Cheile Dobrogei și Podișul Casimcei

Cheile Dobrogei și Podișul Casimcei

by Anca @ 1001 călătorii
2237 views

Cheile Dobrogei

La marginea localității Târguşor din județul Constanța încep Cheile Dobrogei, cu foste recifuri coraliere ale Mării Thetis. Atolii arată ca niște măsele uriașe, cu formă circulară și înfipte bine în pământ. Dacă până la Târguşor peisajul a fost destul de plictisitor, acesta s-a transformat într-unul spectaculos în Cheile Dobrogei, cu șanțuri și chei, dar și multe peșteri mai mult sau mai puțin cunoscute, ca „Peștera La Adam”, „Peştera Liliecilor” sau ”Peștera La Cranii”. Traseul a fost: București – Târguşor – Cheile Dobrogei – Mănăstirea Casian – Peștera Casian – Peştera Liliecilor – Mânăstirea Dionisie cel mic și Efrem cel nou.

Peisajul mi-a amintit de Muntele Măslinilor din Ierusalim, cu suprafețe stâncoase și copaci scunzi. Diferența a făcut-o vegetația tipică acestui climat, cu multe tufe de păducel, mentă sălbatică și coada șoricelului: mirosea atât de frumos a plante aromatice încât a meritat să facem 16 km prin soare, peste dealuri. Erau și multe șopârle pe acolo și am aflat că gușterul e varianta mai mare și otrăvitoare a șopârlei, diferențiind-se de aceasta prin mai multe culori (șopârla este doar verde).

La Mănăstirea Casian un grup de credincioși îmbrăcați în straie de sărbătoare (mulții dintre ei în ii, unii chiar cu cocarde tricolore) s-a coborât până la peștera unde se spune că a trăit sfântul Casian. La peșteră să ajunge coborând o grămadă de trepte, după care trebuie să urci o scară metalică îngustă, însă peștera în sine este mai degrabă o grotă mică, mai mult drumul până acolo contează. Mănăstirea se zărea frumos de pe drumul pe care l-am făcut peste deal, dar la fața locului nu e așa atrăgătoare, biserica este încă în construcție.

Mai departe am plecat peste alt deal spre un stâlp cu antene, de lângă care se zăresc ”bănuții Dobrogei”, alți atoli imprimați în pământul uscat al podișului Casimcei. Și mai departe, peste linia de cale ferată, este Mânăstirea Dionisie cel mic de la care pornește traseul spre Peştera Liliecilor și, la câteva minute distanță, Peștera La Adam. La lilieci n-am mai intrat și am regretat asta mai târziu, se pare că erau mulți lilieci pe acolo care ieșiseră din hibernare 😊

Lucruri utile

Am fost în excursie cu Arhiva de geografie, aproape o sută de oameni dornici de-o drumeție prin Podișul Dobrogei.

Podișul Casimcei este o unitate fizico-geografică situată în partea centrală a Dobrogei și este cel mai vechi pământ românesc. Rezervația Cheile Dobrogei se întinde pe o suprafață de 285 de hectare, speciile de fosile care se găsesc în pereții calcaroși fiind unice în țară și perfect conservate. Calcarele cheilor reprezintă rămășițe de atoli, ceea ce justifică forma semirotundă a pereților. Pereții sunt orientați est/vest și nu au o înălțime mai mare de 40m.

(sursă Histria – Cheile Dobrogei).

Dobrogea01.JPG

Cheile Dobrogei:

Dobrogea02.JPGDobrogea03.JPGDobrogea04.JPGDobrogea05.JPGDobrogea06.JPG

Un atol – se observă forma circulară:

Dobrogea07.JPGDobrogea08.JPGDobrogea09.JPGDobrogea10.JPGDobrogea11.JPGDobrogea12.JPGDobrogea13.JPGDobrogea14.JPGDobrogea15.JPGDobrogea16.JPGDobrogea17.JPGDobrogea18.JPG

Mănăstirea Casian în depărtare:

Dobrogea19.JPG

Forma semicirculară a unui alt atol:

Dobrogea20.JPGDobrogea21.JPGDobrogea22.JPGDobrogea23.JPGDobrogea24.JPGDobrogea25.JPG

Un lac artificial creat recent:

Dobrogea26.JPGDobrogea27.JPGDobrogea28.JPGDobrogea29.JPGDobrogea30.JPG

Spre Peștera Casian:

Dobrogea31.JPGDobrogea32.JPGDobrogea33.JPG

Mănăstirea Casian:

Dobrogea34.JPGDobrogea35.JPGDobrogea36.JPGDobrogea37.JPGDobrogea38.JPG

O țestoasă de uscat:

Dobrogea39.JPGDobrogea40.JPGDobrogea41.JPG

Se vede atolul?

Dobrogea42.JPG

Peste tot era plin de tufe de păducel:

Dobrogea43.JPG

Mânăstirea Dionisie cel mic și Efrem cel nou. La ambele mănăstiri întâlnite pe traseu găsiți izvoare cu apă bună, dar și toalete:

Dobrogea44.JPGDobrogea45.JPG

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: