Acasă America de NordMexic Chichén Itzá & Cenote Ik Kil

Chichén Itzá & Cenote Ik Kil

Publicat: Last Updated on

Dintre cele 7 noi minuni ale lumii (Marele Zid Chinezesc, Chichén Itzá, Petra, Machu Picchu, Cristo Redentor, Colosseum și Taj Mahal) doar două îmi mai rămăseseră de vizitat (și Machu Picchu l-am rezolvat tot în 2021 😀 ). Chichén Itzá a fost unul din cele mai mari orașe mayașe și un important centru religios, militar, politic și comercial. Numele de Chichén Itzá vine de la două cenote – chi (“gură”), chen (“fântână”) și Itza, numele tribului Maya care s-a stabilit acolo.

Chichén Itzá

La Chichén Itzá poți să ajungi cu o excursie organizată sau cu transportul public sau privat, dar nu e nevoie să îți cumperi un tur ca să vizitezi piramidele, poți ajunge foarte ușor și cu autobuzul din Cancun, Playa del Carmen sau Tulum.

Din Playa del Carmen sunt autobuze care merg până la Chichén Itzá și te lasă chiar în parcarea sitului. Biletele nu se pot cumpăra online, doar la fața locului, dar coada a fost scurtă și s-a mișcat repede. Mai ciudat a fost că a trebuit să plătesc de două ori: o dată biletul de intrare (417 pesos) și separat o taxă federală (80 pesos) care se plătește la un alt ghișeu unde îți cer și un act de identitate, precum pașaportul.

Complexul e foarte mare, au o parcare mare, restaurant, magazine și ghizi oficiali. Partea mai neplăcută e că au transformat situl arheologic într-un fel de talcioc: sunt zeci de tarabe care vând de toate, de la tricouri la piramide, măști de lemn și altele asemenea și efectiv nu poți să faci un pas fără să nu ți se ofere ceva de vânzare. N-am văzut așa ceva nici în Tulum, nici la Cobá și e păcat – în loc să fii cu gândul la istoria mayașă, nu mai știi cum să eviți toate tarabele astea care sunt peste tot.

Situl e destul de mare, există și un cenote pe care îl poți admira de sus, dar nu poți înota în el (apa arăta cam murdară, oricum) și deși erau turiști la Chichén Itzá, cred că sunt mult mai puțini decât de obicei.

Cum ajungi la Chichén Itzá

La Chichén Itzá se ajunge ușor cu autobuzele ADO din Cancun, Playa del Carmen sau Tulum, biletul Playa del Carmen-Chichén Itzá a costat 402 pesos (83 lei). Biletul de intrare a costat 497 pesos (100 lei) și poți plăti cu cardul.

“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén“Chichén

Cenote Ik Kil

De regulă Chichén Itzá vine la pachet cu o vizită la Cenote Ik Kil, care e la vreo 3 kilometri de situl arheologic (bilet separat). În parcarea de la intrarea la Chichén Itzá erau o grămadă de taxiuri, dar citisem că poți ajunge acolo și cu un colectivo, așa că am întrebat pe cineva de unde îl pot lua. Imediat omul respectiv s-a interesat în jur, mi-a spus unde să aștept, când a venit colectivo i-a spus șoferului că are un mușteriu care îl așteaptă după ce întoarce – mexicanii sunt oameni simpli și binevoitori, mai mult decât mă așteptam eu să fie.

Și la acest colectivo a fost un întreg ritual: șoferul a coborât să deschidă ușa, mi-a dat niște gel dezinfectant, iar când am urcat în mașină am văzut că instalase niște paravane transparente între locurile din mașină – drept să spun nu am văzut în nicio țară până acum atâtea măsuri anti-Covid ca în Mexic, măsuri care nu se iau doar de formă, ci se respectă foarte strict.

Șoferul colectivo m-a dus până în parcarea de la cenote și după ce a oprit m-a condus până la ghișeul de bilete și i-a spus ceva doamnei de acolo. Și la cenote aveau un întreg protocol anti-Covid, până și cheile de la boxe le lăsai într-un vas în care probabil era alcool.

Înainte de a intra în cenote trebuie să faci duș, iar lucrurile ți le poți lăsa într-o boxă, iar dacă vrei să înoți e obligatoriu să porți o vestă de salvare – toate astea sunt incluse în biletul de intrare. Nu am un aparat foto rezistent la apă, așa că întâi am coborât să fac poze, am intrat în apă până la un prag dincolo de care apa era foarte adâncă și după aceea, când am văzut că nu am unde să-mi las aparatul cât timp înot, a trebuit să mă întorc să îl las în boxă și să cobor din nou.

Cenotele astea sunt grote naturale alimentate de izvoare cu apă dulce, sunt vreo 7000 în toată peninsula Yucatan. În general se plătește intrare la cenote pentru că au facilități ca la un bazin de înot. Cenotele sunt locuri fascinante, nu degeaba mayașii credeau că fac legătura cu o altă lume: ai vegetație și stalactite, pești care înoată lângă tine sau cascade.

Pentru că în ianuarie sunt cam 28C afară, iar cenote este o peșteră, e cam răcoare să înoți acolo iarna. Vara probabil e un vis… Am înotat de colo-colo, o parte dintre vizitatori se distrau sărind gălăgios în apă, dar la un moment dat mi s-a făcut prea frig și am plecat. Au și un restaurant lângă cenote așa că am luat masa acolo.

Cum ajungi la Ik Kil

Biletul de intrare costă 150 pesos (30 lei). De la Ik Kil poți lua un colectivo până în Valladolid, circulă cam la fiecare 30 de minute, trebuie să ieși la șosea și aștepți pe marginea drumului, biletul costă 20 pesos. Era și un taxi, așa că nu riști să rămâi blocat acolo.

“Cenote“Cenote“Cenote“Cenote“Cenote

Lasă un comentariu