La marginea localității Târguşor din județul Constanța încep Cheile Dobrogei, cu foste recifuri coraliere ale Mării Thetis și atoli care arată ca niște măsele uriașe, cu formă circulară și înfipte bine în pământ.
Traseu pentru Cheile Dobrogei
Dacă până la Târguşor peisajul a fost destul de plictisitor, acesta s-a transformat într-unul spectaculos în Cheile Dobrogei, cu șanțuri și chei, dar și multe peșteri mai mult sau mai puțin cunoscute, ca „Peștera La Adam”, „Peştera Liliecilor” sau ”Peștera La Cranii”. Traseul a fost: București – Târguşor – Cheile Dobrogei – Mănăstirea Casian – Peștera Casian – Peştera Liliecilor – Mânăstirea Dionisie cel mic și Efrem cel nou.
Peisajul mi-a amintit de Muntele Măslinilor din Ierusalim, cu suprafețe stâncoase și copaci scunzi. Diferența a făcut-o vegetația tipică acestui climat, cu multe tufe de păducel, mentă sălbatică și coada șoricelului: mirosea atât de frumos a plante aromatice încât a meritat să facem 16 km prin soare, peste dealuri. Erau și multe șopârle pe acolo și am aflat că gușterul e varianta mai mare și otrăvitoare a șopârlei, diferențiind-se de aceasta prin mai multe culori (șopârla este doar verde).
Mănăstirea Casian
La Mănăstirea Casian un grup de credincioși îmbrăcați în straie de sărbătoare (mulții dintre ei în ii, unii chiar cu cocarde tricolore) s-a coborât până la peștera unde se spune că a trăit sfântul Casian. La peșteră să ajunge coborând o grămadă de trepte, după care trebuie să urci o scară metalică îngustă, însă peștera în sine este mai degrabă o grotă mică, mai mult drumul până acolo contează. Mănăstirea se zărea frumos de pe drumul pe care l-am făcut peste deal, dar la fața locului nu e așa atrăgătoare, biserica este încă în construcție.
Mânăstirea Dionisie cel mic
Mai departe am plecat peste alt deal spre un stâlp cu antene, de lângă care se zăresc ”bănuții Dobrogei”, alți atoli imprimați în pământul uscat al podișului Casimcei. Și mai departe, peste linia de cale ferată, este Mânăstirea Dionisie cel mic de la care pornește traseul spre Peştera Liliecilor și, la câteva minute distanță, Peștera La Adam. La lilieci n-am mai intrat și am regretat asta mai târziu, se pare că erau mulți lilieci pe acolo care ieșiseră din hibernare 😊
Cum poți ajunge la Cheile Dobrogei
Cheile Drobrogei încep la marginea localității Târguşor din județul Constanța.
Podișul Casimcei este o unitate fizico-geografică situată în partea centrală a Dobrogei și este cel mai vechi pământ românesc. Rezervația Cheile Dobrogei se întinde pe o suprafață de 285 de hectare, speciile de fosile care se găsesc în pereții calcaroși fiind unice în țară și perfect conservate. Calcarele cheilor reprezintă rămășițe de atoli, ceea ce justifică forma semirotundă a pereților. Pereții sunt orientați est/vest și nu au o înălțime mai mare de 40m.
(sursă Histria – Cheile Dobrogei).
Alte locuri din Dobrogea
Mangalia, Constanța, Munții Măcin, Eforie Nord, Sulina, Sfântu Gheorghe.
zona din imprejurul manastirii Casian e foarte frumoasa, dar nu inteleg de ce uratesc locul cu acea „biserica” inalta pe care vor sa o ridice… 🙁
Acum nu se mai poartă bisericile mici 🙄
Cand credeam ca am vazut destul din tara asta, descopar aici „bijuterii” pe care nu credeam ca le voi vedea pe meleagurile astea.Am mai lasat multumiri de-a lungul anilor, multumesc si de data asta.Succes oriunde ai fi si o viata asa cum iti doresti.
Mulțumesc frumos ☺️
Păcat că vin în acest paradis și neoameni: lasă gunoaie de tot felul, abandonează câini și pisici , se „plimbă cu atv-uri, cu mașini de teren distrugând și flora spontana și fauna. Rar se mai vad popândăi în zona. Au loc vânători (autorizate ?), se taie copaci pentru foc de grătare, dar nu mai continui că mă enervez.
Păcat, a devenit prea populară zona 😞