Cetatea Feldioara sau Marienburg: o cetate restaurată între 2013-2017, îngrijită și mai frumoasă decât mă așteptam, cu vizitatori puțini și priveliști frumoase, toate la 20 de kilometri de Brașov. Dacă vreți un loc mai puțin aglomerat, la Feldioara e de mers până nu devine prea popular.
Feldioara
Am trecut pe lângă Cetatea Feldioara de zeci de ori cu trenul și mi-am tot zis în ultima vreme că trebuie să ajung acolo să o văd mai de aproape. Dacă nu ai mașină, ca mine, poți ajunge și cu trenul, singura problemă e că nu sunt cele mai bune conexiuni și e un tren cam aglomerat.
După ziua petrecută pe ruta Augustin – Căpeni – Micloșoara – Aita Mare – Apața am dormit la Brașov și după masa am luat trenul spre Feldioara. De la gară e un drum scurt până la cetate și s-a dovedit destul de pitoresc, cu o scară mărginită de copaci.
Prima dată îți iese în cale Biserica Sfânta Maria, o biserică luterană destul de impozantă, dar închisă. Aleea coboară până la cetate, ridicată pe un mic promontoriu cu vedere panoramică spre zona din jur.
Am fost acolo într-o duminică după masă și în afară de mine au mai fost doar 4-5 oameni, mult mai puțini decât am întâlnit la Râșnov sau la Rupea. Te poți plimba peste tot în cetate, sunt și câteva încăperi cu exponate, iar de sus poți admira lanurile galbene de rapiță.
Feldioara a fost întâi o cetate de pământ cu palisade, cuceritorii unguri din primele secole ale mileniului doi i-au spus ”Földvár”. Ulterior, coloniștii germani aduși de regii Ungariei și Cavalerii Teutoni i-au spus ”Cetatea Sfintei Maria” – Marienburg.
Așa a ajuns localitatea la numele de azi, cetatea fiind pe vremea ei cea mai importantă așezare din regiune, Scaun de Judecată și târg liber.
Cum ajungi la Cetatea Feldioara
Am mers acolo cu un tren Regio din Brașov 14:56 – 15:34. Întoarcerea a fost la 19:17, ajuns la 19:56 în Brașov, apoi spre București, timp suficient pentru a vizita cetatea.
Cetatea Feldioara se poate vizita de luni până duminică între 9 și 17 (iarna), 18 (primăvara/toamna) sau 19 (vara), biletul de intrare costă 20 de lei și se poate plăti și cu cardul.
Alte locuri din împrejurimi
Biserica din Rotbav, Biserica fortificată Măieruș, Rezervația Pădurea Bogății, Cetatea Crizbav și Biserica evanghelică Crizbav.