La 20 de kilometri de București, în Buftea, se găsește Domeniul Stirbey, acum proprietate privată deschisă publicului. Înainte de a fi doar un alt loc pentru organizarea de nunți, botezuri și alte petreceri, acesta a fost proprietatea domnitorului Barbu Stirbey și a familiei sale. Prințul Stirbey, care a moștenit domeniul de la tatăl său, l-a transformat într-un loc de întâlnire pentru înalta societate bucureșteană, dar și într-un loc de relaxare, departe de zgomotul orașului.
Deși vizitarea este gratuită, sunt câteva interdicții de fotografiere (palatul și capela), fără a fi foarte clar dacă pe restul domeniului fotografierea e permisă sau nu. Pe mine m-a oprit unul dintre paznici să fotografiez palatul, dar la rugămintea mea m-a lăsat să fac, totuși, o fotografie – numai una. Nu prea am înțeles, totuși, de ce nu e voie să îl fotografiezi – e o clădire frumoasă, nu o centrală nucleară secretă.
În afară de cei din palat, câțiva muncitori într-o remorcă și niște săteni cu care m-am întâlnit pe traseu, domeniul era pustiu și cam sălbăticit, singurul lui farmec, de altfel, căci în rest a fost sluțit cu tot felul de clădiri administrative lângă intrare, căruțe țărănești lângă care se pozează miresele și tufe stropite cu zăpadă artificială. Bănuiesc că nici buștenii tăiați nu se aflau întâmplător prin pădure, ci făceau parte din ”decor”.
Capela a fost lăsată de izbeliște și avea ferestrele sparte, dar chiar și așa era cea mai frumoasă clădire de acolo. Adaugi la asta lacul înghețat care îți dădea iluzia unui loc magic dintr-o pădure interzisă și îți poți imagina un prinț călărind împreună cu cele trei fiice ale sale, în timp ce Regina Maria se odihnește pe treptele capelei, cu un buchet de brândușe în mână…
Cum se ajunge acolo: dacă nu aveți mașină puteți lua un maxi-taxi de lângă stația de metrou 1 Mai, 3,5 lei până la Buftea, se coboară la a doua stație și se merge pe o stradă din partea stângă, până la capăt unde e intrarea domeniului.
Vizitare: Luni–Joi: 11:00-20:00, Vineri-Duminică: 11:00-23:00, intrarea liberă.
Am facut si eu cateva fotografii in toamna pe acolo, pe furis, din acelasi motiv. Si tot nu am inteles de ce nu e voie sa se faca fotografii… de ce trebuie sa fim atat de secretosi cu ceva frumos…in fine, sunt frumoase foc fotografiile facute de tine. Inteleg ca obiectivul nou a meritat investitia?
Da, a meritat, si setul de filtre la fel; singurul inconvenient e ca aparatul e asa de mare si de greu si eu il tot ascundeam in geanta sa nu ma vada paznicii… de toata jena, zau, sa te simti ca un criminal ca vrei sa fotografiezi niste locuri frumoase.
Am ajuns si eu acolo, dupa ce ti-am urmat sfaturile si cu privire la Mogosoaia.Programul actual este de vineri pana duminica, intre orele 12-00. Weekendul trecut a fost ultimul weekend in care se putea intra gratuit (yupeee). De saptamana aceasta se va percepe o taxa de intrare de 50 lei, sub forma de voucher de consumatie la restaurantul din incinta palatului.Se puteau face poze, chelnerii chiar m-au invitat sa ma plimb prin salile palatului-restaurant. Au si o micuta gradina zoo si diverse pavilioane pentru organizarea de evenimente.Mi-a placut indeosebi capela, acela a fost obiectivul care m-a determinat sa vizitez domeniul Stirbey. Din exterior arata frumos, interiorul este neingrijit (nu se putea intra, dar usile erau intredeschise, cat sa arunci o privire inauntru si sa faci 2-3 poze. Cu ocazia scurtei mele escale de 3-4 zile la Bucuresti, inainte si dupa o excursie mai mare de Pasti, ma bucur ca am reusit sa ajung la Mogosoaia, Buftea, Targoviste si sa cutreier Bucurestiul (parcurile Herastrau, Cismigiu, Carol, Piata Unirii, centrul vechi, bulevarde si stradute etc.)