Cetatea Deva, o fortificație istorică în Transilvania și un punct de atracție turistică semnificativ în vestul României, e ușor accesibilă din București și poate fi o frumoasă excursie de weekend.
Cetatea din Deva
Locurile pe care le-ai vizitate în copilărie sunt altele decât aceleași locuri vizitate ca adult. Amintirile sunt înșelătoare și ai senzația că muntele și-a schimbat forma, nu că amintirea ta e deformată de timp. Privești totul cu ochi noi, dar în același timp îți amintești detalii care nu mai există în realitate și care nu se mai potrivesc nicăieri.
A fost interesant să revin la Deva după atâția ani, a fost ca și când vizitam orașul pentru prima dată. Și adevărul e că mereu am vizitat doar Cetatea Deva, dar acum mi-am rezervat o zi întreagă să vizitez orașul, să hoinăresc pe dealurile de lângă Cetate, să stau pe o bancă în centrul liniștit, lângă statuia lui Traian, și să descopăr locuri care nu sunt pe nicio hartă turistică.
Iar cetatea arată mai bine ca în copilărie, când era mai degrabă o ruină: a fost renovată și te poți plimba în siguranță pe acolo, sunt bănci pe care să te odihnești și pasarele pe lângă ziduri pe care te poți plimba. Telecabina era închisă, dar erau mulți oameni care urcaseră pe jos sau cu mașina până aproape de intrare.
Cum ajungi la Deva
Din București poți ajunge la Deva cu trenul. În apropiere mai poți vizita Castelul Hunedoara.
Pentru cazare, am stat la Villa Lotus, e un pic mai departe de centru, dar e confortabil și micul dejun este bun. Bonus, au o grădină unde se ia și masa și unde o pisică neagră vine și verifică dacă știi să te ocupi de blănița ei.