Coasta de Azur Coasta de Azur

Buget pentru Coasta de Azur

Deși Coasta de Azur este faimoasă pentru oamenii bogați care aleg să își petreacă vacanța acolo, pentru proprietățile luxoase și distracțiile scumpe, pentru mine sejurul de pe riviera franceză a fost unul dintre cele mai ieftine de până acum. Lăsând la o parte banii pentru mâncare constat că am cheltuit în total un pic peste 150 de Euro pentru cinci zile.

Ce am vizitat pe Coasta de Azur

Saint Jean du Cap Ferrat, Grasse, Menton, Monaco, Peille, La Turbie, Cannes, Éze, Nisa.

Biletul de avion

Blue Air are zbor direct la Nisa, zborul durează aproape trei ore. Cumpărat cu aproape un an înainte prețul biletului a fost în jur de 60 de Euro. Tarom are și el zboruri directe către Nisa, din București.

Transfer aeroport

Se poate face cu autobuzele 98 sau 99, biletul costă 4 Euro. Cardul Ligne D’Azur pentru 7 zile este valabil și pe aceste autobuze. Aeroportul din Nisa este foarte aproape de centrul orașului – practic se poate merge și pe jos, imediat după aeroport începe Promenade des Anglais pe care se poate ajunge până în centrul vechi.

Cazare pe Coasta de Azur

Am stat la Hotel des Orangers, dar acesta este hotel doar cu numele, fiind de fapt un hostel ce oferă „camere mobilate”. Condițiile sunt decente, fără să strălucească nici prin bine, nici prin rău. Avantaje: ieftin (60 de Euro pentru 5 nopți la început de iunie), foarte aproape de gară și la distanță de mers pe jos (15-20 minute) de centrul vechi, destul de curat, cu baie în cameră.

Dezavantaje: nu există o bucătărie comună sau măcar o cameră de zi, nu oferă mic-dejun sau internet gratis, la așa zisa recepție nu e nimeni niciodată, recepționerul stă undeva pe la etaj și trebuie să clopoțești ca să își facă apariția, iar în zilele de weekend are program mai scurt, dacă vrei să faci check-out mai târziu constați că nu se poate.

Comunicarea cu clienții este egală cu zero, nu răspunde nimeni nici la email, nici la telefon, eu le scrisesem de vreo 10 ca să îmi confirme rezervarea făcută pe HostelBookers, nu mi-a răspuns nimeni de începusem să mă tem să este un hostel fantomă și voi ajunge să dorm în stradă. Nu a fost așa, până la urmă a fost ok.

Autobuzele Ligne D’Azur

Biletele costă doar 1 Euro, sunt, probabil, cele mai ieftine bilete de autobuz cu care am călătorit pe distanțe lungi. Până la Cannes, de exemplu, faci aproape 2 ore (e drept că și cu multe stații pe traseu) și tot 1 Euro plătești. Mi se pare excelent, legăturile sunt bune, pentru destinațiile cunoscute sunt multe curse, chiar la 20 de minute distanță, pe alte rute trebuie să vă uitați pe programul lor ca să nu pierdeți timpul degeaba.

Abonamentul Ligne D’Azur 7 zile: atenție foarte mare la acest card de 7 zile care se laudă că îți oferă acces gratuit pe toate autobuzele Ligne D’Azur, fără să menționeze clar care sunt condițiile de călătorie. Cardul este gândit pentru Nisa și zona limitrofă, însă din descrierile citite pe site-ul lor crezusem că pot călătorii cu autobuzele astea până mai departe, la Cannes, Menton, șamd.

Nu se poate, cardul nu e valid pe distanțe mai lungi și, dacă te urci cu el și treci de stația dincolo de care cardul nu mai este valabil, ești pasibil de o amendă de 40 și ceva de Euro. Așa că, deși aveam nemaipomenitul card la mine, a trebuit să plătesc bilete separate pentru Peille, Menton, Grasse, Cannes, etc. Prețul cardului este 15 Euro.

Mâncare

În țara baghetelor și a brânzeturilor mărturisesc că mai mult asta am mâncat. O baghetă este în jur de 1 Euro, brânza este proaspătă și bună, înghețată se găsește la orișice colț de stradă – am fost fericită cu atât.

Vreme

Am fost între 5 și 10 iunie, vreme caldă, dar fără să fie zăpușeală, soare și vreme perfectă de plajă, cât să te bronzezi, dar să nu te arzi. Doar în ultima zi a venit furtuna de pe mare și am avut o după amiază cu cer spectaculos în Nisa, dar asta voi povesti în alt articol.

Îmi cumpărasem bilet de avion pentru Nisa fără să am așteptări foarte mari de la această destinație: aveam impresia că stațiunile de pe coastă sunt oarecum monotone, peisajul același, fițele celor cu bani la fiecare pas. După 5 zile petrecute acolo nu pot să spun decât că, dimpotrivă, orășelele de pe Coasta de Azur nu au nimic în comun cu stațiunile estivale de pe la noi, peisajul (mai ales la nord de Nisa) este incredibil de frumos cu muntele și marea și vegetația sa, iar viața celor bogați presupune în primul rând o doză bună de discreție, nu etalare ostentativă a unui statut social.

Mergeți, dacă aveți ocazia, pe Coasta de Azur, e un loc perfect pentru un sejur la mare pentru cei care nu vor să se plictisească stând într-un singur loc. Poți dimineața să faci plajă și după masa să o ștergi spre Provence sau să vizitezi stațiunile de pe de pe malul mării, distanțele nu sunt foarte mari, iar oferta este variată. Și este loc pentru fiecare buget, chiar și pentru cele mici…

  1. Coasta de Azur- cel mai frumos loc in care am fost pana acum. Cu legaturi spre locuri mai mult sau mai putin indepartate- am ajuns si la San Remo, dar si la Grasse, sau Monte Carlo-Monaco. Pana la urma, dincolo de banii pe care-i ai in buzunar, importanta e destinatia, nu-i asa? 🙂

  2. Foarte interesant si util articolul tau! Oraselele acelea micute de pe langa Nisa mi s-au parut superbe, cu imbinarea aceea fantastica intre stanci si mare.

  3. Pana la urma, oriunde ai merge, gasesti ceva care sa te impresioneze si ai ce vedea, ce face… Si intotdeauna e timp prea putin pentru a descoperi tot ce s-ar putea 🙂 Utile informatii…

  4. Tu esti un exemplu de urmat cand e vorba de vacante pe bani putini, mereu cand iti vad socotelile ma bucur si tare as vrea sa le vada si cei care dau o caruta de bani pe 7 zile in Turcia…

  5. Foarte interesant articol si e de tinut minte , mai ales ca ma gadila extrem de tare gandul unei plimbari in Provence…mai ales ca de vreo cateva zile ma uit pe Travel Channel si au fost cateva emisiuni referitoare la Provence….Si chiar daca , momentan , dorinta mea ramane doar un vis , am sa tin cont de cele scrise aici , atat cat se poate , avand in vedere ca nu as calatori singura 😀

  6. Tocmai ce vorbeam cu Loredana Lungu de Coasta de Azur si Provence si imi spunea acelasi lucru: nu e atat de scump pe cat aveam eu impresia. Foarte util articolul!

    1. Calatoriile sunt printre visele realizabile, care tin doar de noi (si de banii nostri) ca sa se transforme in realitate. Eu cu gandul asta ma imbarbatez si incerc sa-i incurajez si pe altii 🙂

  7. Eu mi-am cumparat biletul de avion cu 3 saptamani inainte sa plec si am dat 125 de euro("hai vii?Da;-)") Ce-i drept am fost in luna februarie cand era festivalul de la Nisa,dar tot am prins vreme frumoasa;mie mi-a placut mult Antibes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *