Acasă America de SudUruguay Colonia del Sacramento, istorie colonială pe Rio de la Plata

Colonia del Sacramento, istorie colonială pe Rio de la Plata

Publicat: Last Updated on

Colonia del Sacramento, un mic oraș colonial sit UNESCO pentru mixul de arhitectură portugheză, spaniolă și postcolonială, o destinație plăcută de weekend într-o zi în care nu-ți propui să cucerești atlasul, ci să te bucuri de vara de pe malul Rio de la Plata.

Colonia del Sacramento

Cu Colonia m-am întâlnit prima dată la trecerea graniței din Argentina, dar voiam să ajung în Montevideo și n-am zăbovit. Apoi am aflat că orașul e cel mai vechi din Uruguay, fiind fondat de portughezi în 1680. Colonia a fost un oraș așa de disputat de portughezi și spanioli că până la urmă a păstrat câte ceva din ambele culturi, răspunsul istoriei sastisite de atâtea jocuri politice și militare.

Care era miza acolo? Poziția strategică pe Rio de la Plata, râul atât de lat în partea aceea până în Montevideo încât ai impresia că ești pe malul mării. Nu vezi partea cealaltă unde vecinul Buenos Aires ascultă tango, dar se discută de ceva timp de un posibil pod între cele două orașe.

Dimineața am ignorat cererile Violetei, pisica adoptivă de la Airbnb, și m-am grăbit să prind un taxi, căci Uber nu găsisem. Un prins un șofer care a văzut că sunt străină și a vrut să știe ce caut pe acolo. Ah, am fost în Argentina! Și mi-a arătat repede că e de acolo.

Am profitat că era vorbăreț ca să aflu care e treaba cu Uruguay și am aflat că e cea mai scumpă țară din America de Sud. Populație mai puțină, dar nivel de trai mai bun, așa că vin oameni din regiune să lucreze acolo. Salariul mediu e vreo 1000 dolari.

Am prins la timp autocarul pentru Colonia, cu bilet cumpărat online, mai simplu pentru mine decât să stau să întreb la autogară. Cum drumul Montevideo-Colonia e de trei ore și aveam Wi-Fi în mașină, am scos laptopul și am început să scriu. Iată-mă în America de Sud care de multe ori e privită cu suspiciune de acasă, dar lucrurile nu sunt mai niciodată așa cum ți le imaginezi.

Centrul istoric din Colonia del Sacramento e micuț și la mică distanță de autogară și imediat ce ajungi pe stradă vezi într-o parte Rio de la Plata, mare, tulbure și fără valuri. Plin de pescari pe mal, iar ceva mai încolo încep să se înșire restaurantele în care poți încerca pesca de dia, ca să afli cât de buni sunt peștii ăștia de apă dulce în realitate.

M-am trezit de dimineață devreme, așa că la 12 îmi era deja foame și m-am oprit în primul loc care m-a atras. Chelnerul m-a deturnat de la Malbec pentru Tanat, un vin specific regiunii care, am aflat ulterior, e mai tare decât verișorul argentinian. Mâncarea a fost bună, prețul mai mare decât în Argentina, dar a fost o zi așa de frumoasă încât ce mai contează?

M-am oprit într-un parc la umbră și o doamnă cânta live în apropiere, în timp ce deasupra mea papagalii făceau un tărăboi teribil. Mi-au amintit de diminețile din Costa Rica, când mă trezeam în sunetul unor păsări care hăhăiau neîncetat, pe un ton ironic și puternic. Ultima dată când am văzut papagali cacadu eram prin Australia, în Adelaide, alt loc în care oamenilor le place să trăiască bine fără prea multe fițe și emfază.

Nu poți să treci prin Colonia del Sacramento și să nu vizitezi farul. E mic și a fost ridicat în 1857 pe ruinele Convento de San Francisco Javier, acum vizitându-se cu bilet de intrare (35 pesos, 4 lei). Pentru că sus nu intră decât 8 persoane am așteptat vreun sfert de oră să se elibereze, apoi m-am cocoțat până la ultimul nivel. Bătea vântul și era răcoare, un vis, căci vara în Uruguay e destul de încinsă.

Dacă te duci până în Colonia 4-5 ore îți ajung, mai mult nu ai ce face acolo, cu toate opririle pentru masa de prânz sau fotografii.

Colonia del Sacramento, UruguayColonia del Sacramento, Uruguay

Lasă un comentariu