Excursie de o zi prin Toscana: Siena, San Gimignano, Pisa, cu oprire pentru o degustare de vin Chianti într-o zi de noiembrie.
Având în vedere că:
- eram la a doua călătorie prin Toscana
- o aveam pe mama cu mine
- nu aveam foarte mult timp la dispoziție (4-5 zile, în total)
M-am hotărât să cumpăr de la o agenție o excursie de o zi prin Toscana. Am oscilat o vreme între diverse oferte: pe de o parte nu-mi prea venea să revăd exact locurile pe care le vizitasem deja, pe de altă parte știam că locurile acelea sunt foarte frumoase și nu mă deranja să le mai văd o dată.
Mi-ar fi plăcut o excursie care să includă Val d’Orcia (unde îmi doream eu să ajung) și Pisa (unde își dorea mama), dar n-am găsit combinația asta, erau altele, așa că până la urmă am ales excursia A special day in Tuscany: Pisa, San Gimignano, Siena, de la Ciao Florence.
O excursie de o zi cu o agenție presupune din start un anumit program de respectat. Eram puțin sceptică la început, urăsc călătoritul în grup organizat, cu un ghid care deschide drumul cu o umbreluță, fără libertatea de a colinda singur, dar în cazul de față nu a fost așa.
Ne-am dus dimineața devreme, la 8, la locul de întâlnire care a fost vizavi de Gara Santa Maria Novella din Florența. Ne-am strâns acolo participanții la mai multe tururi și fiecare dintre noi a primit o bulină lipicioasă pe care ne-am pus-o pe rever.
Ghidul nostru (Antonio) a fost foarte simpatic, a avut răbdare cu noi și nu a făcut glume răsuflate. Pentru că erau și turiști spanioli în autocar a vorbit în engleză și în spaniolă, iar programul nostru a fost următorul: mergeam până la destinație cu autocarul, acolo coboram și plecam în grup cu ghidul în frunte până la locul de întâlnire, iar de acolo aveam timp liber (o oră sau două) pentru vizitat pe cont propriu. La ora stabilită ne întâlneam cu tot grupul și ne întorceam împreună. Motivul era că autocarul trebuia să parcheze undeva în afara zonei turistice și dacă am fi plecat singuri spre centru ne-am fi rătăcit.
Imediat după plecare am aflat că programul se schimbase puțin, Pisa urma să fie abia la final, nu prima oprire, care pentru noi a fost Siena, astfel că traseul a fost Florența – Siena – Chianti – San Gimignano – Pisa – Florența. La 8 seara eram înapoi în Florența, toată excursia durând 12 ore.
Siena
E un oraș care merită o vizită mai lungă, într-o oră și jumătate, cât am avut noi, nu apuci să vezi decât piața centrală (Piazza del Campo) în care de două ori pe an are loc Palio di Siena, o celebră cursă de cai. Vedeți aici fotografii de la călătoria mea din 2010, când am stat la Vila Fiorita și am aflat pentru prima dată cât de bună este brânza pecorino și ce bine merge ea cu un vin roșu ca cel produs în Montepulciano.
Cum anul acesta am fost în Siena la sfârșitul lui noiembrie, am contracarat dimineața friguroasă cu un espresso la o cafenea din piață. Știu că ne-am obișnuit cu porțiile gigant de la Starbucks și credem că asta este norma, dar în Italia cafeaua se bea din degetare and I love it 😊
Chianti
Din toată excursia prin Toscana cel mai mult mi-a plăcut trecerea noastră prin Chianti: viile aurii de pe dealuri cu turnurile din San Gimignano în depărtate mi s-au părut decorul perfect pentru o vacanță de toamnă. Chianti este doar o bucățică din Toscana și este celebră pentru vinurile ei, iar noi exact pentru vinuri ne-am dus acolo.
Masa de prânz (inclusă în prețul excursiei) a fost la o fermă din zonă – La Marronaia – care își produce propriul vin și propriul ulei de măsline. Am avut o degustare de vinuri (roșu, rosé, alb, licoros), un aperitiv, niște paste nu prea grozave și un desert cu niște biscotti din migdale (cantucci) care se mănâncă înmuiați în vin dulce. Vinurile Chianti se fac din soiul Sangiovese – pentru ca un vin să poată folosi numele de Chianti trebuie să fie produs din minim 80% struguri Sangiovese.
Mi-a plăcut uleiul lor de măsline care, fiind virgin și extras la rece, era așa cum trebuie să fie un ulei de măsline adevărat, adică puțin amar, nu ca sortimentele contrafăcute din magazine. Cine a încercat vreodată o măslină crudă dintr-un măslin știe că ele sunt…ei bine, amare.
San Gimignano
Următoarea oprire a fost la San Gimignano delle belle Torri, orășel celebru pentru turnurile sale ridicate de bogătașii locului. În turnuri se locuia, nu erau de apărare, ci doar de fală, de obicei bucătăria se amenaja la ultimul etaj astfel încât, dacă izbucnea un incendiu, să scape cu viață.
Tot în San Gimignano, în piața cu fântână, se găsește cea mai bună înghețată din lume, se numește Dondoli și o recunoașteți după coada de la intrare. Alături este o altă gelaterie care a câștigat și ea premiul de „cea mai bună înghețată din lume”, dar acolo nu era coadă, că nu mâncase Obama la ei.
Dacă aveți posibilitatea să închiriați o mașină puteți merge la Volterra – un orășel similar lui San Gimignano, dar care nu e inclus în circuitul turistic și către care nu există transport public.
Pisa
Last, but no least, Pisa! Un oraș care tot apare prin ghiduri cu celebrul său turn înclinat (de fapt nu doar turnul se înclină, ci toate construcțiile din zonă), dar care, în afară de Piazza dei Miracoli, nu are altceva de oferit. Am ajuns acolo după-masa, începuse să se întunece, am trecut printre zeci de tarabe cu fleacuri inutile și am ajuns în Piazza dei Miracoli.
Locul mi s-a părut neașteptat de mare, turnul nu m-a impresionat mai deloc, m-am minunat de câtă lume se poate prosti stând în poziții ridicole ca să dea iluzia, în poze, că sprijină turnul (?!?) și de abia așteptam să putem pleca, că era deja frig și eram obosită și mi-era și foame. Exact atunci, după ce totul mersese șnur la celelalte opriri, s-au găsit niște uruguayeni să întârzie și am mai stat să îi așteptăm. La 8 seara eram înapoi în Florența, obosiți, ca după o zi plină.
Cum vizitezi Toscana
O excursie cu o agenție poate nu e modul ideal de a vizita niște locuri, timpul e prea scurt pentru a vizita un oraș în întregime și ești tot timpul cu ochii pe ceas, să nu întârzii la locul de întâlnire, dar dacă nu aveți altă posibilitate și vreți să vedeți un pic din Toscana, poate fi o variantă de luat în seamă.
Am cumpărat excursia A special day in Tuscany: Pisa, San Gimignano, Siena de la agenția Ciao Florence, a costat 65 de Euro.
Am achitat prețul online, se poate plătit și prin Paypal și dacă te răzgândești înainte de plecare îți primești banii înapoi. În excursie e inclus: ghidul, transportul cu autocarul, masa de prânz din Chianti. Nu sunt incluse apa sau alte gustări, așa că mergeți pregătiți de acasă.
Cam in aceeasi perioada am fost si noi in Toscana si mi s-a parut ca toamna este un sezon care o infrumuseteaza si mai mult. Si chiar si in sezonul asta, am vazut multe grupuri organizate cu turisti, cele mai multe cu asiatici. Noi nu suntem adeptii tururilor organizate, mai ales acum cu un copil, insa nu se stie niciodata…
Nici eu nu sunt fan tururi organizate, dar de data asta am facut o exceptie.