Acasă Lucruri utile călătorii Cum să călătorești cât poți să plătești: ghidul idiotului* în 3 pași simpli

Cum să călătorești cât poți să plătești: ghidul idiotului* în 3 pași simpli

Publicat: Last Updated on

*(a nice idiot, cu pantofi și rochiță)
Mai țineți minte când am scris textul ăla ”inspirațional” Cum să călătorești ieftin și des? Uitați de el, este incomplet și nesincer, nu știu ce m-a făcut să cred că tocmai eu sunt în poziția de a da sfaturi financiare (ha, ha, HA) altor oameni.

Here are the updates (scuzați englezismele, nu știu ce am zilele astea): anul ăsta am renunțat deja la două călătorii. La un bilet de avion pentru Zürich (200 de Euro, ”o nimica toată”) din care n-am recuperat decât vreo 45 după ce am așteptat fix 60 de zile, am trimis vreo 10 emailuri și m-am enervat maxim pentru că a trebuit să aștept 60 de zile și nu mai puțin (când e vorba să plătești tu nu te așteaptă nimeni 60 de zile să faci plata). Pagubă: 150 de Euro. Eu să fiu sănătoasă, că Elveția nu pleacă nicăieri (cel puțin așa sper).

În octombrie am un bilet super ieftin de la Wizz pentru Sardinia și am decis că e mai bine să nu mai merg. Nu e o mare pierdere financiară, dar nu e ca și când mă dau banii afară din casă, ci dimpotrivă. Așa că de câteva zile mă întreb și mai des decât de obicei ce se întâmplă cu finanțele mele personale, că simt tot mai des că pierd (am pierdut) controlul…

După îndelungi și dureroase deliberări am ajuns la următoarele 3 concluzii mari și late:

#1. Călătoritul este un hobby costisitor, dacă chiar ai nevoie musai-musai de un hobby e mai ieftin să te apuci de remmy. Sau de prins fluturi. Sau de făcut brioșe. Aproape orice alt hobby de pe lumea asta e mai ieftin decât călătoritul, poate doar cu excepția colecționării ouălor Fabergé (the originals) și a mașinilor de colecție. Nu vorbesc de vacanțele la bunica și city-break-uri pe Valea Prahovei (deși nici alea…), ci de călătorii de la 3 zile în sus în străinătate.

#2. Never-ever nu călători pe datorie. Ăsta e un sfat de la mine pentru mine, este cea mai proastă idee să îți faci carduri de credit (ați observat pluralul, da?), să datorezi bani băncilor, să plătești dobândă (mare!) băncilor, să consumi mai mult decât produci. Mai bine pune un ban deoparte (Anca, te rog pune un ban deoparte!) și du-te la băi în România decât să călătorești mai mult decât îți permiți.

#3. Nu îți planifica o călătorie sau mai multe înainte de a avea măcar o parte din banii necesari pentru acea vacanță și de a ști cu aproximație care va fi bugetul deplasării. Altfel spus înainte de a te arunca la prima promoție fantastică la bilete de avion (așa cum fac eu de obicei) fă-ți un calcul și vezi cât te-ar costa toată vacanța acolo și dacă ți-o poți permite sau nu (instrumente: booking.com simulations, buget zilnic pentru mâncărică, pentru bilete de intrare la muzee, mai ales dacă e un loc în care trebuie să plătești multe d’astea, bani pentru shopping, dacă nu poți trăi fără, ș.a.m.d.). O fi costând biletul de avion doar 150 de lei, dar dacă toată vacanța acolo ar costa 700 de Euro, nu e tocmai ceea ce aș numi eu un chilipir.

