Acasă » Cetatea Medievală din Târgu Mureș

Cetatea Medievală din Târgu Mureș

by Anca

Și iată că în anul care a trecut am ajuns și eu, în premieră, la Târgu Mureș. Am rugat taximetristul să mă lase în ”centru” și am debarcat lângă Palatul Culturii care, bineînțeles, era închis în perioada aia, așa că nu m-am putut urca în turn. În schimb m-am plimbat prin centrul lor vechi cu mini-părculețul din fața catedralei, după care am ajuns la cetate. I-am dat întâi roată pentru că tare îmi plăcea zona aceea cu case și arbori bătrâni și am descoperit astfel casa-muzeu a lui Avram Iancu (închisă, cum altfel). Ajungând exact în spatele cetății și observând o poartă mare cu un șantier dincolo zid, am zis că nu strică să întreb portarul dacă se poate vizita (deși mari speranțe nu aveam…) și, spre uimirea mea, se putea!

Cetatea din Târgu Mureș e, de vreo 2 ani, în renovare, asta traducându-se prin tranșee înnoroiate, săpături și reparații în diverse stadii de avansare. Profitând de faptul că șantierul-cetate era vizitabil m-am băgat peste tot ca să fac poze și, la vremea călduroasă care era, m-am umplut de noroi de sus până jos. Într-un foișor niște tinere făceau yoga și, la un moment dat, am mai văzut și niște vizitatori intrați ”prin față”, pe lângă biserica închisă la momentul ăla.

La plecare m-a oprit portarul să mă întrebe cum mi s-a părut, îi zic că ”frumos”, optimistă cum sunt să văd frumosul peste tot… Și atunci omul, cu chef de vorbă, a ieșit un pic din ghereta lui ca să-mi povestească de cetate și cum va arăta ea peste vreun an, că va exista și-o pensiune (clădirea respectivă se pare că-i aproape gata), vor fi și teatre (se montează și acum piese în unele săli care sunt funcționale), muzeul va fi reorganizat etc.

Teoretic anul ăsta, prin mai, ar trebui finalizată renovarea, dar mai vedem… În orice caz o să arate frumos cetatea și mi-a plăcut și orașul, oamenii mi s-au părut mai prietenoși ca-n alte părți (în orașele mari nu îți zice nimeni ”Buna ziua!” pe stradă, străin fiind). Sper să mai ajung acolo după ce se termină cu noroaiele și reparațiile ca să văd cum arată cetatea și după renovare 😊

TarguMures01.jpgTarguMures02.jpgTarguMures03.jpgTarguMures04.jpgTarguMures05.jpgTarguMures06.jpgTarguMures07.jpgTarguMures08.jpgTarguMures09.jpgTarguMures10.jpgTarguMures11.jpgTarguMures12.jpgTarguMures13.jpgTarguMures14.jpgTarguMures15.jpgTarguMures16.jpg

S-ar putea să îți placă și

2 comentarii

Anca februarie 1, 2014 - 5:50 PM

N-ai ajuns și la Grădina zoologică? Sau e pe vine 😀

Reply
Anca februarie 3, 2014 - 11:22 AM

Din pacate nu. Dar am si o retinere cand e vorba de gradini zoologice si animale inchise…

Reply

Leave a Comment