Cluj-Napoca revizitat în două zile de primăvară: Grădina Botanică, Parcul Cetățuia, Piața Unirii, zona pietonală de lângă Universitatea Babeș-Bolyai și Turnul Croitorilor, cu mâncare bună și străzi frumoase.
Dacă te duci la Cluj și spui că îți place orașul trezești sentimente contradictorii în rândul localnicilor, dar mie mi-a plăcut să iau la pas al doilea cel mai mare oraș din România. Străzile din centru sunt liniștite, clădirile frumoase au influențe arhitecturale vieneze, dar și baroce, renascentiste și neogotice, restaurantele cu mâncare bună se găsesc ușor, cafenele se înșiră peste tot, ce e acolo să nu-ți placă, dacă ești doar turist?
Sumar
Grădina Botanică
Aveam zero planuri să vizitez Clujul din nou, dar unul din trenurile care trebuia să mă ducă la Bistrița a avut peste 60 de minute întârziere și nu-l mai puteam prinde pe al doilea. Tocmai vizitasem Cheile Turzii cu o zi înainte, așa că de ce nu o oprire la Cluj?
Cum am ajuns dimineața m-am dus la Grădina Botanică, vizitată cu mulți ani în urmă, pe vremea când mă pregăteam să merg în Japonia într-o vară. La Grădina Botanică din Cluj e și o Grădină Japoneză drăguță, și acela a fost cel mai aglomerat loc de acolo (am așteptat ceva până am putut fotografia podul roșu liber).
De văzut:
-
Colecțiile de plante: o varietate de plante rare și exotice, inclusiv colecții de plante alpine, medicinale și suculente.
-
Sera tropicală: plante exotice într-un mediu tropical, cu interdicții de a te fotografia pe acolo.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 15 lei.
Roata
Nu poți să treci prin Cluj-Napoca fără să încerci mâncarea tradițională (ceva cu varză e obligatoriu!): am fost la Restaurantul Roata și am luat varză cu cârnați, papanași, iar păhărelul de vișinată a fost din partea casei. Grea e viața când trebuie să alegi între mai multe feluri bune!
De încercat în Cluj-Napoca:
- Varză a la Cluj
- Gulaș
- Papanași
- Ciorbă de perișoare
Centrul Istoric & Parcul Cetățuia
Zona de lângă Parcul Cetățuia e drăguță, cu multe clădiri istorice, ca Palatul Babos, construit la începutul anilor 1890 și purtând numele primului proprietar, Babos Sándor. Clădirea e în stilul Art Nouveau, dar sunt și alte stiluri prezente pe acolo.
Din parc am căutat cu privirea intrarea în metroul Clujean, dar am auzit că intrarea nu se vede de acolo, ci de pe Dealul Feleacu! (glumeeesc!)
De vizitat:
- Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
- Biserica Franciscană
- Casa lui Matei Corvin
- Turnul Pompierilor
Piața Unirii
Piața Unirii cu mulți turiști străini, clădiri frumos restaurate, cafenele pline, muzee deschise – o atmosferă de oraș normal, chiar dacă nu perfect (care e?).
De vizitat:
- Muzeul de Artă Cluj-Napoca
- Muzeul Etnografic al Transilvaniei
- Statuia lui Matei Corvin
Bulevardul Eroilor
A doua zi de dimineață am găsit Bulevardul Eroilor liber, ceva ce seara n-o să găsești pe acolo.
Între Universitatea Babeș-Bolyai și Turnul Croitorilor
Între Universitatea Babeș-Bolyai și Turnul Croitorilor e o zonă pietonală foarte cochetă, a fost locul meu preferat în Cluj. Liniște, soare, porumbei și câțiva oameni ieșiți la plimbare duminica dimineața.
Zona a fost reamenajată în ultimii ani și a fost închisă traficului auto.
De vizitat:
- Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai
- Turnul Croitorilor
Zidurile Cetății
Zidurile Cetății e altă zonă cu alei înguste și locuri drăguțe în care să poposești pentru un All day breakfast, cum am făcut eu la DOT – District of Toast. La cât de generos a fost acest mic dejun, l-am considerat Recovery lunch.
Alte locuri din împrejurimi
De la Cheile Borzești la Cheile Turzii: prin defileele Munților Trascău
Când vara în sfârșit se arată: Castelul Bánffy din Bonțida
Salina Turda, călătorie spre centrul pământului