile nu au încălzire centrală sau, dacă aveau, aceasta nu funcționa. De regulă exista un calorifer electric care nu întotdeauna făcea față, așa că, paradoxal, mi-a fost mai frig acolo decât acasă și încă din primele zile am și răcit. Dacă în cameră se mai încălzea de bine de rău, când ieșeam pe coridor era gheață, era mai cald afară decât în clădirile astea ale lor.

Portugalia04.JPGCoimbra

Portugalia10.JPGAveiro

Portugalia11.JPGFigueira da Foz

Vremea

Aici mi-am luat țeapa cea mai mare, am ales Portugalia în ideea că la ei iarna este mai cald decât la noi, dar am uitat că sunt la ocean și acesta are o influență foarte mare. Aproape zilnic a plouat, spre eterna mea disperare, a plouat încontinuu în anumite zile, mocănește, cu burniță, semi-torențial, mai cu furie sau mai încet și întotdeauna interminabil.

La un moment dat mă simțeam ca un zombi care nu a mai văzut soarele de o sută de ani: când în Guimarães a ieșit brusc soarele, după ce ziua începuse absolut la fel, cu ploaie mocănească, am fost de-a dreptul șocată, nu mai văzusem soare și cer albastru de nu mai știu când. La Lisabona și în jur vremea a fost un pic mai bună, dar cum am urcat spre Coimbra și Porto, s-a dezlănțuit iadul ploilor. Ulterior am aflat de la localnici că așa e iarna la ei, plouă, nu ninge și nici foarte frig nu e. Temperaturile au fost în jur de 17C, mai rece câteodată, dar niciodată foarte frig. Peste tot am văzut berze, care nu s-au mai deranjat să plece în Africa dacă puteau ierna foarte bine și acolo.

Portugalia05.JPGPorto

Mâncarea

Dacă în privința vremii n-am nimerit-o, măcar mi-am scos pârleala cu mâncarea. Portughezii au mâncare bună, produse de patiserie foarte bune, pește, dar și combinații între patiserie și pește, precum pastéis de bacalhau. Bacalhau este de fapt cod care în nord se usucă, se sărează și se vinde așa la supermarket. Am mâncat bacalhau în diverse forme, pare a fi mâncarea lor de bază în anumite regiuni – în Porto bacalhau venea împreună cu cartofi chips și alte combinații care nu întotdeauna îmi plăceau. Au și supe bune, în general sunt făcute din dovleac, morcovi și alte legume, picau foarte bine pe vremea aia ploioasă.

La capitolul cafea nu se prea pricep, îmi plăceau cafenelele lor fără pretenții unde puteai lua un pastel de nata și o cafea, dar am învățat să nu mai cer cappucino după ce într-un loc mi-au pus frișcă la tub într-o cafea neagră (italienii și-ar fi ieșit din minți la faza asta), iar în alt loc, pățită fiind, am cerut o cafea cu lapte, iar doamna de acolo a încălzit un pahar mare cu lapte în care se pregătea să toarne cafea.

Portugalia06.JPGBraga

Portugalia07.JPGGuimarães

Regrete

Nu am apucat să vizitez Cabo da Roca și nici alte locuri la care mă gândisem inițial. Fiind iarnă, la ora 5 se întuneca și pentru că ploua aproape tot timpul îmi cam pierise cheful de plimbări foarte lungi. Vara sau în alte perioade mai calde sunt sigură că poți vizita 2-3 orășele pe zi, nu sunt foarte mari și le poți acoperi ușor, eu însă m-am rezumat la un loc pe zi și atât. De asemenea, te ajută să ai o mașină la dispoziție, nu toate locurile sunt ușor accesibile cu transportul public, la unele locuri, ca Monsanto, am renunțat pentru că era prea complicat să ajung acolo.

Însă dincolo de asta, uitându-mă acum la fotografiile din vacanță, îmi dau seama că a fost frumos chiar și așa, în ciuda ploilor, a răcelii, a banilor prea puțini și a oboselii ulterioare. Am vrut să revin în Portugalia după prima vizită de acum 8 ani, când am vizitat doar Lisabona, și pot să spun, după ce am văzut și alte orașe din țară, că Lisabona rămâne cel mai plăcut oraș din Portugalia, e cosmopolită, însorită și suficient de mare încât să nu plictisești.

Portugalia08.JPGViana do Castelo

Portugalia09.JPGAmarante

3 comentarii
0

3 comentarii

Dorina Danila 13 ianuarie 2018 - 7:20 pm

Porto și Guimaraes, două orașe de vis :).

Răspunde
Florentina 8 mai 2019 - 1:03 pm

Planuiesc o excursie de 3 zile si jumatate la Lisabona si imprejurimi. Vreau si Sintra, Cabo da Roca si posibil Estoril, Porto…
De obicei sunt mai vitezomana in materie de vizitare si acum nu imi dau seama cam cat timp ar trebui sa-mi aloc pentru Sintra si Cabo da Roca, daca le pot face intr-o jumatate de zi sau am nevoie de mai mult. Si daca merta Estoril. Si daca as avea timp sa-mi rezerv o zi pentru Porto. Sau Coimbra? Sau alt oras?
Tu ce parere ai, punctual?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 9 mai 2019 - 7:38 am

Florentina, îți răspund punctual 🙂 Sintra: minim o zi, sunt multe palate de vizitat pe acolo și se ajunge ușor din Lisabona. Cabo da Roca: n-am fost, dacă mergi cu mașina e mai ușor de ajuns, dar la fața locului nu prea ai de ce să stai mult, e practic o stâncă pe malul mării; de acolo ajungi repede și în Estoril. Porto e mai departe în nord, la o vacanță de trei zile în Lisabona nu prea merită să înghesui și Porto în planul de vacanță. La prima mea vizită la Lisabona am stat vreo patru zile doar în Lisabona, sunt multe de vizitat acolo 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: