Suceava Suceava

Cetatea de scaun a Sucevei

Dacă ajungi prin Suceava principalul loc care merită vizitat este Cetatea de Scaun a Sucevei. Eu mi-am încercat norocul și cu alte obiective turistice mai puțin importante, dar n-am avut noroc: am găsit închise Casa Memorială Simion Florea Marian și Hanul Domnesc, al doilea pe perioadă nedeterminată. La Muzeul Satului Bucovinean, pe lângă care am trecut în drum spre cetate, întâi nu am găsit intrarea, apoi mi-am pierdut interesul – e un muzeu destul de mic și puțin atractiv. Cetatea, în schimb, a fost renovată și merită să vă opriți acolo pentru o oră, două.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Ca să ajungi la Cetate sunt mai multe căi de acces: printr-un parc, din centrul orașului – Aleea Cetății se numește și nu este foarte circulată. La un moment dat am ajuns lângă statuia lui Ștefan cel Mare la care se făceau lucrări de renovare, cădea moloz de sus foarte aproape de gardul care împrejmuia statuia și pe lângă care trebuia să te strecori. Aleea continuă pe lângă acest Muzeul al Satului în care nu mișca nimic și, după o altă stradă lungă, am ajuns pe platoul de lângă Cetate unde sunt și câteva restaurante.

La întoarcere am luat-o pe șosea: nu am văzut nici un fel de transport public și pentru o bucată de drum chiar mergi pe marginea șoselei, până ajungi din nou în oraș. M-am oprit la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou și la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul (Coconi). Centrul orașului, cu clădirile sale comuniste, e neinteresant, iar zona spre gara Burdujeni este puternic industrializată, deși singura industrie care pare să meargă bine este comerțul.

Lucruri utile: biletul de intrare la Cetate costă 12 lei, iar taxa foto este 10 lei. Un bilet de autobuz în Suceava costă 2 lei, biletul se cumpără de la taxatoare.

SuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceavaSuceava

  1. Sa stii ca Muzeul Satului chiar e foarte misto, poate unul din cele mai interesante din tara. Oricum, e singurul in care sunt animate 4 momente importante ale vietii (nasterea, botezul, casatoria, inmormantarea). E mic, dar chiar te impresioneaza portretizarile astea, cu muzica, manechine care si misca, incantatii, cantece populare s.a. Si nu le descoperi decat daca ai curiozitatea de a intrat in casele respective si te transporti in alta lume, la evenimentul prezentat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *