Seara m-am cazat într-un mic studio din Cochabamba și am aflat de la proprietar că în bloc există și un coworking, așa că a doua zi m-am înființat acolo. Era un spațiu modern amenajat pentru locatari, cu absolut tot ce ai găsi și într-un coworking, de la bucătărie la băi și canapele, plus mese cu prize și Wi-Fi, doar că totul era gratuit. Că poate vrei să lucrezi la ceva și ai nevoie de alt spațiu, nu ăla în care dormi și gătești.
Pentru mine ăsta e modelul viitorului, să poți locui oriunde în lume la un confort decent și să ai un spațiu de lucru în clădire sau în apropiere, nu contează că ești în New York sau în Ubud (nu, nu e ceva de viitor să lucrezi 2 zile de la birou și 3 de acasă, LOL!).
Ce mă miră (și poate n-ar trebui) e să văd asta implementat tocmai în Bolivia, într-un oraș care nici măcar nu e foarte bogat, dar un constructor de acolo s-a gândit la asta, să fie și o zonă de lucru distinctă de cea pentru locuit.
Și nu era Selina sau ceva foarte șmecher, era un BLOC de locuințe, gândit cu cap (spre deosebire de inovatorii din România, care se cred înaintea curentului dacă nu fac parcări pentru locatari sau construiesc apartamente la subsol)!
Cum au fost construite apartamentele pentru generația părinților noștri? În România era obligatoriu în anii ’70-’80 să ai cămara, trebuia neapărat să ai o cămară în bucătărie, toata lumea făcea murături sau gem și consuma enorm de mult timp pentru asta, pentru că nu existau supermarketurile sau belșugul de azi.
Generația mea? Nu știu, pentru dezvoltatorii imobiliari a fost prioritar să maximizeze tot spațiul disponibil pentru a-l vinde la un preț cât mai mare și să încaseze mai mulți bani de la oameni care erau disperați să aibă o casă. O generație care plătește 35 de ani pentru un credit bancar doar pentru a deține un apartament ca o cutie de chibrituri.
Generație următoare? Sper să aibă mai multă minte decât noi și să înțeleagă că munca face parte din viață, dar nu este toată viața noastră.
Am o mașină de spălat pentru spălat haine, un supermarket care-mi furnizează mâncare, de ce să nu am locul de muncă în blocul în care stau sau în apropiere, ca o entitate separată care îmi face viața mai bună oriunde aș alege să locuiesc?
Coworking în Cochabamba
Ce am vizitat în Bolivia
- Viza Bolivia: cum se ia după pandemie
- Buget pentru o lună la altitudine în Bolivia
- Două locuri de vizitat lângă La Paz: Chacaltaya și Valle de la Luna
- La Paz: viața la altitudine
- Triunghiul ghinioanelor din Oruro
- Între Bolivia și Chile: de la Laguna Colorada la deșerturi și canioane
- Salar de Uyuni, incredibilul deșert de sare din Bolivia
- Tío, povestea mineritului din Potosi
- Eleganță și istorie în Sucre, capitala
- Cochabamba, sombrero și chola în inima Boliviei
- Santa Cruz de la Sierra, prima întâlnire cu Bolivia