Acestea fiind spuse eu mă întorc la revelațiile mele de tipul ”cum e să plătești (același) 1 leu de x ori” și la modalitățile de însănătoșire financiară pe termen mediu și lung. Că pe termen scurt e clar că voi mai boli o vreme…

By the way, cine este domnul ăsta NAE DAE și ce vrea de la mine, știe cineva ? 😊

19 comentarii

Orjen 18 septembrie 2013 - 9:36 AM

Ah, da, parca mi-ai dat mie personal sfaturile astea, mai ales ca avem acelasi prenume :))) Culmea prostiei e ca anu l asta eu mi-am propus sa raresc spre aproape deloc calatoriile, mi-am facut concediul de vara pe valea prahovei (!) si tot pe minus am iesit! Ok, poate nu pe minus, dar in aceeasi situatie in care eram cand calatoream mai des!!! Nu inteleg.

Răspunde
Anca 18 septembrie 2013 - 11:50 AM

Aha, deci Valea Prahovei a fost un exemplu prost 🙁 Mai, si totusi trebuie sa existe o solutie, nu mai vreau sa platesc DAE d'astia 🙂

Răspunde
Chrissi 18 septembrie 2013 - 1:18 PM

Of of Anca .. pare ca ai nevoie de un finantist :)).

Sa stii ca e bine totusi sa ai carduri de credit, insa trebuie sa stii sa le folosesti un pic, ca sa nu platesti dobanzile lor imense. IN egenral, au o perioada de gratie destul de buna – gen 45 de zile, in care, daca pui la loc toata suma, ai scapat de DAE ala :))

Eu, imi plateam biletul de avion si/sau cazarea si apoi, la salariu, puneam tot la loc. Evident, apoi trebuie sa cumpar mancare, tot cu cardul de credit … ca nu mai ramanea din salariu, dar la urmatorul puneam iar tot la loc. Si apoi, mancarea, iesitul in oras etc, sunt costuri variabile, deci pot fi ajustate, ca sa mai reduci din gaura ;-).

Apoi, la cazare poti sa folosesti si couchsurfing ;). Macar la un citybreak, si tot ti-ai scos o vacanta ieftinache.
Sunt si dezavantaje stiu, dar pe principiul carpitului pe ici si colo.

Răspunde
Anca 18 septembrie 2013 - 1:59 PM

Problema mea e ca daca ma apuc sa cheltui de pe cardul de credit, nici ca mai reusesc sa pun banii la loc vreodata, tot platesc suma minima si o lalai asa. Ceea ce nu este bine, da' chiar deloc 🙂

Trebuie sa renunt la instrumentul asta diavolesc, nu e de mine 😛

Răspunde
Narcisa 18 septembrie 2013 - 4:56 PM

Cu sau fara calatorii, oricum n-avem bani. Am testat eu 🙂 Prin urmare, mai bine fara bani si plimbata. I regret nothing! 😀

Răspunde
Anca 19 septembrie 2013 - 6:21 AM

Ai stat tu fara calatorii? Nu te cred 🙂

Răspunde
iordachec 18 septembrie 2013 - 7:49 PM

In sfarsit cineva pune punctul pe I. In continuare cred ca esti una din cele mai obiective "voci" turistice din blogosfera.
Toata stima!

Răspunde
Anca 19 septembrie 2013 - 6:22 AM

Oh, pot sa-mi trec asta in CV-ul de blogger? 🙂

Răspunde
maria adriana 19 septembrie 2013 - 7:34 AM

orce ai spune eu mi-am printat ''Cum sa calatoresti ieftin si des' si acum nu mai bag nimic in seama! deci Anca am incredere ca iti vei rezolva problemele si totul va deveni mai simpu si usor!o imbratisare pt tine.

Răspunde
Noemi 19 septembrie 2013 - 1:19 PM

Nesimţiţi ăştia cu biletele lor. Mi s-a întâmplat să mă taxeze de două ori pentru acelaşi zbor, mi-au dat banii înapoi după mailuri şi telefoane, dar voiau să reţină comisionul de 5 euro pentru tranzacţia online (!?. Cât despre dromomanie, zilele trecute îmi intrase neastâmpărul sub piele când am văzut nişte poze de la Marea Moartă. Dar biletele alea de avion la 800 de ron m-au făcut să vânez ceva mai ieftin pentru la anul, ce nevoie am eu de Israel în octombrie? Şi sunt împotriva creditelor de orice fel.

Răspunde
Anca 20 septembrie 2013 - 11:08 AM

Ah, asta e chiar neplacut, sa fii taxat de doua ori 🙁

Răspunde
ici-colo.ro 20 septembrie 2013 - 12:10 AM

cred ca esti prima care posteaza despre "Cum să călătorești cât poți să plătești", in loc de chestii gen "Cum să călătorești ieftin" / "Cum să călătorești cu 5 euro" etc etc; sunt curios, oare se va crea vreun nou trend in blogosfera? 🙂

Răspunde
Anca 20 septembrie 2013 - 11:02 AM

Bineinteles, I'm a trendsetter! 😛

Răspunde
Mihai Anescu 20 septembrie 2013 - 2:57 PM

Domnul DAE inseamna cam cat e dobanda in realitate (partea aia mica cu * cand se face reclama la un imprumut cu dobanda foarte avantajoasa). La un card de credit (CC) cred ca DAE se invarte undeva pe la 20-25%/an.
Stiu de asemenea persoane care se plangeau c-au platit in strainatate cu un card de credit si doar din comisioane aveau de platit cam 100EUR! Asa ca, alegerea unui CC potrivit pt "afara" este o necesitate.

Solutia este sa-ti cauti un job mai bine platit. Sau sa te arunci la mult mai putine rezervari anticipate. Sau sa pui bani in fiecare luna din momentul cand ai cumparat biletul (ex: il cumperi cu 6 luni inainte…in fiecare luna ar trebui sa pui deoparte 1/6 din suma considerata necesara – nu esti in stare, nu mai cumperi biletul). Sau sau sau…

Apropo, eu in 80% din calatorii nu intru in muzee, cum timpul dedicat unui oras poate fi <1/2zi prefer sa fac o plimbare sa vad tot ce se poate pe strada. Sau stau 4-5 zile intr-un oras si vizitez cateva muzee. Daca te uiti pe site-uri, biletele online sunt mai ieftine sau exista bilete combo pt 2-3 intrari care-s mai ieftine decat sumele individuale.

Pana la urma trebuie sa-ti cunosti limitele, exista si o expresie: cine alearga dupa doi iepuri…moare de foame :(.

Răspunde
Ioana 3 octombrie 2013 - 12:25 PM

I love you! 🙂

No, eu iti dau dreptate si am fost si plimbata pe datorii, si plimbata fara datorii, si plimbata pe banii mei si neplimbata.

Apropo de Sardinia, am o carte foarte misto in italiana. Un superghid care nu e ghid despre insula. Asta ca sa te fac sa pui bani deoparte. 😛 PM me daca o vrei ;;)

Răspunde
Mihaela M 5 octombrie 2013 - 1:27 PM

Anca nu ai profitat de oferta Tarom?cu 99 de euro?

Răspunde
Anca 5 octombrie 2013 - 6:04 PM

Nu.

Răspunde
abcd 9 aprilie 2014 - 11:27 PM

eu as fi vrut sa profit, ca samerg la amman, in iordania.. dar deja era cam complicat, bielte putine.. s-au dat repede.. si pana una alta exista si wizzair cu tel aviv.. si asa le vizitezi pe amun2.. si iordania si israel… si gata

si la wizzair am gasit bilet (evident fara bagaj de cala sau masa) la 60 euro.. asa ca o sa merg cu wizzairul, poate la anul.. cand paote fac o gasca, macar de inca o persoana, ca sa nu merg singura….

Răspunde
Anca 10 aprilie 2014 - 9:57 AM

Da, se ajunge usor din Israel in Iordania… Are si Taromul o cursa spre Amman, daca iti iei biletul din timp gasesti si bilet si poate il iei si ceva mai ieftin. Dar nu mai ieftin ca Wizz 🙂

Răspunde

Lasă un comentariu