Lângă Mardin sunt câteva locuri de vizitat, toate cu istorie: Mănăstirea Ortodoxă Siriacă Deyrulzafaran și Orașul antic Dara.
Ce poți vizita lângă Mardin
Vineri seara nu aveam niciun plan pentru weekend, dar am aruncat o întrebare gazdei mele cum puteam ajunge la Dara și la Mănăstirea Deyrulzafaran. Nu există transport public până acolo, iar singura agenție pe care am găsit-o pe fugă online mi-a dat un preț atât de mare pentru un tur privat încât am renunțat instantaneu la așa ceva.
„I can talk to a driver for you, if you want”, mi-a zis Rujin. Voiam și așa am aranjat un șofer pentru a doua zi, să mă ducă la Deyrulzafaran și la Dara.
Cu o zi înainte îmi cumpărasem o rochie roșie, cu mâneci lungi, evazate, și mi s-a părut potrivit să mă îmbrac cu ea, îmi imaginam că la Dara o să mă plimb singură printre ruine și-o să fac fotografii. Ruine am avut, dar și vizitatori o grămadă.
Lângă Mardin
Mănăstirea Ortodoxă Siriacă Deyrulzafaran
Ne-am oprit întâi la un punct panoramic pentru Mardin, apoi am luat-o spre Deyrulzafaran, care e chiar lângă oraș. Când am ajuns acolo, era parcarea plină, șoferul s-a chinuit un pic să îmi explice că mănăstirea se vizitează doar cu un grup. Dezamăgire totală, dacă e ceva ce îmi displace în călătorii, e să nu pot hoinări în voie.
S-a dovedit că la Deyrulzafaran doar prima parte a vizitei este cu grupul, pentru că mănăstirea e una activă și te însoțește un ghid în principalele locuri care se pot vizita în interior. Explicațiile au fost în turcă, iar ghida fugea așa de repede de la un loc la altul, încât de abia la final am prins-o câteva minute și am rugat-o să-mi spună și mie povestea locului, dar în engleză.
Mănăstirea Ortodoxă Siriacă Deyrulzafaran e o mănăstire activă în care acum locuiesc 20 de oameni, dintre care doi sunt călugări. A fost fondată în jurul anului 493, peste un templu păgân în care oamenii se închinau la soare.
A servit ca reședință a Patriarhului Ortodox Siriac timp de aproximativ 640 de ani, până în 1932, iar acum e și obiectiv turistic, poți vedea fostul templu în care pătrundeau razele soarelui, biserica și o capelă care mi-a amintit de Armenia.
În Mardin, Midyat și în jur mai trăiesc 4000 de creștini și sunt mai multe biserici care se pot vizita în zonă. L-am zărit și pe unul dintre cei doi călugări, cu o barbă albă despicată, uitându-se curios la grupurile de oameni.
Lucruri utile: biletul de intrare pentru Mănăstirea Ortodoxă Siriacă Deyrulzafaran costă 100 lire, se poate plăti cash sau cu cardul, iar vizitele sunt doar cu un grup ghidat în prima parte. După vizitele în interior, ești liber să te plimbi pe acolo, dar nu sunt multe de făcut, poți vizita doar o curte și o terasă, iar la intrare e o cafenea.
Orașul antic Dara
Dara, fondat de împăratul bizantin Anastasius, are un sistem de cisterne, ziduri de apărare, un pod, o necropolă și biserici săpate în stâncă. Visam să mă plimb printr-un sit pustiu și a fost plin de turiști peste tot, toți făcându-și poze în peșteri.
Situl e destul de mic, e o alee principală pe marginea căreia sunt încăperi săpate în piatră și o sală mare.
Lucruri utile: la situl arheologic de la Dara intrarea este liberă.
Cum vizitezi Deyrulzafaran și Dara
Poți vizita ambele locuri cu un taxi din Mardin sau cu alt transport privat, transport public nu există până acolo. Un taxi rezervat pentru câteva ore a costat 1500 lire, alternativ o agenție îmi oferise un tur privat la un preț de 10 ori mai mare!
Ce vizitezi în împrejurimi
Un pic de Drumul Mătăsii în Midyat
Mardin, în fosta Mesopotamie
În Van, prin estul Anatoliei
O zi glorioasă: Göreme și Valea Roz
Cu balonul prin Cappadocia
Castelul din Uçhisar și Valea Porumbeilor
O zi în Cappadocia: Çavuşin, Fairy Chimneys și Zelve
Niciun comentariu