Cheltuieli de sudul Spaniei

Cheltuieli de sudul Spaniei

by Anca @ 1001 călătorii
1077 views

Am evitat să mai scriu despre cheltuieli, prețuri, bugete, etc., o dată pentru că socotelile de acasă ale cuiva nu se potrivesc cu socotelile de pe teren ale altcuiva, apoi pentru că a devenit un loc comun să îi învățăm pe alții să călătorească cu bani puțini, iar eu aș prefera oricând, recunosc, să călătoresc pe bani mai mulți. Apoi este un pic obositor să tragi linie după ce te-ai întors acasă, să cauți prin emailuri, bilete, rezervări și să încerci să-ți amintești cât a costa una sau alta ca să vezi cât a ieșit totalul. Dar dacă toate astea ajută pe cineva, atunci vă spun, pe scurt, că cheltuielile logistice (transport, cazare, ș.a.m.d.) pentru mini-vacanța din sudul Spaniei au fost de 145 Euro pentru 3 zile.

La toate astea se mai adaugă mâncarea, pe care nu mai știu exact cât am dat, dar aici fiecare cheltuie cât dorește și unde dorește. Tabelul de mai jos este mai degrabă orientativ pentru cineva care plănuiește o escapadă scurtă acolo. Transportul va fi întotdeauna esențial, așa că nu vă mirați foarte tare dacă vă spun că mi-am cumpărat biletul de avion cu 11 luni înainte de plecare. Dintr-un motiv obscur (pentru mine) biletele de avion pentru Málaga sunt destul de scumpe luate mai târziu, așa că m-am pregătit din timp. Dar să le iau pe rând:

CHELTUIALĂ PREȚ ÎN EURO
Bilet avion București-Málaga, Blue Air 48 Euro
Transfer aeroport-Málaga 4 Euro
Cazare Málaga Hostel Alamos, 3 nopți 30 Euro
Bilet autobuz Málaga-Granada și retur 23.5 Euro
Autobuz local Granada 2 Euro
Bilet intrare Alhambra 14.3 Euro
Bilet autobuz Málaga-Ronda și retur 21.5 Euro
Vedere și timbru 1.7 Euro
TOTAL 145 Euro

Traseu

Am vizitat Málaga, Granada (Alhambra), Ronda. Ultima zi am petrecut-o exclusiv în Málaga, în general pierzând vremea pe plajă și prin oraș. Sunt un turist comod, care se trezește cu greu dimineața, dar fiind o vacanță de doar 3 zile am încercat să-mi folosesc timpul vizitând cât mai multe locuri, fără să mă extenuez foarte tare.

Transfer aeroport – Málaga

De la aeroport se poate ajunge în centrul orașului în aproximativ 15 minute cu autobuzele expres de pe linia A – un bilet costă 2 Euro.

Cazare în Málaga

Am stat la Hostel Álamos, Calle Álamos 14, Málaga. Mi-am schimbat în ultima clipă cazarea pentru acest hostel la câteva minute de centrul orașului care oferea, pentru 10 Euro pe noapte, și mic dejun. Hostelul e într-o clădire drăguță în cartierul vechi al Málagăi, dar cu pereți cam subțiri și cu o ușă la cameră care nu se închidea mai deloc, dar cum nu prea aveam cine știe ce averi la mine, nu mi-am făcut foarte multe griji. Fiind în afara sezonului turistic am stat singură în cameră, micul dejun însemnând că îți luai singur din bucătărie pâine, lapte, cereale și altele și-ți încropeai ceva dimineața. Recepționerul și proprietarul nu vorbeau engleză aproape deloc așa că nu te puteai baza pe ajutorul lor în vreo privință. Per ansamblu a fost ok, pentru călătorii cu buget redus este o opțiune să înnoptați acolo.

Alhambra

Pentru obiectivele principale ale Alhambrei (palatul Nasrid, Alcazaba, Generalife, Palatul lui Carlos al V-lea și Mezquita) biletul a costat 14.30 Euro cumpărat online. La cumpărare aveți două opțiuni: vizitarea Alhambrei în prima jumătate a zilei sau după-masa, după care vi se va cere să vă alegeți intervalul orar în care vreți să vizitați palatul Nasrid. Atenție, dacă nu intrați în palat în acel interval pe care vi l-ați ales, nu mai puteți intra deloc. Anumite ore de intrare se epuizează rapid – eu mi-am cumpărat biletul cu o săptămână înainte și pentru intrarea în palatul Nasrid la ora 11.30 nu mai era decât un singur loc liber, restul erau pe la ora 13.00, când deja era cam târziu. După cumpărarea biletului online veți primi o chitanță de la Caixa care procesează plățile – cu această chitanță vă prezentați fie la casele de bilete, fie vă ridicați biletul de la niște automate Caixa care se găsesc și la intrarea în Alhambra. Aveți grijă să aveți la voi cardul bancar cu care ați făcut plata, pe baza lui vi se va emite biletul.

Cum se ajunge la Alhambra/Granada

Alhambra se găsește în Granada, sudul Spaniei. Puteți ajunge acolo din Málaga, fie cu mașina, fie cu autobuzul, în aproximativ două ore. Biletul de autobuz costă 10.42 Euro, dus-întors cu toate taxele prețul e aproximativ 24 Euro. De la autogara din Granada trebuie să luați un autobuz (numărul 3, de exemplu) care merge până în Plaza Nueva, iar de acolo până la Alhambra mergeți fie pe jos, fie cu alt mini-autobuz (numărul 30) care vă lasă chiar la casa de bilete. Atenție, Alsa nu permite achiziționarea online de bilete de autobuz decât cu carduri bancare emise în Spania, pentru cei din afara țării plata trebuie făcută prin intermediul Paypal, ceea ce îți ia cel puțin două zile pentru înregistrarea și verificarea cardului. Puteți cumpăra biletele și direct de la autogara din Málaga permite cumpărarea biletelor online.

Cum se ajunge la Ronda

Din Málaga se poate ajunge cu mașina (1 ½ ore) sau cu autocarul (1 ½ – 2 ¾ ore) – sunt mai multe companii care operează pe acest traseu. Trenul nu pare să fie o opțiune în zona aceea a Spaniei – fie nu există curse directe Málaga – Ronda, fie există, dar la ore nepotrivite. Cu autocarul: la plecare am mers cu Portillo, 11.45 Euro, fără să știu că va ocoli prin toate stațiunile Costa del Sol de unde preia pasageri; de la Marbella autocarul traversează munții printr-un peisaj incredibil și ajunge, după aproape 3 ore, în Ronda. La întoarcere am mers cu Los Amarillos, 9.82 Euro, drumul a durat 1,5 ore, dar printr-un peisaj mai puțin spectaculos. Biletele le-am cumpărat din autogara Málaga cu o zi înainte și în aceeași zi. În plin sezon s-ar putea să nu găsiți bilete așa ușor, Ronda este o destinație foarte căutată.

Cam astea sunt detaliile logistice ale călătoriei. Sudul Spaniei mi-a plăcut mult, e un loc în care vreau să revin pentru Gibraltar, Cadiz, Cordoba și – aici s-ar putea să șochez pe unii cititori – pentru un scurt sejur în Marbella. Marbella e o bine-cunoscută stațiune estivală de all-inclusive, cred, dar, la cât am reușit să văd eu din fuga autocarului, arată nemaipomenit: munți înalți la doi pași de plajă și multe case de vacanță. Combinația mare + munte m-a fascinat dintotdeauna, așa că Spania dragă, ne revedem noi cândva 😊

8 comentarii
0

8 comentarii

MicileVacante 11 aprilie 2012 - 1:39 pm

M-ai dat gata cu tabelul, chapeau bas 😀

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 11 aprilie 2012 - 2:08 pm

Eu asa tin socotelile de calatorie, in excel 🙂

Răspunde
catherine 11 aprilie 2012 - 8:22 pm

mulţumesc în mod deosebit pentru acest articol, căci m-am simţit oarecum vizată. întrucât am solicitat astfel de detalii încă de când ai pomenit despre vizita la alhambra, apreciez toată avalanşa de informaţii utile despre excursie. eu, cel puţin, le găsesc foarte folositoare.
Sărbători fericite şi multe călătorii reuşite îţi doresc!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 11 aprilie 2012 - 9:24 pm

Sarbatori fericite si tie, Catherine!

Răspunde
Bia 12 aprilie 2012 - 1:58 pm

Super bun preţ per total, noi nu reuşim să ne limităm la atât oricum am întoarce-o, desi mergem şi noi pe variantele ieftine. Sincere felicitări!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 12 aprilie 2012 - 2:08 pm

Bia, cred ca e un pic mai simplu cand esti de unul singur, si tentatiile parca sunt mai mici 🙂

Răspunde
Narcisa 14 aprilie 2012 - 10:02 am

notat! în toamnă zbor și eu spre Malaga așa că e de mare folos ghidul tău. 😀

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 17 aprilie 2012 - 10:19 am

Gata, v-ati luat “belet”?

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: