De Rusalii [2]: Cetatea Făgăraș – Lisa – Sâmbăta de Jos – Lacul Sfânta Ana

De Rusalii [2]: Cetatea Făgăraș – Lisa – Sâmbăta de Jos – Lacul Sfânta Ana

by Anca @ 1001 călătorii
759 views

Cetatea Făgăraș

Cetate de apărare și reședință a principilor transilvăneni, Cetatea Făgăraș e un popas agreabil pentru o excursie în zonă, dar nu mai mult de atât, orașul e neinteresant, iar muzeul e gândit pentru excursii de școlari.

Fagaras01.JPGFagaras02.JPGFagaras03.JPGFagaras04.JPGFagaras05.JPGFagaras06.JPG

Vâltorile de la Lisa

La Lisa am vizitat afacerea de familie a unor gospodari din zonă care au niște “vâltori” în care se pregătesc acele straie mițoase care se vând pe la târguri. Procesul este unul ecologic: apă din pârâul Lisa + o roată care zgreapțănă țesătura pe niște nuiele de păducel + o saună unde se micșorează straiele. La final rezultă o țesătură mițoasă și foarte groasă, aproape impermeabilă. Cam într-o jumătate de oră puteți vedea tot procesul și vă rămâne timp și să cumpărați ceva de la magazinul pe care îl au acolo – merită să le faceți o vizită, nu au mai rămas multe manufacturi de acest tip la noi în țară.

Contact: Comuna Lisa nr. 381, județul Brașov. Telefon 0762 307 227, E-mail viodan22 at yahoo.com, Facebook.

Vizitare: Luni – Vineri: 9:00 am – 8:00 pm, Duminică: 9:00 am – 8:00 pm. Pentru vizitare se percepe o taxa de 5 lei.

Lisa01.JPGLisa02.JPGLisa03.JPGLisa04.JPGLisa05.JPGLisa06.JPGLisa07.JPGLisa08.JPGLisa09.JPGLisa10.JPG

Lipițanii de la Sâmbăta de Jos

La Herghelia de la Sâmbăta de Jos sunt vreo 300 de lipițani, cai blânzi și frumoși, care se trag, cu toții, din 6 strămoși cu care s-au pus bazele hergheliei. Dacă vă nimeriți prin zonă e bine să știți că în fiecare sâmbătă se ține un spectacol ecvestru (pe bază de rezervare), ca cel pe care l-am surprins și eu în fotografiile de mai jos.

Spectacolul a durat o oră și a inclus tot felul de demonstrații cu sau fără trăsură. Partea proastă e că totul s-a desfășurat mai mult în celălalt colț al manejului, cât mai departe de spectatori (din motive de siguranță, zice-se), așa că a trebuit să mă mulțumesc admirând caii de la mare distanță. Când, desigur, aș fi prefera să îi mângâi pe bot și să le dau morcovi, oh, da…

SambataJos01.JPGSambataJos02.JPGSambataJos03.JPGSambataJos04.JPGSambataJos05.JPGSambataJos06.JPG

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic de pe la noi, este pitit în mijlocul Ținutului Secuiesc – drumul până acolo e plin de meandre, stânga-dreapta, stânga-dreapta și, după ce se ajunge la un loc cu multe mașini, grătare și oameni, se mai merge încă vreo 2 kilometri până la lac, undeva în vale.

Dar înainte ne-am oprit la un punct de belvedere – sunt doar câteva trepte abrupte de urcat, însă de sus se vede lacul ca un ochi albastru printre brazi, așa că, dacă nu ratați indicatorul către acest „belvedere”, merită să gâfâiți cale de un minut sau două. La lac nu e mare lucru de făcut, bănuiesc că lumea se duce pur și simplu pentru iarba verde și apa rece. Există și bărcuțe, iar lângă ele niște băieți camuflați într-un fel de colaci de plastic veghează să nu se înece vreun creștin.

SfantaAna01.JPGSfantaAna02.JPGSfantaAna03.JPGSfantaAna04.JPGSfantaAna05.JPGSfantaAna06.JPG

6 comentarii
0

6 comentarii

Laura 22 iulie 2014 - 1:39 pm

Buna ziua,
M-am intors de doua zile din zona Fagarasului.Am ajuns si la herghelie.Spectacolul ecvestru ar fi trebuit sa fie sambata dar ni s-a spus ca nu se mai tine din cauza vremii.Plouase cu o zi inainte .Altfel,cald,soare,frumos.Teoretic se poate face o vizita si la iepele cu pui .Daca nu iei in seama noroiul ajungi la un gard electrificat si le admiri de la distanta.
In final am intrebat unde se afla o toaleta si ni s-a spus ca sambata este inchisa.Poate gasiti vreo explicatie.Taxa de intrare este 10 roni.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 22 iulie 2014 - 2:11 pm

Ah, toaleta… a fost o aventura sa o gasim – este la prima casa (o casa alba ca in a treia fotografie) despre care noi am crezut initial ca este casa cuiva, dar nu, intri pe o poarta mai la vale, ocolesti, intri in casa asta, bajbai pe niste culoare, cauti intrerupatorul pe intuneric si gata, ai ajuns! Cum adica sambata e inchisa?! Oh, doamne…

Răspunde
Ionut Rotaru 22 iulie 2014 - 2:38 pm

Mie mi s-a parut mai spectaculos la Sambata locul unde tin iepele. Cand s-au intors de la pasune la pranz a fost un spectacol extraordinar. Mai mult de 100 de cai in galop care se napusteau catre noi. Oricum mi s-au parut cam scumpe preturile lor. In schimb mi-a placut foarte mult aici http://www.7-cai.ro/index.php?pag=plimbari_calare_pe_munte . Din Bucuresti, in doua ore esti acolo.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 22 iulie 2014 - 4:32 pm

Grajdurile nu le-am vizitat, se platea separat, parca, si mai vazusem grajduri. Interesant acest 7 cai, multumesc 🙂

Răspunde
Marcela 29 iulie 2014 - 2:14 pm

Salut! Urmăresc cu interes toate postările tale şi mă bucur că pot învăţa ceva nou şi interesant. Aş dori să ştiu ce aparat foto foloseşti, deoarese poze sunt de-a dreptul impresionante şi vii. Mulţumesc!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 29 iulie 2014 - 2:18 pm

Multumesc Marcela 🙂 Acum am un Nikon D90 cu obiectiv Tamron 17-50mm si un filtru de polarizare.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: