Cum se obține viza de Rusia

Cum se obține viza de Rusia

by Anca @ 1001 călătorii
5276 views

Pentru că de ieri sunt fericita posesoare a unei vize de Rusia, o să scriu mai jos ce am învățat în zilele astea de cercetări și stat pe la cozi. În primul și în primul rând, în caz că nu știți cum stă treaba, ca să vizitezi Rusia îți trebuie viză. Lucrul ăsta se întâmplă cam de când a intrat România în NATO și a introdus viză pentru ruși iar ei, la rândul lor, au introdus viză pentru români. Înainte de episodul NATO, când toată Europa ne cerea viză peste viză pentru fiecare colțișor de Schengen, la ruși se putea călători fără așa ceva.

Pentru început este bine să verificați site-ul Ambasadei Ruse pentru ultimele informații privind regimul vizelor, mai ales dacă vă trebuie viză de afaceri sau de tranzit sau de studii. Eu o să scriu despre viza turistică obișnuită, în regim normal (5 zile lucrătoare), cu o singură intrare.

Documente necesare

Aveți nevoie de toate lucrurile de mai jos:

#1. Pașaport (valabil minimum 6 luni). Logic ăsta e obiectul absolut necesar pentru a călători în afara UE, iar dacă nu aveți, obținerea pașaportului trebuie să fie prima voastră grijă.

#2. Formular completat și semnat de titular. Formularul se descarcă de pe site-ul ambasadei și se poate completa de mână sau pe calculator. Pe formular se lipește frumos una bucată:

#3. Fotografie format pașaport. Eu mi le-am făcut într-unul din automatele alea din stațiile de metrou, 4 poze format pașaport plus una mare, totul la 16 lei.

#4. Voucher turistic și confirmare de primire a turistului străin (din partea firmei turistice ruse). Ei, aici este un pic mai complicat, a nu se confunda voucherul turistic cu rezervarea la hotel, nu, vă trebuie o invitație scrisă și ștampilată de la o agenție turistică din Rusia, în copie sau în original, dar copia este suficientă. Această scrisoare v-o poate da hotelul la care urmează să stați – unele hoteluri fac asta gratuit, altele doar contra cost – întrebați-i dacă vă pot trimite o ”invitation letter for visa” și cât v-ar costa acest document.

Prețul obișnuit e în jur de 30 de Euro, dar, atenție, există variante mai ieftine, o puteți comanda online la un preț mult mai mic. Eu am plătit 19 USD și, deși alesesem cea mai ieftină variantă (obținerea scrisorii în 3 zile lucrătoare), ei mi-au trimis-o în aceeași zi, după câteva ore. E vorba de site-ul Russian Visa Guide unde puteți comanda online scrisoarea invitație.

În caz că în formularul online nu veți găsi numele hotelului la care urmează să stați în Rusia (sunt trecute doar hotelurile importante), trimiteți un email la info at russianvisaguide . com și vor face manual modificarea în invitație. Scrisoarea o primiți pe email și va trebui să o verificați; atenție – documentul este în limba rusă, cu caractere chirilice, fie rugați pe cineva care știe limba rusă să vă ajute, fie încercați voi s-o descifrați, cu traducerea alfabetului chirilic lângă voi. Nu e chiar așa de greu cum pare 😊

Încă ceva: pe scrisoarea invitație de la agenția rusă și pe formularul de la punctul 2 trebuie să fie trecute aceleași date de intrare/ieșire din Rusia, aceleași nume pentru hotelurile/hostelurile la care urmează să stați.

#5. Asigurare medicală (original și copie). În privința asigurării nu vă pot da sfaturi, prețuri, recomandări, eu am asigurare medicală de la compania la care lucrez; în cazul în care știți că aveți și voi așa ceva, cereți o adeverință în acest sens de la departamentul de resurse umane și vă prezentați cu ea la ambasadă. Dacă aveți și card din acela de plastic de asigurat, să îl aveți la voi, mie mi l-au cerut și i-au făcut o copie.

#6. Banii de taxă. Taxa în regim normal este 35 de Euro, se plătește doar în dolari noi, emiși după 1996, la cursul din ziua respectivă (eu am plătit 50 USD, dar în alte zile taxa a fost 52 USD sau 54 USD, depinde de curs). Această taxă nu se poate plăti decât cash, în dolari, nu în lei, nu în Euro, nu cu cardul. Dacă nu aveți dolari la voi o să trebuiască să mergeți la o casă de schimb valutar.

UPDATE 2014: citiți aici despre taxa consulară.

Programul secției consulare

Adresa este str. Tuberozelor nr. 4, sector 1, București, este aproape de Piața Victoriei de unde se poate merge pe jos pe Kiseleff până pe Tuberozelor. Programul cu publicul este doar luni, marți, joi și vineri între 9.00 – 12.30, dar vă recomand să vă prezentați acolo de la prima oră, dacă mergeți vara, când toată lumea pleacă în concediu: eu am stat de 3 ori la coadă pentru că în primele două dăți m-am dus pe la 11.30, am găsit ditamai coada și la 12 și ceva deja intra ultima grupă de 5 oameni. Dacă aveți ghinionul ca înaintea voastră să fie cineva de la vreo agenție cu 80 de pașapoarte la el, coada ”merge” și mai greu.

Cu toate acestea luni, când am fost să ridic pașaportul, pe la 11 și ceva nu era nimeni afara, probabil că numărul de persoane depinde foarte mult de la o zi la alta. Încă ceva, dacă veniți din provincie, direct de la tren, lăsați bagajele la gară; cei de la pază n-o să vă permită să intrați în secția consulară cu valiza după voi și va trebui s-o lăsați vreunui străin, pe stradă.

Alte recomandări

Viza se emite doar pentru perioada menționată în cerere, nu poate fi modificată ulterior sau extinsă pe teritoriul Rusiei. Dacă înainte de plecare vă răzgândiți și vreți să stați mai mult, trebuie să mai aplicați o dată pentru viză. Informații mai detaliate se găsesc pe site, dar nu știu în ce măsură sunt actualizate, dacă aveți nelămuriri mai bine sunați la consulat. În caz că vreți să mergeți printr-o agenție de turism din România, se ocupă ei de obținerea vizelor, altfel aveți nevoie de toate documentele de mai sus.

Puteți trimite și pe altcineva să depună actele sau să ridice pașaportul vizat, nu e o problemă. A, și nu mi-a cerut nimeni rezervările de cazare / transport sau ceva suplimentar, doar ce am menționat mai sus. Când vă prezentați să ridicați pașaportul nu mai este nevoie să stați la coadă, sunați la interfon și mergeți înăuntru. Baftă!

NOTĂ: între timp e posibil să fi apărut modificări în procedura de obținere a vizei pentru Rusia. Pentru siguranță verificați în primul rând site-ul Ambasadei Ruse, secția consulară.

112 comentarii
0

112 comentarii

Ioana 26 iulie 2011 - 9:47 am

Ghinionul si mai mare este sa te duci sa ceri viza iarna, pe un frig de crapa pietrele. Ne-au tinut la poarta ambasadei, in ger, mai bine de o ora, desi nu era plin inauntru. Eram bocna si abia imi mai puteam misca buzele cand am fost in sfarsit poftiti inauntru, unde nu a durat mai mult de 10-15 min. 🙁

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 26 iulie 2011 - 9:49 am

Auch! Credeam ca iarna sunt mai putini solicitanti si nu ii tin in frig, afara 🙁

Răspunde
Liliana 26 iulie 2011 - 10:35 am

Sa inteleg ca biletele de tren / avion ti le cumperi fara sa fii sigur ca iti da viza?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 26 iulie 2011 - 10:40 am

Da, fara, dar orice bilet ti-l poti lua asa, e treaba ta daca faci rost dupa aceea de viza sau nu 🙂 Oricum, eu ma asteptam sa primesc viza, iti verifica documentele la depunere si daca sunt ok nu prea mai are ce sa apara dupa aia…

Răspunde
Liliana 26 iulie 2011 - 10:36 am

Intotdeauna am avut dilema asta: intai aplici pt viza sau intai cumperi biletele fara sa stii daca iei viza …

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 26 iulie 2011 - 10:42 am

Ca sa-ti raspund la a doua intrebare, cred ca e mai bine sa aplici intai pentru viza, mai ales cand e vorba de tari care mai si refuza, de exemplu SUA… Dar cand sunt calatorii de afaceri de cele mai multe ori intai se cumpara biletul 🙂

Răspunde
Liliana 26 iulie 2011 - 10:43 am

Bine de stiut :). Asta pentru din astia ca mine, care nu-s prea umblati in afara Europei, adica acolo unde e nevoie de ambasada, viza, etc. Ma rog, astea is scuzele mele patetice pentur lipsa de curaj de a ma avanta prin alte culturi, mai la distanta, mai diferite, mai …

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 26 iulie 2011 - 10:44 am

Nici eu nu-s umblata in afara Europei, dar incet-incet ma desprind de ea 🙂 Nu-i asa greu nici cu vizele astea, atata doar ca toate costa 🙁

Răspunde
Liliana 26 iulie 2011 - 10:46 am

Am vazut, am cateva zile de cand studiez intens o ruta anume … si imi trebuie viza si imi trebuie multe 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 26 iulie 2011 - 12:17 pm

Ma faci curioasa, ce ruta anume? 🙂

Răspunde
Claus Web 26 iulie 2011 - 12:22 pm

Muuult de munca, in schimb cred ca merita efortul si banii pentru a ajunge acolo, nu?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 26 iulie 2011 - 12:24 pm

Da, merita, eu nu voi vizita decat 2 orase, dar o tara asa mare are mult mai multe locuri frumoase de care noi nu stim mare lucru…

Totusi, cred ca cel mai greu e sa strangi toate informatiile de care ai nevoie, nu documentele in sine 🙂

Răspunde
Liliana 26 iulie 2011 - 12:27 pm

Strict secret :). Glumesc, dar nu-mi vine sa spun inainte devreme, cand inca e doar un amestec de dorinte parfumate.

Si eu cred ca cel mai complicat e sa strangi toate informatiile la un loc. Ideal e daca a mai fost cineva pe acolo si a impartasit din experienta. Asta apropo de dream, travel, share 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 26 iulie 2011 - 12:31 pm

Inteleg perfect genul asta de superstitie, nici mie nu-mi vine sa vorbesc de unele planuri inainte de vreme 🙂

Răspunde
spawn 3 februarie 2012 - 8:40 pm

salut
noi mergem doi in iunie 2012
as vrea sa stiu daca invitatia de la Russian Visa Guide trebuie solicitata pentru o persoana sau pentru amandoua
adica ar trebui sa platim o data sau pentru fiecare persoana in parte ?
multumesc

Răspunde
alex72aca 8 mai 2012 - 12:44 am

am gasit o mandra in russia si vreau sa ma duc la ea :OARE pot saobtin viza de la paris?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 8 mai 2012 - 9:18 am

Nu ar fi mai bine daca ati pune intrebarea asta celor de la ambasada din Paris?

Răspunde
Horia 9 mai 2012 - 5:25 pm

Vara asta planuiesc sa merg in Rusia la prietena mea si am niste intrebari,avand in vedere ca e prima oara cand merg

1.Daca iau o viza tip "tourist" este necesar sa stau la hotel sau nu ? Din cate am inteles pot sta si la prieteni (in cazul meu prietena)

2.Este nevoie de datele ei din buletin pentru viza/scrisoare de invitatie sau altceva ? Invitatia privata iese din discutie,nu are loc de munca si ia prea mult timp procesarea si altele

3.Este nevoie in acea scrisoare de invitatie sa precizez datele ei sau ale mele ?

Astept raspunsul urgent! Multumesc anticipat!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 9 mai 2012 - 5:40 pm

1. In invitatie se precizeaza unde stai (ex: hotel, hostel), dar nu iti cere nimeni nicio rezervare, nu te opreste nimeni pe strada in Rusia sa verifice unde stai de fapt. E decizia ta ce declari. Nu stiu care e procedura pentru cei care vor sa declare ca stau la prieteni/rude – iti sugerez sa intrebi la consulat.

2. Invitatiile turistice sunt emise doar de catre agentiile turistice din Rusia, cea de business de catre firma din Rusia la care mergi si de Serviciul de Migratie din Rusia, persoanele fizice nu pot elibera invitatii, din cate stiu eu.

3. Ale tale, evident, din moment ce tu calatoresti in Rusia.

Răspunde
Horia 9 mai 2012 - 6:49 pm

Mersi! Chiar ma ingrijoreaza birocratia din Rusia,recunosc ca imi fac griji cat 100 uneori,dar vestile acestea m-au mai linistit,pentru inregistrare trebuie mers la Politie in 72 de maxim stiu,iar apoi persoana la care stau ( sau oricine din locuinta daca sunt mai multi ) trebuie sa mearga la posta cu pasaportul meu si buletinul persoanei respective,si sa completeze un formular care are 2 cupoane,unu ramane la mine cum ar veni,si unu la persoana care ma gazduieste pentru ca la plecare sa fie trimis la biroul de imigrari sa se stie ca ai plecat.Formularul completat de asemenea se trimite dupa completare,prin posta la biroul de imigrari.Birocratie de otel!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 9 mai 2012 - 6:57 pm

Eu am stat cam 1 saptamana in Rusia si cand i-am intrebat pe cei de la hostel daca trebuie sa ma inregistreze la Politie mi-au zis ca e nevoie doar daca stau mai mult de o saptamana.

Actele mi-au fost cerute doar la granita si nu verificau decat viza. Trebuie insa sa ai grija la perioada pentru care ceri viza – exact pentru perioada aceea vei primi viza si daca depasesti perioada nu mai poti iesi din tara, trebuie sa faci rost de documente suplimentare si e ceva bataie de cap, mai bine ceri viza pentru o perioada de timp mai mare decat sa te trezesti ca ti-a expirat viza.

Răspunde
Costel 10 mai 2012 - 12:12 pm

Formularul pentru obtinere viza se completeaza in engleză sau romana.Multumesc

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 10 mai 2012 - 12:34 pm

Formularul este in limba engleza, deci…

Răspunde
Costel 10 mai 2012 - 12:17 pm

Trebuie mers. Personal la viza sau poate depune si ridica si alt cineva

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 10 mai 2012 - 12:34 pm

Am scris in articol lucrul asta.

Răspunde
Horia 10 mai 2012 - 2:14 pm

As mai avea o intrebare.Am inteles ca trebuie si o viza de tranzit pentru Ucraina.Pentru cate intrari ar trebui facuta ? Una sau doua ? E destul de scumpa oricum,pentru doua intrari e 120 dolari.

Iar pentru formularul descarcat de pe site-ul ambasadei la intrari,aceeasi intrebare,cate intrari bifez ? Una sau doua ?

Este nevoie sa depun actele pentru viza din Rusia neaparat cu 60 de zile inainte ? Sa inteleg ca daca as vrea sa plec in august ar trebui ca pana in iunie,sau hai 3-4 iunie,cam atunci ar trebui depuse actele nu ?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 10 mai 2012 - 2:19 pm

Pentru Ucraina nu trebuie viza. Daca in Rusia vei avea doua intrari si doua iesiri, bifezi 2.

Nu trebuie neaparat cu 60 de zile inainte, viza se emite in 5 zile lucratoare, la care iti mai iei o marja de siguranta…

Răspunde
Horia 10 mai 2012 - 2:28 pm

Nu trebuie viza de tranzit ? Mie mi s-a spus de multa lume ca trebuie.

Răspunde
Horia 10 mai 2012 - 2:36 pm

Mentionez ca eu voi merge cu trenul,nu cu avionu.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 10 mai 2012 - 2:42 pm

Nu trebuie sa ma crezi pe mine (sau pe altii) pe cuvant, exista informatii oficiale:

http://www.mfa.gov.ua/romania/rm/4671.htm

unde scrie foarte clar: “Conform Deciziei Guvernului Ucrainei, de la 01 ianuarie 2008 cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul Ucrainei. Termenul maxim de sedere in Ucraina fara viza este 90 de zile in perioda de 180 de zile.”

Eu am fost anul trecut cu trenul Romania-Ucraina-Moscova, nu e nevoie de viza, la trecerea granitei ti se cere sa completezi o hartie pe care o pastrezi pentru ca ti se va cere la iesire, asta e tot. Dar daca vrei sa fii sigur ce te impiedica sa suni la ambasada Ucrainei si sa verifici?

Răspunde
Horia 10 mai 2012 - 2:58 pm

Multumesc de informatii! M-am mai linistit deoarece ma speriasem ca necesita o groaza de bani.M-am uitat pe site-ul lor si o viza de tranzit pentru o intrare e vreo 50 de dolari si pentru doua intrari,e 120,practic mai mult decat imi ia pentru viza de Rusia…oricum o sa sun doar sa fiu sigur,si inca o data multumesc pentru informatii! Chiar mi-au fost si imi sunt de un ajutor enorm!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 10 mai 2012 - 3:02 pm

Cu placere! Oricum, sa suni si la ambasade nu strica niciodata, regulile se pot schimba oricand.

Răspunde
Horia 10 mai 2012 - 3:28 pm

Totusi pe site-ul lor apare viza de tranzit,dar banuiesc ca este pentru cei care merg cu automobilul,sau ma insel ? Chiar daca s-ar fi schimbat,doar pentru a trece,sa dai 50 de dolari,mi se pare exagerat.Voi suna maine dimineata caci asa am observat ca dupa-amiaza lumea deja nu mai raspunde la telefoane.Sper sa nimeresc pe cineva care macar sa imi poata raspunde la intrebare,caci cand am sunat la Ambasada Rusa,mi-a raspuns un domn care cu parere de rau o spun,mai mult m-a aburit decat sa ma ajute.Sper sa nu fie asa si la ucrainieni.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 10 mai 2012 - 3:43 pm

Nu stiu unde gasesti tu ca se cere viza pentru Ucraina…

Răspunde
Horia 10 mai 2012 - 3:58 pm

Am dat telefon acum cateva zile la Politia de Granita si ei mi-au transmis lucrul acesta.Nu stiu,poate au inteles ei viza de sedere,desi eu am specificat clar ca eu merg in Rusia si nu caut sa stau in Ucraina.

Răspunde
Horia 12 mai 2012 - 7:40 pm

Revin cu o noua intrebare,pentru invitatia comandata online,chiar e necesar cont Paypal ? Nu pot plati direct din contul bancar sau altfel ?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 12 mai 2012 - 8:53 pm

Eu am platit cu cardul.

Răspunde
Horia 12 mai 2012 - 9:37 pm

Fara a folosi Paypal nu ? Nu de altceva dar am oroare de ei,niste prieteni au pierdut sume importante din cauza lor

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 12 mai 2012 - 9:44 pm

Fara.

Răspunde
Horia 19 mai 2012 - 11:42 pm

In zilele urmatoare voi comanda invitatia.Din cate am inteles,trebuie completata folosind caractere chirilice daca nu ma insel ? Vreau sa depun actele pana in 2-3 iunie,deoarece as vrea sa plec pe la sfarsitul lunii Iulie,sau inceputul lunii August.Dupa ce voi reveni va voi transmite si impresile si experientele,si eventualele detalii legate de hartogaraie 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 20 mai 2012 - 11:53 am

Nu trebuie completat nimic in chirilice. Ei iti emit invitatia scrisa in chirilice. Bafta.

Răspunde
Horia 29 mai 2012 - 12:27 pm

La invitatie,dupa ce procesarea datelor,la modul de plata nu apare Romania.Apar o gramada de tari,dar Romania nu, ce tara sa aleg daca nu ? Sau sa le trimit mail special cu numarul cardului si cu tara ?

Răspunde
Horia 29 mai 2012 - 12:38 pm

Si inca ceva,pe formular dar si pe invitatie,unde voi scrie ca stau,chiar daca nu stau la hotel,ce scriu ? Eu urmeaza sa stau la prietena,deci trec datele ei sau ce ? Scuze de atatea mesaje,dar sunt cam ageamiu in chestiunile vizei 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 29 mai 2012 - 1:37 pm

Nu stiu, mai bine intreaba-i pe ei.

Răspunde
Horia 29 mai 2012 - 1:39 pm

Pai cand ai comandat invitatia,la procedura "Order" ce tara ai pus ? Mi se pare ciudat sa existe Romania cand vine vorba de nationalitate,dar la card,nix

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 29 mai 2012 - 1:45 pm

A trecut aproape un an de zile de atunci, nu mai tin minte chiar fiecare chestie pe care am bifat-o. Contacteaza-i si incearca sa rezolvi problema direct cu ei sau daca nu cu ei, cu altcineva. Sunt multi care care emit invitatii pentru viza pentru Rusia.

Răspunde
Horia 29 mai 2012 - 6:16 pm

Cu chiu cu vai am reusit sa obtin invitatia,desi mi s-a parut destul de usor,avand in vedere ca plata se face intr-un fel prin Paypal ca guest prin cardul de debit.Oricum,invitatia ramane asa cum e nu ? O printez si o adaug la dosar cand ma duc la ei,nu o modific sau ceva.Intreb doar sa nu fac vreo prostie,mai bine intreb decat sa-mi dau pumni in cap dupa aceea 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 29 mai 2012 - 6:21 pm

Da, o printezi si mergi cu ea la ambasada. Verifica totusi sa fie corecta, mai ales perioada pentru care este emisa si care trebuie sa coincida cu perioada pentru care ceri viza. Iar adresa/hotelul pe care le-au trecut in invitatie trebuie sa coincida cu ce ai trecut pe fisa de cerere de viza.

Răspunde
Horia 29 mai 2012 - 6:34 pm

Adresa ? Care adresa exact.Eu nu am cerut hotel sau altceva,decat Turist.Pot sa ti-o trimit prin mail daca e nevoie.

Răspunde
Horia 29 mai 2012 - 6:36 pm

Hotels in Russia:
Rostov-on-Don Tourist 59 Budennovski Prospekt, Rostov-on-Don 344038, Russia

Asta ar fi adresa ? Mi-au lasat in mail niste detalii

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 29 mai 2012 - 6:39 pm

Adresa la care stai in Rusia si pe care o treci in cererea de viza…

Răspunde
Horia 29 mai 2012 - 6:46 pm

Deci in invitatie nu trebuie trecuta ? Eu cand am comandat-o nu am am avut unde sa trec adresa,am ales doar optiunea "Tourist".In cererea de viza pot mentiona unde stau,chiar daca e undeva privat ?

http://imageshack.us/photo/my-images/32/invitatia.png/

Printscreen la invitatie.Deci adresa nu trebuie si pe invitatie sa fie ?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 29 mai 2012 - 6:52 pm

Horia, eu am stat la un hostel, am trecut adresa si pe cerere, si pe invitatie. Nu stiu cum e daca stai la cineva, de ce nu intrebi la ambasada?

Răspunde
Horia 29 mai 2012 - 7:01 pm

Si mai exact cum s-ar completa adresa pe ea ? Sa o comand din nou si sa las spatiu liber unde apar hoteluri si altele ? Am lasat printscreen

http://imageshack.us/photo/my-images/23/invitati2.png/

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 30 mai 2012 - 9:23 am

Pe invitatie? La itinerariu. Intreaba la ambasada daca trebuie sau nu sa fie trecuta adresa.

Răspunde
Horia 30 mai 2012 - 9:43 am

Iar pe formular unde s-ar trece ? La "Name of employer" sau la "Name of host organization you intend to visit" ?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 30 mai 2012 - 10:15 am

Acolo unde scrie:

Name of host organisation you intend to visit? (for tourists – name and reference number of host travel company, for business visas – name of host organisation and destination
city, for private visas – full name and address of host)

Răspunde
Horia 4 iunie 2012 - 10:48 am

Am fost am pus actele,mi s-a parut ciudat ca nici nu s-a uitat preat bine pe formular,am dat invitatia,s-a uitat rapid pe pasaport si pe asigurarea medicala si…gata.

E obligatoriu sa iau eu pasaportul personal sau poate fi ridicat si de altcineva ?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 iunie 2012 - 12:09 pm

Il poate ridica si altcineva, cu chitanta respectiva.

Răspunde
Ioana 14 iunie 2012 - 1:55 pm

Salut Horia

Vroiam sa te intreb daca ai primit viza?
Daca da, pana la urma ce ai ales la invitatie, la plata cu cardul avand in vedere ca nu este Romania?
Pana la urma ai lasat necompletat hotelul?

Mersi

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 14 iunie 2012 - 2:08 pm

Nicio problema 🙂 I-am scris lui Horia pe email, caci e posibil sa nu mai intre pe blog sa vada intrebarile de aici. Numai bine!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 14 iunie 2012 - 3:30 pm

Ioana, vezi mai jos raspunsul lui Horia:

“Totul a mers super ok,invitatia a fost in regula,nu a trebuit decat sa aleg un hotel pentru invitatie,adresa nu trebuie trecuta nici pe invitatie ( nici nu am cum,pe site e trecut doar hotelul acolo si adresa nu o trec ei),nici pe formular.Plata cu cardul am facut-o via Paypal dar ca guest,prin card normal,eu fiind student imi era frica sa nu il refuze cumva,dar totul a mers ok,am primit invitatia intr-o ora,desi ei zic 3 zile,stiu ca ai scris si tu pe blog ca ai primit la fel 🙂 deci sunt oameni de nadejde.Si in cele din urma,cand am ajuns la ambasada,nici nu am completat tot formularul,nu am completat orasul,hotelul sau altele deoarece erau trecute pe invitatie,deci invitatia e totul,si inca ceva,pasaportul ar trebui sa fie facut pe 5 ani caci din cate am inteles,esti mai de incredere. Am primit viza saptamana trecuta,vineri,avand in vedere ca am fost luni cu actele.Taxa este de 43 de dolari,in regim normal,si 87 in regim de urgenta.Nu prea a fost aglomeratie,in 10 minute am intrat si am iesit,avand in vedere ca am completat si formularul tot acolo.Deci totul este de 10 ori mai simplu decat credeam.Eu voi merge cu trenul,si voi lua bilet la trenul Varna-Saratov,biletul costa 750 ron,dus intors,iar rezervarea trebuie facuta cu 2 saptamani inainte de plecare,iar in Rusia trebuie facuta la gara si costa 20 de euro…destul de mult doar pentru o rezervare dar asta e.Cam asta e tot,deci invitatia e totul,si trebuie completat totul cum e pe site,fara adresa trecuta pe undeva,iar hotelul trebuie trecut obligatoriu chiar daca nu stai acolo,eu stand la prietena,trebuie sa merg la un oficiu postal sa completez un formular si cam atat.In rest ce sa zic,astept calatoria cu nerabdare 🙂 avand in vedere ca e de o importanta sporita pentru mine.Daca mai e ceva,lasa-mi mail te rog si iti voi raspunde la intrebari 🙂 “

Succes!

Răspunde
tania 9 iunie 2012 - 10:12 pm

Nu iti cere nimeni bilet de avion tren sau altceva la consulatul rusiei….deci nu ai nevoie sa cumperi inainte asa ceva

Răspunde
tania 9 iunie 2012 - 10:20 pm

scrie adresa de pe invitatie….tu poti sa stai oriunde doresti

Răspunde
Ioana 12 iunie 2012 - 11:26 am

In primul rand mersi pentru artiol Anca, si felicitari pentru toate calatoriile tale..
Sunt hotarata si eu sa merg in Russia si m-am poticnit la primul pas: invitatia.

Vroiam sa il intreb pe Horia care pare sa aiba informatii mai recente si pe tine daca
1. a primit viza pentru Rusia in primul rand?
2. a fost ok invitatia si daca nu are trecut hotelul? sau sa il trec oricum ca e informativ si nu verifica ei la ce hotel stau?
3.. Pana la urma ce se trece la invitatie, cand vine momentul platii cu cardul? deoarece nu ete trecuta Romania?

Mersi

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 12 iunie 2012 - 11:35 am

Multumesc, Ioana.

Ref. la punctul 2 nu verifica nimeni la ce hotel stai – eu am trecut numele hostelului si adresa, cred ca este mai bine sa treci ceva decat sa lasi gol la itinerariu. Cei care pregatesc aceste invitatii au si o adresa de email la care pot fi contactati – eu le-am scris si mi-au raspuns rapid, poti incerca si tu, daca nu iti raspunde Horia intre timp.

Răspunde
Ioana 12 iunie 2012 - 3:33 pm

Salutare

felicitari pentru site si pentru calatorii–la cat mai multe.
M-am hotarat si eu la Rusia si as avea nevoie de un pic de ajutor din partea ta…si a lui Horia, ca vad ca are date mai recente:
1. daca a luat viza?
2. la invitatie, ce tara a selectat la card, avand in vederde ca nu este romania?
3. pana la urma invitatia ai primit-o si fara sa treci hotelurile la care stai? banuiesc ca ori pot sa nu trec deloc, ori sa aleg oarecare, canu verifica nimeni..i guess.

mersi de ajutor

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 12 iunie 2012 - 3:57 pm

Ioana, ti-am raspuns un pic mai sus, la primul tau mesaj…

Răspunde
Ioana 14 iunie 2012 - 1:53 pm

Mersi de raspuns.
Scuze de duplicat 🙂 ….browserul mi-a facut probleme 🙂

Astept si raspunsurile lui Horia…poate vede 🙂

Răspunde
Ioana 18 iunie 2012 - 10:57 am

Mersi Anca ca l-ai contactat pe Horia pentru mine.
Voi incepe si eu procedurile.

So, thanks and have fun Anca si Horia, wherevere you are!

Răspunde
Roberto 25 septembrie 2012 - 12:09 pm

Eu as dorii sa plec in 15,10,2012 in rusia (moscova) e mai sigur pt viza daca cumperi o invitatie din parteaunei firme turistice sau e ok si invitatia de la pers fizica…pt ca normal as merge acasa la fam prietenei mele…deci nu as vrea sa dau banii pe hotel si intentionez sa raman cam 20 de zile…

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 25 septembrie 2012 - 12:13 pm

Nu stiu nimic despre inviatiile de la persoane fizice, asta ar trebui sa intrebi la ambasada.

Răspunde
luticus 21 octombrie 2012 - 1:55 pm

Cu cat inaintea plecarii * adica data de pe pe vaza in care poti intra in Rusia, poti aplica pentru viza Rusiei. Intreb aceasta pentru ca dupa obtinerea vizai mai trebuie sa solicit in Rusia un permis special pentru o zona o zona de fronttiera si trebuie sa trimit fotocopia vizei ? si care dureaza aproape 60 yile.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 22 octombrie 2012 - 4:18 pm

Emiterea vizei in regim normal dureaza 5 zile lucratoare, deci o primesti intr-o saptamana. Acum cu cat timp inainte se poate emite, nu stiu, banuiesc ca nu ti-o dau cu un an inainte, de exemplu, dar mai bine intreaba…

Răspunde
George 15 noiembrie 2012 - 7:35 pm

Buna seara, am nevoie de putin ajutor din partea voastra in legatura cu formularul pentru viza de Rusia. Am reusit sa fac rost de inregistrare la hotel + invitatie prin paravion.ro dar aici intampin o problema. Ma duc in Moscova 5 zile, nu am sa stau la hotel…am sa stau la prietena mea. Problema este in felul urmator : pe formularul de viza este trecut Name of host organisation you intend to visit. Ce anume trebuie sa trec aici pentru ca habar nu am. Am intrebat pe cineva de la paravion si mi-a zis ca este suficient sa scriu Turist. Nu prea imi vine mie sa cred ca este corect sa scriu turist la name of host organisation you intend to visit. Astept raspunsurile voastre cu cel mai mare drag. Va multumesc

Răspunde
George 15 noiembrie 2012 - 7:46 pm

Am citit comentariile de mai sus in legatura cu Name of host organistion dar tot nu inteleg ce trebuie sa trec mai exact 🙂 doar cuvantul TURIST in nici un caz nu este corect…parere mea.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 16 noiembrie 2012 - 9:37 am

Se refera la numele agentiei de turism care ti-a emis invitatia si “reference number”-ul acesteia. Vezi ce scrie pe invitatia pe care o ai primit-o…

Răspunde
George 16 noiembrie 2012 - 12:08 pm

Buna dimineata Anca ai cumva un id de messenger sa iti trimit ceea ce mi-au trimis cei de la paravion te rog ? Inca sunt in dubii nu stiu ce sa zic…am trimis formularu completat catre cei de la paravion si eu au zis ca este in regula cum am completat la Name of organisation …am trecut Tourist…poate sunt eu paranoia dar simt ca nu este in regula chiar daca ei mi-au spus ca este :)))

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 16 noiembrie 2012 - 1:26 pm

Ti-am raspuns in privat, sper sa fie ok cu viza 🙂

Răspunde
Rasca Dorin 9 decembrie 2012 - 9:14 pm

Buna seara,Anca ti-am citit multe articole cu o mare placere(ti-o spun cat se poate de sincer!). As vrea doar sa ma ajuti cu anumite "chestii" sa le numesc asa.As vrea sa merg la prietena mea in Rusia,mai exact in Moscova,deci o sa stau la ea si imi trebuie doar sa-mi fac rost de o invitatie pt viza.Cum ma sfatuiesti tu sa fac????Imi da niste dureri de cap astia de la ambasada Rusiei la cate informatii mi-au dat si toate au fost……nu prea de folos.Cu invitatia de la fata dureaza mult timp si eu as vrea sa ma duc pe 20-21 luna aceasta.Stii tu vreun hostel care face aceste vouchere intr-un timp relativ scurt?Te-as ruga frumos daca mi-ai putea raspunde cat mai repede sa pot actiona si sa-mi fac viza.Iti multumesc frumos pt intelegere!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 9 decembrie 2012 - 10:19 pm

Pentru invitatie poti sa cumperi una de la cei mentionati in articol, de unde am cumparat si eu, iar daca iti trebuie viza urgent poti sa o iei in regim de urgenta (24-48 de ore sau chiar pe loc), dar taxa e mai mare. Viza in regim normal dureaza o saptamana (5 zile lucratoare). Nu am formulare gata completate.

Răspunde
nouatigaraelectronica 9 decembrie 2012 - 10:22 pm

Buna, daca vrei mai multe informatii te pot ajuta eu. Acum 3 saptamani am reusit sa sau viza de Rusia.

Răspunde
nouatigaraelectronica 9 decembrie 2012 - 10:42 pm

Salut, eu sunt plecat din tara nu are rost sa iti consumi creditul aiurea dar sunt pe messenger daca poti sa intri acum. Te-am adaugat in lista id-ul meu este xsteaua87x

Răspunde
lamariquita 16 februarie 2013 - 11:48 am

Buna Anca,
Am facut si eu dosarul pentru obtinerea vizei de Rusia, luni ma prezint la Ambasada. Un singur lucru nu mi-e clar. Taxa de viza (in cazul meu 92 dolari pentru ca vreau la urgenta) trebuie platita la sucursala ING din apropiere de Ambasada (str. Grigore Alexandrescu, nr. 89-97, corp. C)? Eu aveam impresia ca se plateste direct la Ambasada… Si stiu cei de la banca cat am de platit pentru ziua respectiva? Tu spunei ca suma difera in functie de cursul zilei… Daca ai putea sa imi raspunzi week-endul acesta, sa stiu cum imi fac programul luni…
Mersi.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 16 februarie 2013 - 5:33 pm

Cand am luat eu viza se platea la ambasada, in USD, in functie de cursul EUR/USD. Acum vad ca au schimbat regulile si plata se face intr-un cont si te duci la ambasada cu chitanta. Gasesti pe site-ul lor toate informatiile: http://www.romania.mid.ru/5rom.htm

Răspunde
Alex 8 martie 2013 - 6:59 pm

Buna Anca !!! I NEED HELP :))
Am cateva chestii ce vreau sa te intreb
1 Vreau sa merg in Aprilie in Moscova,o luna de zile. vreau sa stau la un hostel in prima faza o saptamana,dupa aceea pe la cunostinte,in cazul asta de unde fac rost de viza si cum?

2 Sa imi iau biletul de avion inainte de viza sau viza mai intai?

3 Pot sa imi iau bilet doar dus si dupa daca gasesc ceva de munca sa aplic pentru rezidenta ca sa stau acolo?
am scris din nou pentru ca primul mesaj mi sa sters am dat backspace fara sa vreau,ar mai fi ceva sa te intreb,o sa iti scriu din nou daca e,Mersi mult

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 9 martie 2013 - 8:17 pm

1. De la ambasada, nu are importanta unde stai.
2. E alegerea ta
3. Nu stiu, nu verifica nimeni ce bilet ai, dar cum sa procedezi nu pot sa iti spun eu.

Răspunde
denis 20 mai 2013 - 8:26 pm

Buma ziua eu ma aflu in norvegiea pote sami spuie cineva daca pot sa ma duc la moscova cu pasaport rominesc sii moldovines fara viza,mersi mult.

Răspunde
Mihai 23 mai 2013 - 10:37 pm

Buna seara,

De pe 11 pana pe 14 iulie o sa merg pana in Sankt Petersburg, cu autocarul din Tallin. O sa plec cu autocarul din Tallin pe 10 iulie la 23:40, iar pana la granita cu Rusia sunt 230 de km si o sa ajung la frontiera practic pe 11 iulie. La intoarcere am aceasi nedumerire. Plec din Sankt Petersburg pe 14 iulie la ora 20:00 si imi este teama ca o sa aiba intarziere autocarul si o sa ajung la granita dupa ora 00:00 adica pe 15 iulie si o sa am probleme. Ce ma sfatuiti sa fac? Pot sa aplic pentru viza pentru o perioada mai mare chiar daca nu o sa stau asa mult acolo? Adica sa aplic pentru 10-15 iulie? Multumesc

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 24 mai 2013 - 9:11 am

Da, se poate, si eu tot am facut, mi-am luat viza pt o perioada mai mare ca sa fiu sigura ca nu am probleme.

Răspunde
Corina Mladinoiu 30 iulie 2013 - 11:09 am

Buna Anca! Ti-am citit cu interes fiecare articol de pe acest site si m-au incantat sfaturile si recomandarile pe care le-ai oferit. Stiu ca, poate, ai primit zeci de astfel de intrebari, dar te rog sa ma indrumi si pe mine putin. Voi ajunge in St. Petersburg pe 6 septembrie, pentru 3 nopti. Am o singura nedumerire: am facut rezervare la un hotel de trei stele via booking.com. Pentru invitatie, voi aplica la russianvisaguide, exact asa cum ai explicat tu. Intrebarea este daca pentru dosar, trebuie sa solicit hotelului si acel "voucher de cazare" specificat, pe langa aceasta invitatie pentru care voi plati 19$ ? Sau este suficienta doar invitatia pe care va fi scris numele hotelului…etc etc… ? Stiu ca invitatia este valabila doar 30 de zile, astfel ca trebuie sa ma apuc usor-usor de proceduri. Astept cu mare interes raspunsul tau si imi cer scuze daca am fost neatenta si raspunsul la intrebarea mea se afla undeva mai sus…. Iti multumesc!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 30 iulie 2013 - 11:37 am

Buna Corina,

Unele hoteluri te pot ajuta cu obtinerea invitatiei contra unui tarif, nu stiu daca e cazul hotelului tau, dar e practic acelasi serviciu oferit de russianvisaguide, uneori la un pret mai mare. Nu mi-e insa clar ce intelegi tu prin “voucher de cazare” – nu ai nevoie de rezervarea de la hotel pe site-ul russianvisaguide, e suficient sa le spui hotelul/orasul. Daca prin “voucher de cazare” tu intelegi “Voucher turistic şi confirmare de primire a turistului străin” de la pct. 4, aceasta este invitatia pe care ti-o dau cei de la russianvisaguide.

Nu stiu daca m-am facut inteleasa, pe scurt daca aplici pe russianvisaguide pt invitatie NU e nevoie sa dovedesti ca ai cazare undeva, cel putin asa era acum 2 ani si din ce am vazut pe site-ul lor nu s-a schimbat nimic de atunci. Voucherul de cazare este una (ti-o da hotelul), voucherul turistic / invitation letter este altceva (ti-o emite doar o agentie rusa de turism).

Numai bine,
Anca

Răspunde
Corina Mladinoiu 31 iulie 2013 - 1:04 pm

Perfect! M-ai luminat. Multumesc tare mult! Spor in toate sa ai!

Cu drag, Corina

Răspunde
Andreea 10 octombrie 2013 - 6:00 pm

Horia, poti sa imi lasi te rog adresa ta de mail/IDul de mess sau vreo alta cale de comunicare ca sa pot sa te intreb cateva lucruri? As vrea sa plec in Rusia la inceputul lui noiembrie si sa stau la o prietena si inteleg ca si tu ai stat in aceleasi conditii. Daca mai este cineva care are experienta cazarii la o persoana fizica si poate sa dea un sfat legat de obtinerea vizei in cazul asta, va rog lasati o adresa de mail. Multumesc!

Răspunde
Oana 13 februarie 2014 - 1:35 pm

Buna Anca,
Am si eu o intrebare asemanatoare cu cea a Corinei referitoare la "Voucher turistic şi confirmare de primire a turistului străin” de la pct. 4. Pe site-ul ambasadei Rusiei acestea 2 sunt trecute ca doua puncte separate:
4. Originalul sau copia confirmării din partea unei firme turistice ruseşti cu privire la primirea turistului străin.
5. Originalul sau copia voucher-ului turistic, emis de către o firmă turistică rusească.
Inteleg ca e vorba de 2 documente diferite. Cei de la russianvisaguide ti au trimis 2 documente separate?
Multumesc frumos,
Oana

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 13 februarie 2014 - 5:47 pm

Buna,

Mi se pare ca atunci am primit un singur document care a fost suficient, cel mai bine e sa ii intrebi pe cei de la russianvisaguide daca ceea ce ofera ei acopera solicitarile Ambasadei Ruse. Banuiesc ca da, dar nu am cum sa iti raspund eu sigur, mai ales ca de atunci au trecut aproape 3 ani…

Răspunde
Georgiana 1 aprilie 2014 - 10:00 pm

Buna Oana, pana la urma te-ai lamurit? Si eu am aceeasi nelamurire ca si tine, daca invitatia si voucherul de cazare sunt ambele incluse in ceea ce ofera russianvisaguide. Daca ai mai multe informatii te rog imparte-le si cu mine

Răspunde
Georgiana 18 aprilie 2014 - 1:20 pm

Salut, pana la urma am reusit si eu sa obtin viza si m-am gandit sa lamuresc si pe cei care vor mai avea nevoie: ce ofera russianvisa contine atat invitatia, cat si voucherul de cazare, ambele fiind pe o singura foaie. Si da, exista pe site butonul de plata prin PayPal, avand aici posibilitatea sa iti inregistrezi cardul Visa/Maestro si sa platesti astfel cu el.

Cei de la russianvisa au fost ok, dupa ce am facut comanda i-am sunat pt ca uitasem sa trec al 2-lea nume si m-am gandit sa nu fie vreo problema tinand cont ca si al 2-lea nume e trecut in pasaport si imediat m-au ajutat, au facut modificarea si intr-o ora am primit invitatia. La fel si pe pagina lor de Facebook, mi-au raspuns la toate intrebarile pe care le aveam

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 20 aprilie 2014 - 9:06 pm

Multumesc, Georgiana! 🙂

Răspunde
cristina 29 aprilie 2014 - 6:34 pm

Buna Georgiana! Raspunsul tau ma ajuta foarte mult intrucat si eu sunt in cautarea unei agentii acceptate de guvern de la care sa iau invitatia. Anul trecut mi-am obtinut invitatia pentru o calatorie de 2 saptamani de la DEMLINK prin Paravion. Anul acesta am apelat tot la ei, insa mi-a fost respinsa cerera pentru viza intrucat DEMLINK nu mai este pelista agentiilor aprobate de guvern – asta mi se comunicat la consulat. Acum vreau sa depun din nou cererea cu o invitatie de la alta agentie si ma bucur sa aflu ca tu ai obtinut recent cu russian visa.

Răspunde
irina 29 aprilie 2014 - 6:41 pm Răspunde
Georgiana 30 aprilie 2014 - 9:02 am Răspunde
Miky 4 septembrie 2014 - 11:00 pm

Deci pt a obtine visa trebuie actele necesare apoi visa ti o da in fuctie de ?? de exemplu vreau sa stau la moscova 9 zile la o prietena in casa.cum trebuie sa procedez??

Răspunde
Cristina 22 mai 2015 - 12:44 am

Buna seara eu plec in thailanda si am escala in moscov mar intéressa daca imi trebuie viza sau nu ?multumesc frumos

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 22 mai 2015 - 9:11 am

Daca parasesti aeroportul da, daca nu, nu.

Răspunde
cipri 28 septembrie 2015 - 4:55 pm

buna…am reusit sa obtin invitatia datorita http://russianvisaguide.com/ am ales un hotel la intamplare de pe lista pentru ca in orasul unde vreau sa merg eu nu am gasit, intrebarea mea este: cand voi merge la politie sa ma inregistrez voi avea probleme, mentionez ca voi sta la un prieten de-al meu si nu coincide orasul de pe invitatie cu cel unde voi sta…. si de ce acte voi avea nevoie cand voi merge consulat mai exact! multumesc!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 28 septembrie 2015 - 6:28 pm

Nu stiu. Intrebati-l pe prietenul din Rusia sau la ambasada.

Răspunde
Vasile 26 ianuarie 2017 - 2:24 pm

Buna ziua,

Daca ai aprobata o viza turistica pe o perioada de 90 zile, si nu o poti folosi decat in ultimele 30 de zile din toata perioada, este vreo problema ?
Ai nevoie la consulat sa arati un extras financiar in care sa demonstrezi ca pe perioada vizei ai minim o suma de bani si care este suma pentru Rusia ?
Multumesc

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 26 ianuarie 2017 - 3:38 pm

Va rog sa va adresati consulatului, eu nu pot raspunde in locul lor.

Răspunde
Andreea Balalau 18 iunie 2017 - 6:17 pm

Buna. Am și eu o întrebare în legătură cu scrisoare de invitație. Cum procedezi în cazul în care schimbi orașul după câteva zile (să zicem că pleci din Moscova în St Petersburg)? Vei avea nevoie de scrisoare de invitație și pentru următoarea unitate de cazare?
Îmi cer scuze dacă întrebarea asta ți-a mai fost adresată până acum și mi-a scăpat mie răspunsul. Mersi mult.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 18 iunie 2017 - 7:14 pm

Pentru viză ai nevoie de o singură scrisoare de invitație în care se trec hotelurile în care vei sta, din orașele pe care pe care le vei vizita.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: