De Rusalii [1]: Cetatea Râșnov – Vulcan – Ghimbav – Brașov

De Rusalii [1]: Cetatea Râșnov – Vulcan – Ghimbav – Brașov

by Anca @ 1001 călătorii
912 views

De Rusalii am dat o tură prin Ardeal, pe traseul Cetatea Râșnov – Vulcan – Ghimbav – Brașov – Făgăraș – Lisa – Sâmbăta de Jos – Lacul Sfânta Ana – Rupea – Homorod – Ungra.

Dinozaurii de la Cetatea Râșnov

Singurul lucru care s-a schimbat față de acum câțiva ani când am fost prima dată la Râșnov e că acum parcă sunt mai multe magazinașe de suveniruri acolo, iar la jumătatea distanței dintre parcare și cetate s-au tăiat niște copaci și este un șantier în lucru – se construiește un Parc tematic de distracții privind evoluția dinozaurilor. Regret că nu am fost atentă când “străjerul” cetății a început să-i povestească unei colege de excursie cum, pe timpuri, străjerii erau plătiți cu vin, țigări și femei, cred că am ratat o poveste interesantă.

Vizitare: biletul de intrare costă 10 lei pentru un adult și 5 lei pentru un copil, iar programul de vizitare este de luni până duminică de la ora 9 la ora 19.

Rasnov01.JPGRasnov02.JPGRasnov03.JPGRasnov04.JPGRasnov05.JPGRasnov06.JPGRasnov07.JPGRasnov08.JPGRasnov09.JPGRasnov10.JPGRasnov11.JPGRasnov12.JPGRasnov13.JPGRasnov14.JPGRasnov15.JPG

Biserica fortificată din Vulcan și ultimul baumstritzel

Vulcan, adică Vâlcândorful de pe timpuri, nu este vreo localitate de pe lângă Petroșani, cum te-ar duce gândul (pe mine m-a dus!), ci una din Țara Bârsei unde ne-am oprit să vizităm biserica fortificată construită în secolul al XVI-lea. Din stradă nu se vedea mare lucru, în afară de o poartă uriașă făcută dintr-o singură bucată și aia bine ferecată, dincolo de care, printr-o crăpătură, se zărea o a doua poartă, închisă și ea. Noroc că alături era cafeneaua satului și la o simplă întrebare am aflat că cheia e la preot, a cărui casă era un pic mai încolo (la numărul 3, în caz că ajungeți pe acolo și vreți să vizitați și voi biserica). Și uite așa am reușit să intrăm, dar nu pe poarta cea mare, ci pe cea mică de la casa parohială, unde ne-a primit preotul și câinele parohiei, Basti, un dulău arătos și foarte prietenos.

Biserica este bine păstrată, deși a avut momentele ei mai puțin fericite de-a lungul timpului. În 1945 în jur de 70.000 de sași și șvabi au fost deportați în Uniunea Sovietică (3 săptămâni cu trenul, one-way); vreo 15.000 au murit, restul au reușit să se întoarcă în țară prin decembrie 1949. Nu au fost deportați numai bărbați, ci și femei – bunica preotului avea doar 17 ani când a fost deportată în Ural, la Donetsk. Se pare că femeile au fost mai rezistente decât bărbații pentru că au supraviețuit în număr mai mare.

Fosta intrare în biserică, pe unde pe timpuri puteau intra sătenii chiar și cu căruțele lor, a fost blocată în timpul comuniștilor și spre stradă a fost construit un corp nou de clădire – în biserica fortificată nu se mai poate intra decât pe ocolite, prin curtea casei parohiale. E un spațiu mare în spatele zidurilor de la stradă, pe care inițial nu îl bănuiești: este biserica fortificată cu curtea ei, o livadă în fundul proprietății, plus un spațiu verde unde era întins un cort și s-a servit o gustare – baumstritzelul din titlu, colacul săsesc.

Baumstritzelul e diferit de binecunoscutul kürtős kalács care acum se găsește și la București – în Vulcan numai cei de la casa parohială îl mai pregătesc, localnicii nu îl mai fac. Din păcate nu am fotografii cu baumstritzelul ăsta, pentru că eram ocupată să fac poze în livadă la niște fân în vreme ce colegii de excursie dădeau gata ultimul colac săsesc.

Biserica fortificată este înconjurată de un șir de cămăruțe unde își țineau oamenii proviziile (slănina, Iphone-uile, etc.), la fel ca în Prejmer. Biserica nu e foarte spectaculoasă în interior, dar are o orgă frumoasă făcută de un meșter de la care nu s-au mai păstrat decât 16 asemenea orgi. Știați că pentru a restaura o orgă trebuie să scoți din buzunar minim 30.000 Euro, iar prețul poate urca până la 100.000 Euro? Parohia mai are doar 120 de enoriași (95% dintre sașii din localitate au emigrat de-a lungul timpului).

Dacă ajungeți pe la Vulcan și vreți să stați mai multă vreme prin zonă, există și posibilități de cazare, iar dacă sunteți un grup mai mare și vreți să încercați baumstritzelul, contactați-l pe preotul bisericii, aveți mai multe informații aici. Ah, și mângâiați-l pe Basti din partea mea!

Vizitare: intrarea este gratuită, cheia se găsește la preot. Gustarea cu baumstritzel se pregătește contra cost.

Cum se ajunge acolo: biserica fortificată se găsește pe str. Principală, Nr. 3, Vulcan, județul Brașov.

Vulcan01.JPGVulcan02.JPGVulcan03.JPGVulcan04.JPGVulcan05.JPGVulcan06.JPGVulcan07.JPGVulcan08.JPGVulcan09.JPGVulcan10.JPGVulcan11.JPG

Ceasul de la Biserica fortificată din Ghimbav

Dacă ajungeți vreodată la Ghimbav la biserica fortificată faceți efortul să urcați până în vârful turnului ca să vedeți mecanismul ceasului – este ditamai mașinăria și trebuie trasă zilnic, la fiecare 24 de ore. Asta presupune ca cel care are grijă de timpul celor din Ghimbav să urce pe niște scări cam șubrede și abrupte în fiecare zi, chiar pe vremea cea mai rea. Ceasul merge foarte bine chiar și acum, are o marjă de eroare de 1-2 secunde.

În interior biserica este pictată cu motive florale și are un tavan foarte frumos și înalt. Ca și în alte locuri a fost părăsită de enoriași (au mai rămas în jur de 30), majoritatea vizitatorilor fiind, surprinzător, din București. Intrarea este liberă, dar se acceptă donații – se pare că nemții nu mai sunt nici ei așa de darnici în ultima vreme.

Ghimbav01.JPGGhimbav02.JPGGhimbav03.JPGGhimbav04.JPGGhimbav05.JPGGhimbav06.JPGGhimbav07.JPG

Brașov

Prima seară am încheiat-o în Brașov, într-o zi cu un raliu cu Lamborghini. Sunt tot mai mulți străini în Brașov, orașu-i frumos, mâncarea bună, iar piața centrală e plină cu terase.

Brasov01.JPGBrasov02.JPGBrasov03.JPGBrasov04.JPGBrasov05.JPGBrasov06.JPGBrasov07.JPGBrasov08.JPG

12 comentarii
0

12 comentarii

Anca 21 iunie 2014 - 10:29 pm

Frumos povestești…și parcă cu ceva mai mult umor; îmi place. Și fără să știu să spun de ce, poza din interiorul cortului mi se pare foarte faină.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 22 iunie 2014 - 8:05 pm

Incerc (cu povestitul), ma bucur ca place 🙂

Răspunde
Crisan Lucian 3 iulie 2014 - 1:29 pm

Desi nu am fost, am auzit numai de bine despre localul Festival 39.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 3 iulie 2014 - 3:22 pm

Multumesc. si Sergiana de pe strada Muresenilor se pare ca e un restaurant bun.

Răspunde
Anda 4 iulie 2014 - 4:06 pm

Recomand Festival 39, atat pentru atmosfera si decorul interbelic, cat si pentru ce se serveste. Am mancat una dintre cele mai bune salate Caesar, iar micul dejun este unul dintre cele mai interesante, la 25 lei/pers – cu 3 bauturi incluse.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 14 iulie 2014 - 2:05 pm

Multumesc, Anda 🙂

Răspunde
CristinaC 17 octombrie 2014 - 7:25 pm

Ce bucurie mi-ai facut…. intr-una din poze era chiar si casa mea…
Un weekend placut iti urez

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 17 octombrie 2014 - 7:35 pm

Wow. Asta da intamplare 🙂 Weekend frumos si tie!

Răspunde
Alpinclick 17 octombrie 2014 - 8:56 pm

Hahahaha, am incercat si eu sa alerg la deal pe Tampa pe post de relaxare antrenament, nu imi iesea decat pe portiunile plate si maiputin de 25 minute nu am scos pana sus nici sa scot limba si mai de-un cot. Am vazut insa pe unii care chiar alergau taica, aia cred ca faceau 15 minute pana sus in cazul asta ! 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 20 octombrie 2014 - 1:25 pm

N-as putea sa alerg pe dealul ala 🙂 Nici in 2 ore, cred…

Răspunde
klau 25 octombrie 2014 - 12:04 am

Recomand pe lângă Festival 39 si restaurantele Prato si Pilvax atât pentru mâncare, cât si pentru servire

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 25 octombrie 2014 - 1:32 pm

Multumesc 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: