Cum să găsești cea mai bună cazare

Cea mai bună cazare înseamnă, pentru mine, cea mai bună potrivită pentru nevoile mele, nu cea mai ieftină, cea mai luxoasă sau cea mai centrală. Sunt un călător atent la costuri, în special la cele cu cazarea care ocupă o parte importantă din bugetul unei vacanțe, însă dacă mai demult mă uitam doar la prețul unei nopți de cazare, acum țin cont și de alte aspecte care contează la fel de mult.

Ce tip de destinație urmează să vizitez?

Dacă e Scandinavia sau mai prin nord mă aștept la prețuri destul de piperate și atunci iau în considerare și varianta cazării la hostel. Prin alte locuri din Europa prețurile sunt mai decente, însă depind mult de oferta orașului respectiv, de perioada vizitei, de numărul de hoteluri și de cererea existentă. Într-un oraș foarte mare plaja ofertelor este mult mai largă decât într-un orășel care nu e inclus în circuitul turistic.

De exemplu în Bilbao o cameră single la o pensiune din centrul orașului a costat 28 de Euro / noapte, în Florența o cameră dublă a costat 50 de Euro / noapte, iar în Ålesund un pat într-un dormitor de hostel a costat 35 de Euro pe noapte.

Îmi stabilesc traseul și fac diverse simulări

Dacă e un traseu mai complicat și mai lung, de câteva săptămâni, e important să știu din start cât va trebui să cheltui pe cazare și în total pentru vacanța respectivă: una e să dai 30 Euro / noapte pentru 3 nopți și alta să cheltui același preț, dar pentru 20 de nopți, diferența este considerabilă.

În prima fază nu e nevoie să rezerv nimic, însă îmi pregătesc un tabel cu cheltuielile la care trebuie să mă aștept și pentru fiecare perioadă de cazare îmi notez cât costă cea mai ieftină cazare din orașul respectiv, ca să văd la cât mă duce totalul. În funcție de asta știu și ce sumă trebuie să pun deoparte pentru vacanța respectivă sau, dacă e un city break, dacă mă descurc dintr-un singur salariu.

Tot în funcție de prețurile pe care le găsesc pot hotărî să îmi modific traseul dacă, de exemplu, găsesc cazare mai bună într-un oraș din apropiere și decid că e mai rentabil să stau acolo.

Caut

De obicei îmi organizez vacanțele cu mai multe luni în avans, iar lucrul ăsta îmi permite să găsesc o ofertă mai bună, nu să iau ce a mai rămas nerezervat. În afară de preț, pentru mine contează și:

#1. Adresa. Degeaba e cel mai ieftin hotel din oraș, dacă e la mama naibii în afara orașului și în fiecare dimineață și seară trebuie să schimb 3 autobuze ca să ajung la el. Degeaba este un hotel ultra-central, dacă eu sunt în trecere prin oraș, am tren a doua zi dimineața la 7 și trebuie să ajung rapid la gară.

Mă uit și la:

  • Cât de aproape e de o stație de metrou, dacă este un oraș foarte mare, și care e linia de metrou care o deservește. În Paris, când am căutat un hotel, m-am uitat să văd cât de complicat e să ajung de la hotel la Louvre, ca să nu mă trezesc că trebuie să schimb 4 metrouri pentru asta.
  • Cât de aproape este gara / autogara, dacă orașul în care stau este bază pentru alte călătorii cu trenul sau cu autocarul. În Napoli am căutat cazare lângă Napoli Centrale, chiar dacă nu e cea mai bună zonă din oraș, pentru că de acolo ajungeam în două minute la gară și în vreo 15 în port.

#2. Are mic dejun inclus? Prefer să am cazare cu mic dejun inclus, acolo unde se poate, dar numai dacă este mic dejun de tip bufet continental. În Italia micul dejun de tip italian constă într-o cafea și ceva dulce, așa că nu, mulțumesc, cu așa ceva mor de foame până la prânz. În general pe site-urile de rezervări poți bifa micul dejun și vezi ce variantă e mai convenabilă: între hotelul A, cu 5 euro mai ieftin, dar fără mic dejun, și hotelul B, care oferă mic dejun continental, prefer a doua variantă.

#3. Dacă e hostel, atunci să fie female dorm, nu mix. Unele hosteluri oferă doar dormitoare comune, la altele poți alege să stai într-o cameră exclusiv de fete sau de băieți. De obicei cele separate sunt un pic mai scumpe, dar mi se par mai confortabile.

Unde caut

Sunt o grămadă de site-uri de cazare, dar eu folosesc doar câteva: Booking.com, Hotels.com (fostul Venere.com) și Hostelworld.com.

Pe Booking și Hotels hotelurile sunt în general cam aceleași, dar nu întotdeauna. Site-ul Booking.com cred că îl știți, nu mai intru în detalii.

Ceva mai nou pe piață este Hotels.com care s-a numit înainte Venere și pe l-am folosit de câteva ori sub acest nume. Recent site-ul și-a schimbat numele și oferă o opțiune interesantă, care la Booking lipsește: la 10 nopți rezervate la ei pe site primești o noapte gratis. Pentru cele 10 nopți plătite se calculează o valoare medie pe care o poți schimba pentru o noapte gratis. În plus, având deja un cont la ei, în momentul în care și-au schimbat numele am primit și un voucher de reducere de 15%, pe care l-am folosit recent la o rezervare.

Prețurile camerelor de hotel le compar și cu prețul unei cazări la hostel, într-un dormitor, să văd dacă sunt diferențe semnificative. În general merită să stai la un hostel pentru o cazare mai ieftină într-un dormitor, altfel camerele duble sunt mai scumpe decât la un hotel (un ”paradox” al acestui tip de cazare).

Nu întotdeauna merită să alegi hostelul în detrimentul unui hotel. De exemplu, în Napoli 7 nopți într-un dormitor la un hostel m-ar fi costat 175 de Euro, în timp ce o cameră la un hotel mai ieftin m-a costat 170 de Euro.

Review-uri

Când găsesc ceva care mă interesează, citesc si recenziile altor călători: cât de curat e, cât de ușor se ajunge acolo, ce mijloace de transport public sunt în apropiere, cum e micul dejun, dacă au WiFi în toate camerele. Dacă e vorba de un hostel mă interesează dacă oferă lenjerie de pat (unele hosteluri te taxează separat pentru asta) sau prosop.

Lucruri care nu mă interesează absolut deloc: atmosfera (în general hostelurile încearcă să atragă clienții cu ”atmosfera”, ”vibe-ul” și alte lucruri care nu sunt măsurabile), angajații prietenoși (I couldn’t care less…) și alte ”facilități” de care mă pot lipsi cu ușurință (nu, uscătorul de păr nu e obligatoriu pentru mine, atâta vreme cât părul mi se usucă și singur).

Am găsit. Rezerv?

Știu ce caut, știu ce prețuri sunt, știu cât îmi permit să plătesc. Uneori fac o rezervare de formă, ca să am ceva rezervat, dar, atenție, o rezervare pe care să o pot anula dacă găsesc ceva mai bun.

Dacă știu că trei nopți de cazare în Roma mă costă în jur de 150 de Euro, dar apoi găsesc o ofertă mult mai bună, dar care e non-refundable (se plătește pe loc în momentul rezervării), atunci o analizez cu atenție și dacă îmi convine fac rezervarea, știind că hotelul își va trage banii de pe card oricând după ce am efectuat rezervarea.

Varianta asta îmi convine din mai multe motive: 1. Am găsit un preț mai bun decât media 2. Plătesc în avans cazarea, iar când plec în concediu nu mai trebuie să îmi fac griji pentru asta.

Alte recomandări

Citiți întotdeauna detaliile furnizate de hotelul / hostelul la care vreți să faceți o rezervare: la ce oră se face check-in-ul (dacă check-in-ul se face la ora 14.00, iar voi ajungeți acolo pe la 10 crezând că vă puteți caza imediat, veți avea o plăcută surpriză), dacă se plătește city-tax separat, dacă patul e dublu sau sunt paturi twin etc. Contactați hotelul dacă aveți cereri speciale sau ajungeți foarte târziu (late check-in), ca să nu aveți vreo surpriză, mai ales dacă e vorba de un B&B care nu are recepție.

Happy travels 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *