Dacă anul trecut petreceam un Crăciun liniștit în București, anul ăsta îmi iau rucsacul în spate și plec hai-hui, undeva mai la sud unde sunt 16 grade pe plus, se mănâncă multă pizza, sunt tot felul de insulițe de vizitat și mai e și-un vulcan cam năbădăios pe acolo (dificil de ghicit, știu…).
Pentru că la final de an devenim brusc mai înțelepți decât în restul anului, ca urmare a consumului responsabil de vin roșu apă, las aici câteva lucruri după care încerc să mă ghidez și eu uneori, chiar dacă nu întotdeauna îmi iese:
#1. Împlinește-ți o dorință inutilă de Crăciun, ceva ce poate a fost multă vreme pe wishlist, dar a fost dat la o parte pentru lucruri mai practice, mai rezonabile și mai puțin egoiste. Se zice că dacă nu știi să fii bun cu tine însuți, nu poți să fii bun nici cu alții, so go for it, nimic nu e mai dulce decât o mică dorință împlinită, una care nu are absolut nicio utilitate practică, dar de care îți aduci aminte cu nostalgie mai târziu.
#2. Scapă de lucrurile pe care nu folosești. La final de an e momentul perfect pentru a trece în revistă hainele pe care nu le-ai purtat niciodată în ultimii doi ani, obiectele pe care le-ai cumpărat, dar nu le-ai folosit decât o dată, cărțile care nu-ți mai folosesc, dar se prăfuiesc în bibliotecă, borcanele goale, piesele vechi și acele un trilion de chestii pe care le-ai strâns ca hârciogul ”în caz că”…
Ce ție îți prisosește, altuia îi trebuiește, așa că sortați, goliți, eliberați-vă spațiul și faceți niște oameni fericiți!
Hainele care sunt în stare bună se pot duce la containerele la care se colectează haine, sunt mai multe instalate prin București prin diverse parcuri (Kiseleff, de exemplu, dar nu numai) sau se împachetează frumos și se lasă sacoșa undeva de unde poate fi luată de un om sărman. Hainele vechi care sunt în stare proastă, sunt rupte sau pătate se aruncă la gunoi. Alte opțiuni: Lucruri gratis, Copacul cu haine.
Cărțile citite sau nedorite se pot da? Sigur că da, și ele pot ajunge în locuri mai bune decât abandonate într-o bibliotecă particulară: în București se pot dona cărți Bibliotecii Metropolitane sau Bibliotecii Naționale. Ocazional în București se colectează cărți prin diverse librării (Cărturești, British Council). Altă variantă e să faceți schimb de cărți pe Book sharing sau Schimb de cărți. Dacă vreți să recuperați o parte din banii cheltuiți pe cărți, le puteți vinde unui anticariat – sumele pe care le primești sunt foarte mici, dar măcar știi că acele cărți vor ajunge la alții, în loc să mucegăiască în bibliotecă.
Sortează cărțile și gândește-te: este aceasta o carte pe care crezi că o vei reciti? Este o carte utilă (un manual, o enciclopedie, o carte despre cum se bate un cui în casă?). Dacă răspunsul este ”nu” la ambele întrebări, atunci de ce să nu se bucure și alții de ea? Sharing is caring.
#3. Decât o mie de cadouri fără valoare pentru oameni de care nu îți pasă cu adevărat, mai bine unul singur, cu însemnătate, pentru cineva apropiat. O tavă de sticlă în formă de pește pentru vecina, o cană oarecare pentru x, niște ciorapi pentru nu știu cine și la final de zi, trăgând linie, constați că ai cheltuit o grămadă de bani și n-ai făcut pe nimeni fericit. Iar dacă ți se pare că ”ceilalți” s-ar supăra să nu primească nimic, puteți, eventual, să ”complotați” împreună, iar la anul să luați un cadou cu însemnătate altcuiva.
#4. Pune pe hârtie acel moment din an în care ai fost fericit(ă). Ce anume a produs asta, cine sunt ”vinovații” sau circumstanțele și cum se poate repeta acel moment? Este greu să treci printr-o sită imaginară sutele de momente trăite într-un an și să separi balastul de aur, dar la final poți avea o imagine mai clară a propriului drum prin viață și a ceea ce contează pentru tine cu adevărat.
#5. Fă-ți un plan (scris) pentru anul care vine. Stabilește-ți niște obiective, gândește-te ce îți dorești cu adevărat, unde vrei să ajungi și în ce fel poți face asta. Aici poți include absolut orice, de la lucruri mărunte până la unele importante, care te ajută să îți schimbi direcția în viață. Mai târziu vei vedea dacă ceea ce ai ales este într-adevăr realizabil sau este ceva care îți place cu adevărat (ori te-ai lăsat influențat de dorințele altora). Planurile și dorințele noastre se schimbă o dată cu noi și e ok să te răzgândești, nu te pedepsește nimeni.
Cam atât pentru acest final de an. Împreună cu dragonul Michi de mai jos, privesc spre 2017 cu încredere, pentru că asta e tot ce am, în afară de o mână de visuri, amintiri și pe mine însămi 😊
Si pe langa ceea ce ai enumerat mai ai ceva … cititori ca mine care te admira si iti multumesc pentru acest blog. Sarbatori fericite!
Uf, multumesc frumos 😊 Sarbatori fericite si tie!