Diani Beach: mergi acolo pentru plaje cu nisip alb, istorie est-africană pe râul Kongo, locuri de snorkeling ca Wasani și relaxare pe malul Oceanului Indian.
Mombasa-Diani Beach
Diani Beach e la sud de Mombasa și poți face drumul ăsta cu tuktuk-ul, alegând între o mulțime de cazări confortabile, mai luxoase sau la buget redus.
Am fost un pic stresată de gândul unui drum cu matatu, un microbuz african cam înghesuit și deșelat, mai ales că nu știam exact de unde trebuia să îl iau, dar până la urmă lucrurile s-au aranjat de la sine.
M-am dus cu un tuktuk la Likoni Ferry, feribotul cu care se trece de pe insula Mombasa în partea de sud a Kenyei. Ajunsă la feribot, m-am învârtit un pic căutând intrarea pentru pasageri și acolo m-a agățat un kenyan cu o ofertă pentru un tuktuk până în Diani.
Prețul mi s-a părut acceptabil pentru un transport privat până acolo, așa că am luat tuktuk-ul. Drumul durează cam o oră și costă 2500 KES până în Diani sau 2800 KES până mai departe, în Galu Beach.
Heavenly Garden
Jambo! Asante! Karibu! Într-o lună în Kenya am învățat trei cuvinte swahilli, cele mai importante: bună, mulțumesc și bine ai venit. Frumoasă limbă.
În Diani am rezervat o mică locuință privată pe Airbnb, un fel de turnuleț în care camera de sus era dormitorul, iar cea de jos bucătăria, cu o baie privată în exterior. Dar cel mai frumos lucru acolo a fost grădina: Heavenly Garden se numește cazarea și este a unei europence mutate acolo.
Proprietate mare cu o grădină ca un rai, piscină, doi câini prietenoși, vreo 2-3 pisici, maimuțe în copaci și mai multe camere confortabile. Like in heaven!
Galu Beach
Primele zile nu am ajuns pe plajă decât pentru masa de prânz la Mvureni Fishermann Restaurant and Bar, unde mâncarea a fost așa de bună de fiecare dată încât am devenit repede clientă fidelă. Galu Beach e mai la sud de Diani, plaja e mai lată și mai puțin înaltă, iar apa nu e așa de adâncă. Nisipul, însă, e incredibil de alb.
La fel ca în multe locuri din Kenya, masaii care vând zorzoane sunt omni prezenți, un fel de scoțieni ai Africii cu hainele lor din stofă cadrilată, purtate ca un șal peste coapse. În general îi vezi pe plajă încercând să vândă prostioare.
Kongo River
Chiar lângă Diani Beach este estuarul râului Kongo și cea mai veche moschee din Africa de Est. M-am dus acolo cu un tuktuk din Galu Beach și la sosire am fost luată în primire de cei care vând plimbări cu barca pe râu.
”Biroul” lor e la umbra unui baobab, prezenți în zonă și foarte bătrâni, fiind aduși de arabii care au navigat până acolo. A urmat o negociere tipic orientală, cu un preț exorbitant de mare (5500 KES), când eu știam de la gazda mea că prețul e 1500 KES. Până la urmă am agreat 2200 KES și am plecat cu Omar Sharif, căpitanul.
Plimbările se fac cu bărci tradiționale din lemn, iar navigarea e foarte lentă, la un moment dat mă cam plictisisem, căci căpitanul îmi arăta fiecare pasăre de parcă era ceva ieșit din comun. Kongo e un râu liniștit, cu proprietăți luxoase pe mal, unele erau ale unui „italiano”, altele ale altui european.
La flux oceanul se varsă în râu, iar la reflux este invers, așa că estuarul are valuri mari și agitate. La umbra baobabilor sunt ruinele acestei vechi moschei și e un nene pe acolo care face pe ghidul. Există și o moschee mai nouă, în zona Mombasa mulți locuitori fiind musulmani.
Cum vizitezi râul Kongo
Plimbarea cu barca costă 1500-2200 KES, iar un tuktuk din Galu Beach până acolo costă 300 KES.
Insula Wasini
Insula Wasini e o altă excursie pe care o poți face din Diani, e un parc național în sudul Kenyei, aproape de granița cu Tanzania.
Drumul din Diani durează vreo două ore până la intrarea în Parcul Național Kisite Mpunguti, unde toți turiștii sunt împărțiți între mai multe bărci de lemn care se clatină ca o coajă de nucă.
Excursia are două părți: o oră plimbare pe lângă insule și căutat delfini, care sunt destul de mulți pe acolo și poți chiar înota pe lângă ei, plus o oră de snorkeling într-un loc în care e un banc de nisip alb, similar cu ce am văzut în Maldive: la reflux apa îți vine până la șold, dar sunt valuri care se izbesc și e cam neplăcut să stai în zona cu apă mică.
Snorkeling e mult spus, nu sunt foarte multe văzut sub ape, sunt câțiva pești și corali, comparativ cu alte destinații din Thailanda sau Republica Dominicană, în Kenya nu a fost deloc impresionant.
Ce e specific acolo e curentul: e destul de puternic și la un moment, deși înotam, nu avansam deloc spre barcă. Excursia se încheie cu masa de prânz pe o insulă.
Cum ajungi în Wasini
Excursia a costat 5500 KES (165 lei) și a inclus transportul și masa de prânz. Barca din lemn are un tangaj puternic, cineva a vomitat în timpul călătoriei și, văzând cum echipajul împărțea cu generozitate lămâi, cred că turiștilor li se face frecvent rău. Gazda voastră poate aranja excursia asta sau vorbiți direct cu o agenție din Diani pe WhatsApp la numărul +254 722 393 470.
Diani Beach
Am stat în Galu Beach, dar cam toate cazările de acolo se promovează ca fiind în Diani, așa că în una din ultimele zile am făcut și o vizită pe adevărata plajă Diani. E mai îngustă decât cea din Galu și mai animată, cu diverse baruri și căsuțe de vacanță pe malul oceanului.
M-am oprit la un bar pentru un mojito și rău am făcut, căci a avut cuburi de gheață făcute, probabil, cu apă contaminată. A doua zi am bolit toată ziua, dar în duminica aia am fost prea fericită că sunt acolo ca să observ ceva.
Dacă te plimbi până în capătul plaje ajungi la râul Kongo, unde plaja se termină brusc.
Cum ajungi în Diani Beach
În Diani poți ajunge cu un tuktuk din Mombasa sau cu taxiul, tuktuk-ul costă 2500-2800 KES (75-84 lei) și include și trecerea cu feribotul, căci alt mijloc de a ajunge de pe insula Mombasa în sud nu există deocamdată.
Dacă veniți din Nairobi, e bine să știți că Safarilink are cursă Nairobi-Diani Beach și nu trebuie să zburați în Mombasa. Nu m-am gândit că Diani are și aeroport, așa că am ratat opțiunea asta.
E plin de tuktuk-uri în Diani și e un mijloc convenabil și ieftin de a te mișca pe acolo, dar e bine să negociezi prețul, dacă vezi că cer de 2-3 ori mai mult. Din Galu Beach până la Carrefour-ul din Diani tuktuk-ul costă 100 KES, de exemplu.
Am stat într-un Airbnb, 8 nopți de cazare au costat 181 USD.
Deci am fost în Kenya, aproape în același timp. Eu am fost în Lamu.
Și cum e Lamu? 🙂
Buna! Ai stat 8 zile doar in zona Dianu?
Da, am stat o lună în Kenya.
Wow, de abia cum am citit articolul, arata superb zona :). Sunt intrigata ca la cazarea din link scrie ca au high speed internet :D. As mai fi curioasa de costuri, Kenya ti s-a parut o tara scumpa? Din costurile de cazare nu pare neaparat ieftina.
Cu internetul asta a fost experiența mea și, în general, în Africa de Est nu m-am bazat pe WiFi. Doar la cazarea din Zanzibar am avut internet bun ca să pot ține call-uri video.
Africa nu este o destinație ieftină chiar și comparând cu America Latină uneori, iar față de Asia e clar mai scumpă. N-am rezervat cele mai ieftine cazări, așa că depinde de bugetul fiecăruia. Iar dacă vrei și un safari sau alte excursii, costurile cresc. Dar e o experiență să călătorești în Africa, nu regret ce am cheltuit pe aici 🙂
aveti un nr de contact cu cine se poate face Safary in kenya?preluare din Daiani beach
Puteți vedea pe Safari Bookings ce operatori au safari din Diani Beach, puteți cere 3 cotații, sunt gratuite și alegeți ce operator vreți.