Cine este Doamna Ghica?

Cine este Doamna Ghica?

by Anca @ 1001 călătorii
3273 views

Am intrat în biserica Teiul Doamnei Ghika atrasă de forma sa neobișnuită (biserica este rotundă) și de mormintele și statuile din curte. Cu siguranță nu mă așteptam ca cineva să îmi vorbească despre sufletul meu și despre ochi – oglinzi ale sufletului imposibil de tăinuit. În biserică se află însemnele înscăunării domnitorului Ghika, iar în jurul bisericii mormintele membrilor familiei Ghika.

Pe malul lacului Plumbuita se află fosta proprietate a familiei Ghika: palatul Ghika, acum proprietate privată inaccesibilă publicului larg, exceptând evenimentele organizate pe domeniul său (se pare că ocazional este restaurant sau cinematograf în aer liber), biserica Teiul Doamnei Ghika, inițial paraclisul familiei, singura biserică rotundă din București și una din puținele de acest fel din țară. Biserica poartă numărul 33 pe lista monumentelor de cultură de pe teritoriul țării. Lângă proprietate există și un tunel de refugiu, lung de un kilometru, care face legătura între palat și mănăstirea Plumbuita.

Este Elena Ghica, cunoscută și ca Dora d’Istria, pseudonimul său literar. Elena Ghica a fost un copil minune – învățase până la vârsta de 10 ani nouă limbi străine, iar la 14 ani tradusese, în limba germană, Iliada lui Homer. Căsătorită pentru o scurtă perioadă cu un prinț rus, a părăsit Rusia după ce țarul i-a aplicat o corecție corporală pentru că a îndrăznit să își exprime opiniile politice: a invitat-o la palat, a închis-o într-o cameră și a pus să fie biciuită cu knutul (un bici cu fire și noduri).

După mai multe peregrinări prin Europa s-a stabilit la Florența, unde a și murit. Averea a lăsat-o primăriei din București pentru administrarea spitalului Pantelimon, ctitoria familiei sale. Elena Ghica a fost prima femeie care a escaladat vârful Moench din Alpii elvețieni (4108 m alt.), unde a înfipt tricolorul pe care era brodat numele României. Au mai rămas doar câteva urme din toată istoria asta, dar ele există și le poți întâlni în București.

DoamnaGhika01.JPGDoamnaGhika02.JPGDoamnaGhika03.JPGDoamnaGhika04.JPGDoamnaGhika05.JPGDoamnaGhika06.JPG

0 comentariu
1

Leave a Comment

O să îți placă și: