Prima pagină » Despre

Despre

de Anca
Despre

Până pe la 30 de ani nu am fost nici măcar o dată în afara țării. Călătoream uneori, pe ici și colo, dar nu foarte mult și nici nu mă preocupa foarte tare lucrul ăsta. Am avut o copilărie marcată de ”circuitele” cu trenul pe la rudele împrăștiate prin țară și îmi era aproape tot timpul rău pe tren sau în mașină, așa că chestia asta nu mi se părea cine știe ce. Mai târziu, părea foarte complicat să călătorești – îmi trebuiau pașaport și viză, aveam nevoie de bani (credeam eu) foarte mulți. Ca să văd și eu Parisul, ideea fixă a celui care nu a călătorit niciodată, am făcut un credit la bancă pe care l-am cheltuit, apoi, pe rochii și pe alte prostii.

Nici prietenii mei din perioada aceea nu au fost mai breji – îmi promiteau vacanțe în locuri de care nu auzisem niciodată, dar până la urmă nu se concretiza nimic. După un job nou și încă o despărțire, am prins un pic de curaj: șeful meu din acea vreme, un expat care vizitase aproape toate țările din lume, avea în biroul lui o hartă în care tot înfigea stegulețe: văzuse aproape toate țările și își făcea planuri noi încontinuu. Din vacanță își expedia lui însuși, la birou, vederi din locuri exotice cu observații de la fața locului. Sigur, șeful meu avea bani și provenea dintr-o familie bogată, eu aveam o mamă profesoară care, nici ea, nu fusese nicăieri, iar eu de abia mă descurcam prin București.

Și totuși, hoinăreala celor din jurul meu a avut efecte concrete asupra mea: am început să îmi fac planuri pentru o vacanță pe cont propriu, singură, în ceea ce părea a fi o mare aventură: în vara lui 2008 am vizitat, cu trenul, Viena și Budapesta, într-o vacanță de două săptămâni. Am știut, de cum m-am urcat în tren, că asta e de mine! Când am coborât în gara din Viena, după un drum de o noapte, m-am simțit, ca niciodată, liberă! Libertate! Nu prea știam ce e asta și la ce mi-ar folosi, dar am descoperit că îmi place. Era la fel ca în copilărie, când exploram parcul cartierului, care mi se părea un loc tare misterios, doar că de data asta puteam explora o lume întreagă.

După ani de zile, încă mai trăiesc senzația aceasta de libertate. Călătoriile, o activitate considerată frivolă, m-au construit ca om: am devenit independentă și știu că mă pot baza oricând pe mine însămi, dar în același timp am învățat că nu pot controla totul și uneori trebuie să las lucrurile (și oamenii) să vină la mine. Am învățat să fiu mai îngăduitoare cu ceilalți și să mă încred în propriile mele instincte, am învățat să cer ajutor unor străini și în același timp să nu mai aștept ca ajutorul să pice singur din cer. Am învățat să visez cu mai mult curaj, dar să-mi construiesc visurile pas cu pas și să nu aștept să mi le realizeze alții. În același timp, am aflat că nu îi poți face pe ceilalți să simtă același lucru ca mine – drumul pe care merg eu poate părea atrăgător, dar pentru alții cărările cunoscute sunt mai sigure. Și am înțeles că nu e treaba mea să conving pe nimeni de nimic.

La 1 august 2020 am făcut un alt pas înainte: am început să lucrez de la distanță din alte țări, câte o lună în altă țară, mutându-mă de colo-colo ca un nomad digital. Living the dream ☺️

Cu drag,
Anca


Pentru întrebări sau un simplu ”hello” îmi puteți scrie folosind formularul de mai jos.

12 comentarii

Ciprian 21 iulie 2017 - 1:39 PM

Buna Anca, ai ajuns sa faci turul Marii Negre?

Răspunde
Anca 21 iulie 2017 - 1:51 PM

L-am făcut parțial, ca o călătorie spre și în Caucaz. În perioada aceea erau (și încă sunt) conflicte în Crimeea, așa că am sărit zona aceea și am făcut doar traseul România-Turcia-Armenia-Georgia-Azerbaidjan.

Răspunde
Ana 6 august 2017 - 2:40 PM

Buna Anca. Acum am gasit blogul tau si sunt fascinata 🙂 . Felicitari pt curajul de a calatori singura. Multumesc pentru informatiile pretioase care le expui. Am intrat initial sa caut informatii despre Rusia, Japonia si trenul transiberian, si am ajuns sa gasesc informatii despre carti dragi care le-am citit si altele care imi doresc sa le citesc. Spor la calatorii si lecturi frumoase!

Răspunde
Anca 6 august 2017 - 2:47 PM

Mulțumesc, Ana, te mai aștept pe aici 😊

Răspunde
gabriel 3 decembrie 2017 - 12:10 PM

BUna! Daca ar fi sa alegi intre un sejur in Sri Lanka si unul in Thailanda pentru care ai opta?

Răspunde
Anca 3 decembrie 2017 - 5:24 PM

Thailanda.

Răspunde
rodica 4 martie 2018 - 2:25 PM

Bravo, fata curajoasa!

Răspunde
Leonard 7 iunie 2021 - 6:47 PM

felicitari ptr blog si mai ales ptr calatoriile in America de Sud – care este cel mai frumos continent 🙂

Răspunde
Anca 7 iunie 2021 - 9:16 PM

Mulțumesc 😊

Răspunde
Alexandra 6 iulie 2021 - 7:16 PM

Buna. Cum ai reusit sa lucrezi de la distanta? Ai schimbat job-ul sau a acceptat firma la care lucrai in Romania acest sistem de lucru la distanta? Si in ce domeniu activezi? Imi pare rau daca sunt prea multe intrebari dar ma inspira stilul acesta de viata si mi-as dori sa ajung si eu sa fac acelasi lucru.

Răspunde
Anca 6 iulie 2021 - 11:06 PM

Nu mi-am schimbat jobul, s-au schimbat mentalitățile 🙂 Înainte de pandemie nici nu mi-ar fi trecut prin cap o asemenea idee, părea SF, după câteva luni de lucrat de acasă n-a mai fost o problemă. Dar am noroc și de o echipă faină și un mediu de lucru mai puțin ”procedurizat”.

Sunt om de marketing, așa că pot lucra de oriunde, iar după un an de lucrat remote pot să spun că aproape totul se poate rezolva online, de la vorbit pe Whatsapp, când e nevoie să mă aud cu cineva, până la ședințe online, când e să fie. Sunt multe profesii care se pot face remote, doar să fie bunăvoință din partea angajatorului, până se adaptează și legislația la schimbările din ultima vreme.

Dacă va fi nevoie să îți schimbi jobul, caută un loc de muncă unde se poate lucra în sistem hibrid (de la birou + remote) sau fully remote, până și companiile mari încep să își schimbe modul de lucru.

Răspunde

Lasă un comentariu