Despre Canada Despre Canada

Despre Canada: bugetul unei vacanțe acolo

Vacanța din Canada a fost cea mai costisitoare de până acum: am cheltuit aproape 2,000 euro pentru un concediu de două săptămâni în care am vizitat ambele coaste ale țării. Am călătorit pe traseul MontrealQuebecOttawa, capitala CanadeiTorontoNiagaraVancouver – Victoria – BanffLacul MoraineLacul LouiseCalgary – Montreal și înapoi.

Despre Canada – buget

Cheltuială Suma în CAD Suma în EUR
Bilet de avion București-Frankfurt-Montreal (Lufthansa) 660 440
Cazare Montreal – Le Gîte du Parc Lafontaine, 2 nopți 76 51
Bilet tren Montreal-Quebec 43 29
Cazare Quebec – Auberge de Jeunesse Maeva, 1 noapte 27 18
Bilet tren Quebec-Ottawa 55 37
Cazare Ottawa, Canada capitală – Ottawa Backpackers Inn, 2 nopți 68 46
Bilet tren Ottawa-Toronto 54 36
Cazare Toronto – Höstel Toronto, 2 nopți 82 55
Bilet intrare CN Tower 42 28
Bilet tren Toronto-Niagara și retur 50 34
Bilet intrare White Water Walk 15 10
Bilet autobuz Niagara Falls – Niagara on the Lake și retur 14 9
Transfer aeroport UP Express 12 8
Bilet de avion Toronto-Edmonton-Vancouver (Flair Air) 219 147
Transfer aeroport Sky Train 9 6
Cazare Vancouver – Cambie Hostel Gastown, 4 nopți 196 131
Abonament autobuz pentru o zi 10 7
Bilet feribot Vancouver (Tsawwassen) – Victoria (Swartz Bay) 34 23
Abonament autobuz pentru o zi în Victoria 5 3
Bilet avion Vancouver-Calgary (WestJet) 79 53
Transfer aeroport – autobuz 300 3 2
Bilet autocar Calgary-Banff și retur (Greyhound) 51 34
Cazare Banff – YWCA Banff Hotel, 2 nopți 85 57
Bilet shuttle Banff-Lacul Moraine și retur 25 17
Bilet shuttle Banff-Lacul Louise și retur 10 7
Bilet autobuz Roam 2 1
Bilet avion Calgary-Montreal (Air Transat) 231 155
Cazare Montreal – Hostel Alexandrie, 1 noapte 35 24
Bilet avion Montreal-Toronto-București (Air Canada)
Total 2193 CAD 1467 EUR

Electronic Travel Authorization (eTA)

Curiozitați despre Canada: nu mai este nevoie de viză, dar înainte de plecare trebuie să obții o autorizație electronică de călătorie, pentru care se completează un formular online și se plătește o taxă modică (7 CAD). Aprobarea vine pe email, eu am primit-o după câteva minute de la aplicare.

Despre Canada și vizita acolo: e obligatoriu să obții eTA înainte de plecarea în Canada. Nu e nevoie să tipărești nimic, dar vei fi întrebat la aeroport dacă ai eTA, iar la sosirea în Canada vor verifica în sistem dacă ai primit aprobarea.

eTA e legată de pașaportul pentru care ai făcut cererea, astfel încât dacă îți schimbi pașaportul între timp trebuie să mai aplici încă o dată pentru eTA (în Canada vor verifica aprobarea după numărul pașaportului).

Chiar dacă nu mai este nevoie de viză, tot am petrecut peste o oră la sosirea pe aeroportul din Montreal. Întâi trebuie să mergi la un automat care îți scanează pașaportul, îți face o poză și îți eliberează o chitanță cu care te plimbi pe la 3 ghișee, la ultimul având parte de un mini-interviu în care ești întrebat ce cauți pe acolo, dacă ai rude în Canada, dacă ai bani suficienți etc.

La mine tipul care mi-a luat acest interviu a vrut să vadă și biletele de avion interne și pentru că acestea erau împreună cu toate rezervările a stat și s-a uitat prin toate documentele tipărite. Încă o dată s-a dovedit o idee bună să îmi tipăresc rezervările și biletele cumpărate online, n-a mai trebuit să răspund la întrebări suplimentare.

Biletele de avion

Am zburat București – Frankfurt – Montreal cu Lufthansa și Montreal – Toronto – București cu Air Canada. Biletul a costat 440 EUR – unul dintre motivele pentru care m-am hotărât pe nepusă masă să îmi fac concediul acolo, deși Canada nu fusese niciodată în wishlist-ul meu.

Mai târziu am constatat că prețul mic pentru acest bilet de avion m-a indus în eroare, pentru că am cumpărat alte bilete pentru zboruri interne care aproape mi-au dublat costul: trei bilete de avion pe ruta Toronto – Vancouver – Calgary – Montreal m-au costat 354 EUR în total și încă asta a fost destul de puțin.

Dacă vă bate gândul să luați trenul de pe Coasta de Est până pe Coasta de Vest, să știți că drumul durează trei zile și costă mult mai mult decât cele trei zboruri interne de care ziceam mai sus (verificați Canada hartă).

La întoarcerea din Canada am zburat Montreal – Toronto – București. Zborul Toronto – București este unul direct, cred că este singurul zbor intercontinental care aterizează pe Otopeni.

E un avion mai mic, care mi-a lăsat senzația de low-cost – scaunele din avion nu aveau ecrane pentru filme, exista o aplicație pe care ți-o puteai descărca cu wifi-ul intern și cu care puteai urmări filme pe tableta proprie; dacă nu aveai una… well, ghinion.

Buget pentru Canada

Trenuri

Pe Coasta de Est am călătorit între orașe cu trenul, biletele le-am cumpărat online de la VIA Rail Canada. Ca o particularitate față de trenurile din Europa, în Canada accesul la tren sau pe peronul pe care se află trenul se face cu îmbarcare ca la avion.

Sunt niște angajați care îți verifică biletul și te îndrumă spre vagonul tău. Asta presupune cozi, câteodată destul de lungi – în gara din Montreal am fost șocată să văd ce coadă lungă era la trenul pentru Quebec.

Ajunsesem la gară cu 30 de minute înainte de plecarea trenului și m-am temut că pierd trenul la câte persoane erau la coadă, dar angajații VIA Rail s-au mișcat repede și nu a pierdut nimeni trenul.

Datorită acestor îmbarcări lungi, în gările mari trenul stă destul de mult: trenul de la Ottawa la Toronto s-a oprit și în Montreal, unde am stat aproape o oră. Există și trenuri turistice care sunt destul de scumpe, ca Rocky Mountaineer în Parcul Național Banff.

Buget pentru Canada

Transport local

Peste tot am folosit transportul în comun. În unele orașe turistice, ca Banff, există și trasee de autobuze turistice care leagă diverse obiective turistice din afara orașului. Tot în Banff exista și un shuttle gratuit care făcea legătura între diverse parcări mari și obiectivele turistice, ca Lake Louise, sau un shuttle cu plată, pe distanțe mai mari.

Despre Canada, transportul public: un bilet de autobuz sau metrou costă 3-4 CAD, nu e foarte ieftin în orașe. Probabil e mai rentabil să îți faci abonament. Se poate plăti cash șoferului, dar trebuie să ai bani ficși la tine, nu îți dă nimeni rest.

Ca o excepție, în Banff, pe unul din autobuzele turistice, pentru că șoferul nu avea rest și eram în afara orașului (nu puteam rămâne acolo), mi-a dat un voucher cu care m-am dus la unul din magazinele partenere și mi-am recuperat banii. O idee foarte bună…

Buget pentru Canada

Cazare

Cazarea în Canada mi s-a părut cam scumpă, așa că am stat la hosteluri: de la caz la caz am plătit între 30-40 CAD / noapte.

Mâncare

La capitolul ăsta mi-am făcut de cap cu poutine – mâncare originară din Quebec, care constă în cartofi prăjiți cu o brânză crocantă deasupra și un sos gros. Clătite americane cu sirop de arțar. Cafele și dulciuri de la Tim Hortons. Înghețată.

Numai mâncare sănătoasă…

Buget pentru Canada

Taxe

Prețurile afișate nu includ TVA, care se adaugă în momentul în care plătești produsul. TVA-ul e format din taxele federale și cele locale, iar totalul – Harmonized Sales Tax (HST) – ajunge la 13%. Foarte rar prețul afișat era și cel final, și asta doar la produse cu prețuri mici, de genul o sticlă cu apă etc. Altfel, până și la o banală înghețată trebuie să mai adaugi 13% la prețul afișat. Toate costurile din bugetul de mai sus includ și taxele aferente.

Limbi oficiale Canada

Se vorbesc engleza și franceza, în funcție de regiunea sau orașul în care te afli. Canada populație: Canada are cam 38 de milioane de locuitori (date actualizate pe 2024).

Deși e a doua cea mai mare țară din lume ca suprafață, densitatea populației e super mică: doar vreo 4 oameni pe kilometru pătrat. Asta pentru că o mare parte din țară e ocupată de tundră, păduri și alte zone în care nu prea locuiește nimeni.

* * *

În concluzie, să călătorești pe acolo nu este complicat, dar e cam scump – există și locuri mai ieftine decât America de Nord, asta cu siguranță. Cam atât despre bugetul pentru Canada, dacă aveți întrebări, întrebați 🙂

    1. Coasta de Vest – Vancouver și parcurile naționale – are cele mai frumoase peisaje. Pe Coasta de Est ai, în schimb, Niagara, deci…depinde ce vrei să vezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *