Acasă AsiaIsrael Cetatea Ierusalimului și arborele de Jacaranda

Cetatea Ierusalimului și arborele de Jacaranda

Publicat: Last Updated on

Am tot fost întrebată ce mi-a plăcut cel mai mult în Israel și răspunsul meu a fost de fiecare dată ”Ierusalim!” Nu mă așteptam să fie atât de frumos, atât de intact, atât de divers, o cetate în care fiecare piatră roz îți spune o poveste de demult sau una mai recentă, în care nu încetezi să te minunezi de priveliști și de locuri, un oraș în care m-aș fi plimbat încontinuu dincolo de ziduri sau între zidurile cetății, pe aleile înguste sau de-a lungul liniei de tramvai. Jerusalem, so beautiful it hurts your eyes!

Orașul vechi

Trenul de la Haifa la Ierusalim face o oprire obligatorie în Tel Aviv – nu există tren direct între cele două orașe, dar partea bună e că trenurile sunt frecvente, iar călătoria durează două ore și ceva. Înainte de ajunge în Ierusalim, trenul trece printr-o zonă împădurită, peste dealuri umbroase și neașteptat de verzi.

De la gară am luat autobuzul 18, care are oprește undeva în apropierea Orașului Vechi. Biletul costă 5,9 NIS, nu vă lăsați păcăliți de taximetriștii care vă asigură că nu trece nici un autobuz pe acolo, e un vechi truc, ”acolo” însemnând parcarea în care își fac ei veacul.

Din clipa în care am pășit în Orașul Vechi am fost impresionată de cât de bine arată: se vede că s-au investit mulți bani în restaurarea sa. Spre deosebire de Tel Aviv, unde puteai vedea și clădiri mai dărăpănate, în Ierusalim nu e nici o urmă de așa ceva.

Zidul care înconjoară Orașul Vechi este in mare parte intact, porțile vechi de mii de ani sunt tot acolo, pe ziduri se preling tufe de flori roz, iar în parcul din apropiere de Orașul Vechi totul mirosea a lavandă, de la tufele care creșteau peste tot.

Dacă poți ignora agitația numeroaselor autocare care parchează în apropiere și mulțimea pestriță de oameni, realizezi că ai ajuns într-un loc cu totul deosebit. În Orașul Vechi trebuie să o iei la pas, mașinile nu pot intra decât pe câteva străzi, în drumul lor spre parcare.

Am stat la Citadel Hostel Jerusalem, care nu e cea mai fericită opțiune din punct de vedere al confortului, dar e foarte bine poziționat și are o terasă de pe care se zărește Orașul Vechi, cu Dome of the Rock strălucind în depărtare – apusurile de acolo au fost cele mai frumoase de anul ăsta 😊

IerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalim

Sinagoga Hurva și copacul de jacaranda

Curând, locul meu preferat din Ierusalim a devenit o piață din cartierul evreiesc, unde un copac de Jacaranda, cu flori tubulare mov, se întindea alene lângă o veche sinagogă sefardă: Sinagoga Hurva. Acela era locul meu de odihnă, după ce îmi cumpăram o cafea frappe de la Cofix, un lanț de magazine în care toată produsele costă 5 NIS (un preț foarte bun, veți vedea, pentru o țară ca Israel). Tot lângă sinagoga Hurva, într-o curticică mai joasă care scăpa atenției turiștilor din jur, descoperisem o țâșnitoare cu apă rece, unde îmi umpleam periodic sticla cu apă.

Vineri seara, de Sabat, locul a căpătat cu totul altă înfățișare: toate magazinele s-au închis și prin piață au început să se perinde familii de evrei îmbrăcați în cele mai bune (și tradiționale) haine. Dacă la femei portul nu se deosebește foarte mult de cel al altor femei non-evreice, bărbații ies în evidență cu costumele lor negre, pălăriile țepene și, uneori, cu niște căciuli uriașe din blană.

Un alt element specific evreiesc, purtat numai de bărbați, se numește tzitzit și constă în niște franjuri care se agață de haine în patru colțuri. Costumele astea caraghioase, o reminiscență a perioadei trăite de evreii ortodocși în Polonia, se poate observa și la copii de 5-7 ani, care își poartă costumele și tzitzit-ul cu mare seriozitate.

Sinagoga Hurva, distrusă în mai multe rânduri și reconstruită în 2010, se poate vizita: interiorul se poate vedea de la niște balcoane de la etaj, însă cel mai grozav este să urcă până sus de tot, unde scară spiralată te duce pe un balcon exterior, de unde se vede tot orașul vechi. Bonus: de pe acest balcon exterior se poate intra într-unul interior, de unde vezi interiorul sinagogii de sus, foarte sus 😊

IerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalim

Biserica Sfântului Mormânt

Pentru orice creștin, vizita la Biserica Sfântului Mormânt este una obligatorie. Este un loc de pelerinaj sfânt și o construcție haotică, în care te învârți ca printr-un labirint. În centrul său, chiar sub domul foarte înalt, se găsește Sfântul Mormânt, proaspăt restaurat și curățat de negreala de la zeci de mii de lumânări fumegânde.

IerusalimIerusalimIerusalimIerusalim

Zidul Plângerii

Acum doar un vestigiu al zidului antic care înconjura Muntele Templului, Western Wall e un loc cu acces restricționat, unde trebuie să treci întâi de toate de controlul de securitate. Evrei și creștini deopotrivă se roagă acolo, împărțiți în două zone: în stânga bărbații, în dreapta femeile, fiecare îndesând propriile bilețele în crăpăturile zidului.

Dincolo de zid se găsesc Moscheea Al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc al musulmanilor, actualmente interzis de vizitat pentru nemusulmani, și Qubbat al-Sakhrah (Dome of the Rock), altarul cu dom aurit care apare pe majoritatea cărților poștale.

Accesul și vizitarea: vizitatorii care nu sunt musulmani pot vizita Muntele Templului de duminică până joi, între 7:30-11:00 și 13:30-14:30, accesul este gratuit.

IerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalimIerusalim

2 comentarii

o femeie 11 iulie 2018 - 12:49 PM

nu ai fost in gradina Getsemani? De ce, nu merita? La mine e pe lista…

Răspunde
Anca 11 iulie 2018 - 3:38 PM

Am fost, apare în fotografiile din al doilea articol: Muntele Măslinilor

Răspunde

Lasă un comentariu