Acasă » Chengdu: Mao, Mănăstirea Wenshu și Wide & Narrow Alley

Chengdu: Mao, Mănăstirea Wenshu și Wide & Narrow Alley

by Anca

Piața Tianfu

Din Xi’an până în Chengdu am făcut patru ore cu trenul rapid: mulți munți, multe tunele, trenul circulă cu 245 km / oră, dar nu prea îți dai seama de viteză, oricum nu e ca la Shinkansen (320 km / oră) 🙂 La gară am ridicat restul biletelor de tren pe care le cumpărasem online, aș fi putut face asta de prima dată, dar nu mi-am dat seama că le pot ridica pe toate o dată. Coadă lungă la ghișee, am pierdut o oră numai cu asta.

Prima oprire în Chengdu: Piața Tianfu, unde o statuie uriașă a lui Mao veghează asupra comerțului din mall-uri și alte stabilimente iubite de chinezi. Ce m-a șocat, în schimb, a fost să văd un cer senin, cu norișori albi, pufoși! Eram de vreo săptămână în China și nu văzusem decât cer pâclos, care ecrana soarele. Iată că mai departe de orașele poluate Beijing și Xi’an descopeream că există și cer în China!

Chengdu01.JPGChengdu02.JPGChengdu03.JPGChengdu04.JPGChengdu05.JPGChengdu06.JPGChengdu07.JPG

Mănăstirea Wenshu

Mănăstirea budistă Wenshu Yuan e unul din cele mai plăcute și primitoare locuri din Chengdu – într-una din curți călugării budiști jucau volei, în alta o fată îmbrăcată în costum tradițional poza unui fotograf și se tot rotea de una singură 🙂

Mi-a plăcut mult să stau o vreme acolo și să colind toate curțile (sunt multe clădiri și multe curți conectate între ele). La un moment a început o ceremonie budistă, chiar a fost o după-amiază perfectă!

Chengdu08.JPGChengdu09.JPGChengdu10.JPGChengdu11.JPGChengdu12.JPGChengdu13.JPGChengdu14.JPGChengdu15.JPGChengdu16.JPGChengdu17.JPGChengdu18.JPGChengdu19.JPGChengdu20.JPG

Wide and Narrow Alley (Kuan Alley și Zhai Alley)

Chengdu e faimos pentru urșii panda și statuia lui Buddha de la Leshan, nu prea știam ce altceva are de oferit orașul, așa că l-am descoperit cu mai multă bucurie decât de obicei. Wide and Narrow Alley e o zonă pietonală cu câteva străduțe (una este ”wide”, alta este ”narrow”) ticsite cu magazine, oameni, mâncare și tot ce vrei tu. Atmosfera este tipic chinezească, o forfoteală și un zumzet de nedescris, zeci de arome care te îmbie din toate direcțiile de nu mai știi cum să te împarți și ce să încerci pe acolo.

E o zonă nu foarte mare, dar atmosfera de acolo e molipsitoare, așa că am mers de vreo două ori la Wide and Narrow Alley. Poți face și cumpărături, mi-a plăcut mult un magazin care vindea ceramică tradițională: aveau niște boluri mici de diverse culori lucrate elegant, nu erau kitchuri chinezești – m-am tot codit dacă să cumpăr sau nu, mi-era teamă să nu le sparg până acasă, eram de abia la începutul călătoriei prin China. Îmi amintesc de o ceșcuță din ceramică neagră – pe fundul ei era o frunză (adevărată) care își păstrase culoarea ei naturală, galbenă; un set de două ceșcuțe era destul de scump (500 yuani o ceșcuță), însă piesele erau minunate.

Chengdu21.JPG

Qintai Road

De la Wide and Narrow Alley puteam merge pe jos până la Wutongli Youth Hostel (îl recomand, dacă vreți să stați la hostel în Chengdu). Drumul trecea prin Qintai Road, o stradă comercială cu clădiri cu arhitectură tipic chinezească, în stilul Ming și Qing, foarte colorate și decorate, cu multe lampioane; seara, mai ales, e perfect să te duci acolo. Sunt multe magazine, unele specializate în qipao (o rochie chinezească) și alte haine inspirate de acest stil, așa că m-am oprit în o grămadă de locuri.

Chengdu22.JPGChengdu23.JPGChengdu24.JPG

Până la hostel am trecut printr-un parc: deja se înserase, dar în China te simți în siguranță seara și noaptea, chinezii ies în parc să socializeze, iar unii dansează, cineva pune muzică chinezească și se rotesc toți în același ritm, e ca o ședință de aerobic în aer liber – mi-a plăcut asta mult 🙂

Chengdu25.JPG

S-ar putea să îți placă și

Leave a Comment